Ideggyógyászat, XXII. ker. SZTK

Előzmények

A körzeti orvosom nyugdíjba ment. Két év alatt most a negyedik körzeti orvosunk van.

Az utolsó előtti körzeti orvos utolsó ténykedése az volt, hogy beutalt a kardiológiára, miután volt már infarktusom, és többször magas volt a vérnyomásom, amikor hozzá mentem.

A kardiológus neve dr. Tóth Angéla. (XXII. kerületi SZTK) Titokban diabetológus is, és én cukorbeteg is vagyok. Szóval összepasszolunk.

Az ember nyafogni jár orvoshoz. :) Elpanaszolom, hogy állandóan fáradt vagyok, többet alszom, mint egy csecsemő. Többek között ideggyógyászati kivizsgálást javasol.

Vissza a körzet orvoshoz beutalóért, és egyébként is elfogyott a gyógyszerem. Meglepetés: megint új a körzeti orvos. Közli velem, hogy a panaszaim alapján nem tartja indokoltnak a kardiológus által javasolt vizsgálatokat, és nem is ír beutalót. Anélkül meg nincs vizsgálat…

Otthon rákeresek az interneten: fideszes önkormányzati képviselő egy faluban. 2004-ben rajta volt a fidesz EU-listáján, de nem jutott be. Nem csodálkozom. A fidesznél nincs egészségügy, nincs munkaügy, csak emberi erőforrás. Ráadásul az emberekkel is úgy bánnak, mintha tárgyak lennének. Én viszont nyugdíjas vagyok, vagyis negatív erőforrás… nem tudom, a dühöngő keresztény szeretet jegyében embernek számítok-e egyáltalán.

Vissza a kardiológushoz: ő megírja a beutalókat, többek között az ideggyógyászatra.

Első ideggyógyászati vizsgálat

Az ideggyógyász neve dr. Abermann Péter főorvos. Részletes anamnézist csinál, és időnként varázsol. Szemmel láthatóan begyakorolt, a legtöbb beteg számára érthetetlen vizsgálatokat, amit gondos koreográfiával váltogat a beszélgetéssel. Nem is sejti, hogy ez nálam nem válik be – ellentétben a legtöbb beteggel, már amennyire utóbb korlátozott lehetőségeimmel ezt meg tudom állapítani.

Két panaszom van: az állandó fáradtság, és zsibbad a jobb combom. Évek óta. Két beutalót kapok: koponya CT és neuropátia. Utóbbin már voltam a cukorbetegség kezdetén, tíz éve, és a combzsibbadás már akkor is megvolt. A combomat nem vizsgálták, viszont a lábfejemet egészségesnek találták. Azóta annyi történt, hogy egy kiránduláson olyan fél óráig nagyon fájt. Félek, hogy újra előfordul. Kérem a főorvos urat, hogy ezúttal olyan helyre utaljon, ahol a combomat vizsgálják meg.

Koponya CT

A koponya CT-n az időpontkéréskor két dolgot kérdeznek:
  1. miért nem MR-t kért a főorvos úr, hiszen azon ugyanazt lehet látni (és nem okoz sugárterhelést – gondolom én)
  2. miért írta a főorvos úr a beutalóra, hogy ne vegyem be a cukorgyógyszeremet, hiszen az általa kért vizsgálathoz nem kell kontrasztanyag (azaz radioaktív jód; már az infarktuskor kiderült, hogy a metforminnal nem szeretik egymást).

3 hetet kell várni. Mivel a panasz évek óta fennáll, ez teljesen rendben van. A lelet negatív lesz.

Neuropátia

Az eredetileg megállapodott időpontban nem tudnak fogadni: „elromlott a gép”. Az egy heti eltolódást kibírjuk a 10 éve fennálló panasszal. Azt már kevésbé, hogy mikor végül odajutok, közlik: a gép csak lábfej vizsgálatára alkalmas. Naná, hogy (megint) negatív.

Erről egy vicc jut az eszembe. Az amputáció után az orvos ezt mondja a betegnek:
– Van egy jó és egy rossz hírem. A rossz hír az, hogy az egészséges lábát vágtuk le. A jó hír az, hogy a beteg lába szépen gyógyul…

Felírtak valami vitamin-szerű gyógyszert.

Második ideggyógyászati vizsgálat

Elmondom a tapasztalataimat a főorvos úrnak. Először a CT vs. MR-t. Szemmel láthatóan dühös lesz, és azt mondja: ki tudja, mikorra kaptam volna időpontot MR-re. (Utóbb kiderül, amikor gerinc MR-re utal be: 4 hétre. Egy évek óta fennálló panasznál az egy hét nem nevezhető egetverő különbségnek.)

A cukorgyógyszerre nem tud mit mondani: még dühösebb lesz. A neuropátiára csak annyit tud mondani: nem tudja, milyen vizsgálatokat tudnak végezni a lakóhely szerint szakrendelőben, ahová beutal. Ekkor már én is dühös vagyok, és megkérdezem, miért nem tudja.

Olyan tíz éve voltam a betegjogi képviselőnél az akkori körzeti orvosom miatt. Nem ezért mentem, de szóba került, hogy az orvos rendszeresen egy–másfél órával később kezdi és egy órával korábban fejezi be a négy órás rendelést. Erre a betegjogi képviselő ezt mondta: az orvos munkaideje (is) 8 óra. Ebből négy órát rendel, a többit egyéb dolgokkal tölt (körzeti orvos esetén például beteglátogatással, önképzéssel). Rendelési idő alatt nem mehet beteghez: erre való a kerületi orvosi ügyelet.

Irigylem az orvosokat. Informatikus vagyok: az én szakmám jóval gyorsabban változik, mint az orvosoké, és én csak évi 2–3 alkalmat kaptam önképzésre (konferenciák formájában). Egyszerűen elvárták, hogy naprakészek maradjunk, legalább a szűkebb szakmai területen, amit csinálunk.

Hobbiból foglalkozom gyógyszerészettel. Egy-egy orvosi szakterületen néhány gyógyszer van fejlesztés alatt, ami olyan öt évig tart. Ennyi idő alatt újra kell tanulni a teljes informatikus szakmát: amíg egyetlen új gyógyszer kijön.

Vissza a főorvos úrra: további bűneim is vannak. Az egyik varázslás során a bokámhoz érintette a hangvilláját. Figyelmeztettem, hogy ezt a vizsgálatot már műszerrel elvégezték a neuropátián. (Csak ott nem egy bitet kaptak, hogy érzem vagy sem, hanem egy számot, hogy milyen erős ingert érzek meg.) A főorvos úr nem számított rá, hogy mielőtt tíz évvel ezelőtt elmentem a neuropátiás vizsgálatra, utánajártam, mit fognak vizsgálni. Így aztán engem – a legtöbb beteggel ellentétben – nem tudott elbűvölni a varázslásával, és erre ő is rájött.

A neuropátián felírt gyógyszert nem volt hajlandó felírni: menjek a körzeti orvoshoz. Aki vagy indokoltnak találja majd, vagy nem… ráadásul nem is ő utalt be. Szórakozik velem a főorvos úr.

Úgy jártam vele, mint Dorothy és barátai az Oz, a csodák csodájában: a nagy varázslóról kiderült, hogy csak egy törpe. Ráadásul hiú törpe.

És még nincs vége. Miután a combzsibbadásos beutalás rosszul sikerült, beutalt gerinc MR-re, hátha azon lehet látni valamit. Ennek örülök: párszor komoly gerincfájdalmaim voltak. Talán kiderül valami, miért.

Aminek viszont egyáltalán nem: a főorvos úr nem hazudtolta meg magát. Az MR-beutalóra is ráírta, hogy ne vegyem be a cukorgyógyszert. Ahol szóba sem kerül a kontrasztanyag, hiszen nincs röntgen. A vizsgálat teljesen más elven működik.

Töröm a fejem, mi a fene ez. Ennyire nem tudja? Főorvos létére? Vagy ez is a varázslás része: a tájékozottságát fitoktatja, és csak nálam derült ki, hogy ez valójában tájékozatlanság? Vagy egyszerűen képtelen tanulni, még a saját hibájából sem?

Akármi legyen is, nem megyek vissza hozzá. Megpróbálkozom a másik két ideggyógyász valamelyikével. Gondolom, a beosztottai. Ha átvesznek, jó. Ha nem, akkor ennyiben maradunk. Elmegyek a többi vizsgálatra, és ha nem derül ki semmi, talán magánorvoshoz. Ezért érdemes volt 43 évig SZTK-t fizetni.

Körzeti orvos

Elfogyott a gyógyszerem: muszáj volt visszamenni a fideszes körzeti orvoshoz. Mondtam neki, hogy a kardiológus indokoltnak találta azokat a vizsgálatokat, amiket ő nem. (Mellesleg: épp az ő dolga lett volna, bár ezt nem mondtam.)
– Nem, ő ilyet nem csinált…
Pechje volt. Az asszisztens a fejéhez kapott:
– Jaj, emlékszem!
Ezután a doktor/politikus úr nem tudta tagadni: kénytelen volt úgy tenni, mintha érdekelné, mi van velem.

Itt tartunk. Voltam laborban, hogy a kardiológus/diabetológus által felírt új cukorgyógyszer hatását le lehessen mérni. A következő lépés az időpontkérés a kardiológushoz. Augusztus 21-e van, október 9-re akarnak időpontot adni. Másfél hónapra. Beszélek az orvossal, hogy komoly-e, vagy csak a betegirányítás akadályozza a gyógyítást.


Vissza a nyitó lapra
Levélcím: gyimesi pont laszlo9 kukac upcmail pont hu Valid HTML 4.01 Transitional