A nővér rendel

Az orvos munkaideje 8 óra. Ebből 4-et rendel, a fennmaradó 4 órában a betegeket látogatja, és egyéb szakmai ügyet intéz.

Rendelési idő alatt a rendelőben kell lennie. A sürgős betegellátásra külön sürgősségi szolgálat van.

Így kellene lennie. De a XXII. kerület Kapu u. 2. alatti rendelőben régóta nem ez a szokás. Az orvos nincs ott rendelési időben. A nővér írja fel a recepteket, amit az orvos előre aláírt.

Jogilag ez közokirathamisítás. Ezen kívül megszegi azt a szabályt is, hogy az orvos nem írhat fel gyógyszert személyes vizsgálat nélkül. Ezért van az, hogy legfeljebb 3 hónapra lehet receptet írni. Utána az orvosnak látnia kell a beteget.

Betegjogi képviselő

A betegjogi képviselő nem jogász. (Miért nem?) Ezen felül az EMMI alá tartozik, ahová az egészségügy is. Vagyis az EMMI saját magát ellenőrzi.

Ez a harmadik eset, amikor a betegjogi képviselőhöz fordulok. Az első nehéz eset volt (már akkor felmerült, hogy az orvos nincs a rendelőben rendelési időben, de akkor a nővér sem írt receptet. Várjon a beteg. Azért van.), a második szerintem nem. Itt írtam róla. Már akkor kiderült, hogy az egész szervezet sóhivatal. Most is azt mondta betegjogi képviselő, hogy neki nem dolga intézkedni. Akkor mi a fenének van?

Kilátásba helyeztem, hogy az ügyet nyilvánosságra hozom, mire ő ezt megtiltotta. Mert még azt sem tudja, hogy a nyilvánosságra hozás tilalma engem (a személyes adataimat) védi, nem őt. A betegjogi képviselő tevékenysége közügy. Neki még a neve is nyilvános, pedig az egyébként személyes adat.

Azt javasolta, hogy forduljak a XI. kerületi ÁNTSZ-hez (mert a XXII. kerület is oda tartozik): ők ellenőrzik szakmailag az orvosokat. Na ezt már próbáltam. Egy másik orvossal kapcsolatban panaszt tettem. A vizsgálat szigorú volt és kimerítő. Felhívták az orvost, mi a probléma, mire ő azt mondta, semmi. Erre lezárták a vizsgálatot.

Rákérdeztem az okirathamisításra. Igen, a rendőrségre is elmehetek   mondta a betegjogi képviselő. Meg a kerületi egészségügyi osztályhoz: ők kötnek szerződést a körzeti orvossal.