Ingyenes tanúsítvány

A Google pár éve telekürtölte a világot azzal, hogy nemsokára csak titkosított internetkapcsolatokat fog támogatni. Ez két dolgot jelent: A kampányhoz egy idő után csatlakozott a Mozilla/Firefox is.

A két óriáscéget azonnal az a vád érte, hogy fizetőssé akarják tenni az internetet – és mint az alábbiakból kiderül, nem is alaptalanul.

Hogy a vádakat leszerelje, a Mozilla bejelentette, hogy ingyenes tanúsítóhelyet fog működtetni. Ez azért érdekes, mert korábban volt néhány cég, amelyik ezt tette, és a Mozilla minden erővel akadályozta ezek működését. A tanúsítóhely ui. akkor ér valamit, ha a böngésző tud róla, és a Mozilla nem akart tudni az ingyenes tanúsítóhelyekről. Aztán – hogy, hogy sem – ő csinált ilyet. A ZeroSSL a Mozilla reklámozott támogatásával jött létre.

Közbeékelődéses támadás

A tanúsítvány a megbízható kapcsolat egyik feltétele. Nem a titkosításhoz kell, hanem azt biztosítja, hogy valóban azt a helyet kereste fel a böngésző, amit akart, és nem egy másik lap csinál úgy, mintha, pl. jelszószerzés vagy rossz esetben az információ meghamisítása érdekében. (Bővebben: Közbeékelődéses támadás [magyar Wikipédia].)

A közbeékelődéses támadást elvileg lehetetlen észrevenni. A böngészéskor ui. olyan lapot keres az ember, amiről semmi biztosat nem tud. (Az IP-cím és a keresett gép neve viszonylag könnyen hamisítható. Általában csak a keresett gép nevét tudjuk.) Így viszont lehetetlen eldönteni, valóban oda talált-e, ahová akart. Rossz esetben a közbeékelődő támadó elkéri a célzott géptől a böngésző által kért adatokat, és „csak” lehallgatja (pl. a jelszavakat), de akár módosítani is tudja. Pl. a felhasználó pénzt akar utalni, és a közbeékelődő támadó „csak” a bankszámlaszámot hamisítja meg a banki megbízás továbbításakor. Szóval ez nem játék.

Egy kommunikációba beékelődni általában nem egyszerű, de nem is lehetetlen. Pl. a cégek kifelé egyetlen úton (a tűzfalon) engednek csak ki információt. Vagy gondoljunk az internetszolgáltatók csoda dobozaira (router). Ha azt megtöri valaki, az egész lakás kimenő forgalmát le tudja hallgatni. Márpedig a router ugyanolyan számítógép, mint a többi, csak speciális feladata van. Ráadásul a gyártók nem szokták törni magukat az eladás után, hogy biztonsági javításokat készítsenek, vagy ha igen, a felhasználó nem tudja őket telepíteni. Márpedig minden router képes arra, hogy észrevétlenül máshová irányítsa a forgalmat, mint ahová a lekérdező szánta.

(A közbeékelődéses támadás egyik ellenszere a kétfázisú azonosítás. Ilyenkor az eredeti kéréstől független másik úton – rendszerint mobiltelefonon – szerzett információval kell igazolnia a kliensnek, hogy valóban az, akinek mondja magát. Ezért óriási felelőtlenség a magyar kormánytól, hogy engedi, hogy cégek egyszerre vezetékes és mobil internetet szolgáltassanak, hiszen így a két út egy kézbe kerülhet. Ez ellen csak azt lehet tanácsolni, hogy más cégtől vegyük a vezetékes és a mobil internetet.

A kétfázisú azonosítás csak azt teszi lehetetlenné, hogy a felhasználó tudta nélkül indítsanak tranzakciót a nevében. Ha a mobilon kapott jelszót valaki a vezetékes interneten küldi át, ugyanúgy meghamisíthatják a forgalmat, bár így a lebukás veszélye nagyobb.)

Tanúsítvány

Ha a tűzfalra sikerül behatolnia a támadónak, a nehezén már túl is van, csak a titkosítást kell legyűrnie. (Közbeékelődés nélkül nem tudja lehallgatni a titkosított forgalmat.)

A tanúsítvány azt hivatott bizonyítani, hogy a kérdező a megfelelő gépet találta-e meg. Olyasféleképpen működik, mint a közjegyzői aláírás. A szerver tulajdonosa benyújt egy általa digitálisan aláírt kérelmet. A tanúsítvány kiadója (a közjegyző) meggyőződik róla, hogy a kérelem benyújtója valóban az-e, akinek mondja magát, és ha igen, ő is aláírja a kérelmet, amit ettől kezdve mindenki elfogad, mert a tanúsítóhely (közjegyző) egy megbízható személy.

A kézi aláírás lényege az, hogy a kézírás alapján meg lehet (írásszakértő meg tudja) állapítani, hogy az írta-e alá, aki állítja magáról. (Ezért nem írunk alá soha más helyett: ez az aláírás lényegét lehetetleníti el. Más helyett aláírni csak tanúk jelenlétében, saját néven szabad.)

Ugyanez a helyzet a digitális aláírással, csak itt a kézírást egy jelszó ismerete helyettesíti. Aki a jelszót (a titkos kulcsot) ismeri, az a digitális aláírás tulajdonosa. (Ezért nem szabad soha jelszót elárulni másnak, még a házastársnak sem.) Azért szoktuk kulcsnak, és nem jelszónak hívni, mert gép állítja elő. Hosszú (kb. egy sűrűn teleírt oldalnyi, értelmetlen) szöveg, megjegyezni nem lehet, és a hosszúságon kívül más feltételei is vannak, hogy kulcsként lehessen használni. Vagyis egy fájl tartalma a titok: a fájlt kell védeni.

A böngésző beépítve ismeri az általa hitelesnek elfogadott tanúsítóhelyek kulcsát, így a lekérdezett lap tanúsítványán csak ezt az aláírást kell ellenőriznie. A böngészők az elismert tanúsítóhelyekben is különböznek egymástól. Valamennyi böngészőbe fel lehet kézzel venni tanúsítóhelyeket, de ez nemcsak előny, de egyúttal nagy veszély is.

ZeroSSL

A ZeroSSL most azt kéri, hogy ő írhasson alá helyettem, különben nem tanúsítja, hogy én az vagyok, aki. A közjegyző fejében ilyen meg sem fordul. A digitális aláírás egy gépi információ, ami akárhányszor felhasználható anélkül, hogy kiderülne róla, hogy eredeti vagy másolat. Ez fontos különbség a kézi aláíráshoz képest: a közjegyzőnek nincs is módja rá, hogy felhasználhassa a kézírásomat, hiába írok alá az irodájában, akár a szeme láttára.

Egy közjegyzőt örökre eltiltanának a dolognak még a szándéka miatt is. Igaz, a közjegyző díjat kap, de ő nem is ígérte meg, hogy ingyen fogja csinálni, és azt sem ő intézi el, hogy nélküle ne lehessen megtenni valamit. (A közjegyző egyébként fix, törvény által előírt tarifával dolgozik.)

A másik lehetőség, hogy fizetek a tanúsítványért – ettől kezdve viszont nincs ingyenes internet, hiszen tanúsítvány nélkül csak elvileg lehet internetezni, gyakorlatilag nem, akkora a visszaélés veszélye. Egyelőre nem tudom, hogy a ZeroSSL ad-e pénzért tanúsítványt a titkos kulcs ismerete nélkül. Megkérdeztem (2020. június 1. 16:14), egyelőre a válaszra várok, de lefogadom, hogy igen. Egyébként mindenki másik tanúsítóhelyet keresne, ha fizetni akar.

A szerverem egy bérelt virtuális gép (VPS). Havonta 1270 Ft-t fizetek érte (1 processzor, 512M memória, 15G diszk, 1G hálózat). Ez kb. 5$. A ZeroSSL legolcsóbb fizetős szolgáltatása havi 10$, és semmit sem csinál érte, csak 3 havonta lefuttat egy pár másodpercig futó programot. Vagy még ritkábban.

Ez a harmadik csalódásom a Mozillában. Az első az volt, hogy nem tudta rendesen megjeleníteni a W3C online ellenőrzője által szabványosnak nyilvánított SVG-ket. Azóta kijavították, könnyen lehet, hogy a hibabejelentésemnek köszönhetően. A másodiknál valaki elfelejtett frissíteni egy tanúsítványt a Mozilla cégen belül, ezért a böngésző azt találta, hogy a kiterjesztései nem megbízhatóak, és egyik napról a másikra valamennyit kitörölte. A gondosan összeszedett és konfigurált reklámblokkolóimat is. (Nemcsak az én gépemen: az egész világon minden gépen, amelyik Mozilla kiterjesztést használt. Ennek ellenére napokig tartott, amíg megtalálták a hibát. Nem tudom, meddig, mert akkor én már Chrome-ot használtam…) Most meg ez…

6 nap után

Június 3. A tanúsítvány státusának lekérdezésekor ki van írva, hogy problémák vannak a tanúsítvány ellenőrzésével. Pedig egyszer már kiírta, hogy sikeresen ellenőrizte, és az alábbi képen a pipa is ezt jelzi. A webszerver logjaiban is az látszik, hogy 25-ször kérdezték le a feltöltendő fájlt, és valamennyi sikeres volt.

OpenSSL tanúsítvány státus

Bölcs tanács, hogy válasszak másik ellenőrzési módot, csak épp nem fogad el tőlem újabb kérelmet.

Választ nem kaptam, úgyhogy könnyen lehet, hogy ha letörlöm a kérelmet, akkor 90 napig nem adhatok be újat, és a hiba elhárítása után sem lesz tanúsítványom. Erről semmi nincs a lapon.

Két hét után

OpenSSL tanúsítvány státus

A státus megváltozott: most azt állítja, hogy a CAA rekord hibája miatt nem adja ki a tanúsítványt. Pedig én ahhoz nem nyúltam, és másfél éve ugyanazzal a szkripttel állítom elő a tanúsítványkérelmet. Elvileg lehet, hogy a szolgáltatóm rontotta el a DNS-t, de ugye a ZeroSSL-nél tudjuk, hogy volt hiba.

Továbbra sem működnek a saját wikibe a https feltöltések.

2020. június 22.

Letöröltem a május 30-án beadott kérelmet, generáltam újat, és láss csodát: sikerült. Akkor pedig nem nálam volt a hiba. Nem is nyúltam a szerverhez azon kívül, hogy feltöltöttem a tanúsítványhoz szükséges fájlt. Ugyanazzal a szkripttel, ugyanúgy csináltam, mint az előzőt. Az egyiket ki tudta adni, a másikat nem. Vajon miért?

Van tanúsítványom, a jelszót sem tudják, de az eset tovább rontotta a véleményemet a Mozilláról.


Vissza a nyitó lapra

Levélcím: gyimesilaszlo9 kukac gmail pont com Valid HTML 4.01 Transitional