Két közérdekű javaslat

Tisztelt Főosztályvezető-helyettes Asszony!

A jelenlegi szabályok szerint az öregségi nyugdíjkérelmet a korhatár elérése előtt legfeljebb 30 nappal lehet beadni, miközben az elintézési határidő 45 nap. A Nyugdíjmegállapító Intézet a 45 napot a saját eljárására vonatkoztatja, pedig a határozat után még hátra van kb. két hét a Nyugdíjfolyósítónál. Vagyis bár az öregségi nyugdíj és a kapcsolódó kedvezmények a törvény szerint a korhatár betöltésétől járnak, a nyugdíjhoz csak utólag, a kedvezményekhez (pl. utazási kedvezmény) egyáltalán nem lehet hozzájutni az ügy teljes lezárásáig.

  1. Javaslom, hogy ha az előzetes adategyeztetési határozat nyugdíjjogosultságot állapít meg, a Nyugdíjmegállapító továbbítsa a határozatot a Nyugdíjfolyósítónak, ott vegyék fel az adatbázisba a leendő nyugdíjast (az Önök terminológiájával: kapjon törzsszámot). Így a 30 nappal korábban beadott nyugdíjkérelemre már a korhatár elérésekor tudnák biztosítani a nyugdíj összegétől független igazolásokat, és az előnyugdíj összege is ebből lenne megállapítható.
  2. Javaslom, hogy a Nyugdíjbiztosító kezdeményezzen a törvényben olyan határidőmódosítást, ami lehetővé tenné a nyugdíj folyósítását a nyugdíjkorhatár elérésekor, feltéve, hogy a nyugdíjas érvényes adategyeztetési határozattal rendelkezik. Ez megszüntetné azt a törvénytelen állapotot, hogy bár a nyugdíj a korhatár elérésekor jár, szinte sohasem lehet határidőre hozzájutni. Az adategyeztetési határozat pedig végrehajthatóvá tenné az új határidőt.
Mindkét javaslat az adategyeztetési eljárásra alapul, ami kitűnő dolog, mert laza határidőkkel lehet utánajárni a régi, legkevésbé hozzáférhető adatokhoz. Esetleg érdemes lehet az 1988 előtti, legkevésbé elérhető adatokat külön kezelni az adategyeztetéskor: ezt Önök tudják tapasztalatból.

Budapest, 2018. május 17.

Tisztelettel:

 ifj. Gyimesi László


Elküldve a nyufig@onyf.allamkincstar.gov.hu email-címre 2018. május 17-én 7:38-kor, egy hosszabb email részeként. A név szerinti megszólítást módosítottam az eredeti emailhez képest.

Vissza a nyitó lapra

Levélcím: gyimesi pont laszlo9 kukac upcmail pont hu Valid HTML 4.01 Transitional