Borkai Zsolt

Innen: Politika
A lap korábbi változatát látod, amilyen Laci (vitalap | szerkesztései) 2022. október 2., 02:26-kor történt szerkesztése után volt. (Források)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Borkai Zsolt. Forrás: Wikipédia

A 2019-es önkormányzati választás kampányának végén a győri polgármester, Borkai Zsolt szex- és korrupciós botrányba keveredett. Először mindkettőt tagadta, aztán a szexvideókért bocsánatot kért. Nem mondott le a jelölésről,[1] és meg is választották. Az ügy az országos önkormányzati választás kampányának fő témája lett.

A fidesz kampánystábja csak annyit reagált a botrány kitörése után, még a választás előtt, hogy mindez magánügy.[2]

Borkai Zsolt elbújt a nyilvánosság elől. Aztán egy nappal a választás előtt sajtótájékoztatót hívott össze Győrbe, de egy órával a tájékoztató előtt lemondta. Az újságírók hiába utaztak oda. Feltehetően le akart mondani, de a fidesz megakadályozta, mert Győr ellenzéki polgármester kezébe került volna. Végül két nappal a választás után azt nyilatkozta, hogy kilép a fideszből, de nem mond le.[3] Végül – miután a botránya miatt sok fideszes esélyét rontotta el – lemondott.[4] Nem az ő hibája, hanem Orbán Viktoré. Borkai csak szót fogadott… A lemondásnak nemzetközi visszhangja is lett.[5] Az időközi választást január 26-ára tűzték ki.[6] Az ellenzék új jelöltet állított: Pollreisz Balázst, a győri MSZP elnökét.[7]

A Magyar Olimpiai Bizottság kizárta,[8] pedig korábban annak elnöke is volt.

Két évvel korábban még azt mondta, nem tudja elképzelni, hogy függetlenként induljon: „ha jóban-rosszban valaha együtt voltunk, akkor csak és kizárólag ezzel a csapattal tudom elképzelni a jövőmet.” Mert: „a gerincemet próbálom megtartani.”[9] Nem sikerült.

Kommentár a Facebookról. Feltöltő: Ferenc Tarsoly

Az ügy részletei

Kommentár a Facebookról. Feltöltő: Jordan Swift

Az október 13-i önkormányzati választás előtt egy héttel töltött fel valaki egy videót az Ördög ügyvédje nevű blogra, ahol Borkai Zsolt egy nővel szeretkezik. A blog szerzője szerint a nők prostituáltak, emellett kábítószer-fogyasztással és korrupcióval is vádolja Borkait.[10] A cikk szerint a „kiruccanás” 15 mFt-be került, és Borkai a vagyonnyilatkozata alapján nem tudta volna finanszírozni.

Az eset egy horvát hajón történt, a Földközi tengeren. A videón látható Borkai ügyvédje, Rákosfalvy Zoltán is, aki a Borkai vezette önkormányzattól vett olcsót telkeket, és hatalmas haszonnal adta tovább az Audinak.

A történtek időpontjáról ellentmondásosak az információk. Borkai több évvel ezelőttről beszél. A Kurírnak nyilatkozott a fedélzeten utazó hat lány egyike: szerinte májusban indult a hajó Dubrovnikból. A videó feltöltője szerint pünkösdkor történt az eset.

Néhány nappal a választás előtt a Nézőpont Intézet készített egy felmérést belső használatra, ami már Karácsony Gergely, akkor még főpolgármester-jelölt előnyét mutatta, Mivel Orbán Salvinivel tárgyalt Olaszországban, utána Macronnal Franciaországban, és ezért korlátozott volt vele a kommunikáció, Kövér László utasította Borkait, hogy még aznap, a választás előtti pénteken mondjon le. Amikor végre elérték Orbánt, ő ragaszkodott hozzá, hogy Borkai maradjon, és Győr ne legyen ellenzéki. Ezért mondták vissza az utolsó pillanatban a pénteki sajtótájékoztatót.[11] Ha a vezér elérhetetlen, megáll az élet. Emlékszünk még a normandiai partaszállásra, amikor azért késett a tartalék erő bevetése 12 órát, mert Hitlert nem merték felébreszteni?

Október 29-én ügyvédje, Rákosfalvy Zoltán is lemondott a Magyar Úszó Szövetségben viselt tisztségéről. Ő is szerepelt a botrányos Borkai-videón.[12] Végül az önkormányzat alakuló ülése előtti napon, november 6-án bejelentette, hogy az alakuló ülés után lemond.[4] Az alakuló ülés botrányos volt. A városháza előtt tüntetés volt, az ülésterembe még parlamenti képviselőket sem engedtek be.[13]

Utóbb Borkai családtagjairól is kiderült, hogy gyanús támogatásokat kaptak.[14]

A köztársaságpártiak egységes utódjelöltjének a kiválasztására a Momentum és a DK is előválasztást javasol.[15]

Rendőrségi nyomozás

Rákosfalvy Zoltán.
Forrás: index.hu
Kubatov Gábor.
Forrás: index.hu

2018 júliusában Póczik Gábor győri futballista adott át néhány fényképet a hajóútról Borkainak, majd ősszel Kubatovtól Gábortól, a fidesz pártigazgatójától tudta meg, hogy videó is készült, és az valószínűleg elő fog kerülni az önkormányzati kampányban. Borkai jobbkeze, Rákosfalvy Zoltán ügyvéd megpróbált nyomozni a felvétel után, sőt, tízmillió forintot fizetett is érte, de nem tudták elérni az összes másolatot. Kubatov nem látta veszélyesnek az ügyet, és úgy gondolta, a jobboldali médiumokban a felvétel blokkolásával kezelni tudják a botrányt. Akkor még lett volna idő másik jelöltet felépíteni.

2019 tavaszára a fidesz felső vezetése (Kósa Lajos, Kocsis Máté) is tudott a dologról, sőt, Borkai rendőrségi vallomása szerint Orbán Viktor is. A botrány kirobbanása után a fidesz vezetése megvitatta a kérdést, és úgy döntött, nem lép közbe. Kubatovnak naprakész információi voltak arról, mire készül az Ördög ügyvédje, aki valószínűleg nem egy ember, hanem egy csoport, Rákosfalvy pedig zsarolás miatt rendőrségi feljelentést tett.

Nagyon valószínű, hogy az ügybe nemcsak Borkai bukott bele, hanem Kubatov is bele fog bukni, mert rosszul kezelte az ügyet.

Az ügyészség szerint az Ördög ügyvédje Czeglédy Csaba, akit egymillió forint pénzbüntetésre ítéltek büntetővégzésben, a tárgyaláson viszont ezt hatályon kívül helyezték.[16] A videón szereplő nők is pénzbüntetést kaptak.

A fidesz új jelöltje az a Dézsi Csaba lett, akit évekkel korábban éppen a Borkai-kör szorított háttérbe, és aki Szijjártó Pétert is felfedezte a pártnak.[17]

A Borkai-ügy hatása a 2019-es önkormányzati választásra

Forrás[18]

A választás után Orbán tagadta, hogy befolyásolta volna az eredményt,[19] miközben a fideszes szavazók harmada is úgy gondolja, hogy igen.[20] A Publicus Intézet választás utáni felmérése szerint a szavazók 3%-a – köztük a nyugdíjasok 6%-a[18] – a Borkai-ügy miatt ment el szavazni, 1% pedig amiatt nem ment el. Még a kormánypárti szimpatizánsok és a falvakban élők 20%-a szerint is Borkai miatt tört előre az ellenzék.[18]

A megkérdezettek 37%-a mondta azt, hogy az embereknek elegük lett a fideszből, és ez többet számított, mint az ellenzéki összefogás.[21]

Reakciók itthonról

Forrás: Facebook

Az egyik debreceni fideszes így „védte” meg: „Kurvapecér? Hát igen. De nem hazaáruló!”[22] A korrupció meg úgyis természetes a fideszben.

Még Tarlós István szerint is méltatlan a polgármesteri tisztségre.[23] Persze Tarlós tudta, hogy fej-fej mellett áll Karácsony Gergellyel, és – a fidesz kampánystábjával ellentétben – azonnal átlátta, hogy rá is kihathat az ügy. Végül 5%-kal el is veszítette a főpolgármesteri tisztséget – nem tudni, hogy a Borkai-ügy mennyit játszott bele ebbe, és abba, hogy az egész országban előretört az ellenzék.

Borkai olimpiai bajnok lólengésben, és a Magyar Olimpiai Bizottság tagja (korábban elnöke is volt). A botrány után kizárták a MOB-ból.[8] A MOB-ban probléma az ügy, a fideszben nem. Jellemző a magyar politika állapotára. A sporttörvény szerint csak akkor lehet megvonni az életjáradékát, ha büntetőeljárás folyik ellene, vagy már elítélték.[24] A Párbeszéd és a Jobbik törvénymódosítást nyújtott be, hogy az „arra méltatlanná vált” olimpikonok se kaphassák a juttatást.

Egy vélemény szerint – amivel nem teljesen értek egyet, mert Horvátország törvényeit be kell tartani a horvát vizeken – nem a szex a botrány, hanem a miből.[25]

László Róbert szerint[26]

 • Borkait annak tudatában választották meg, hogy a fidesz támogatja. Ezzel azt üzente a választópolgároknak, hogy ő a mi jelöltünk és ennek tudatában lehet rá szavazni.
 • A Borkai-ügy ugyaúgy ráéghet a fideszre, mint annak idején az MSZP-re a Tocsik-, Zuschlag- és Hagyó-ügy.

Gulyás Gergely szerint a fidesz 3–5 budapesti kerületet vesztett el Borkai miatt.[27]

A Magyar Nemzet című újság a választás előtt követelte, hogy Borkai lépjen vissza, de egy órával később levették a honlapjukról a cikket. Október 22-én a CÖF úgy foglalt állást, hogy Borkainak le kell mondania, és ez ismét megjelent a Magyar Nemzetben, ezúttal egy óránál is tovább.[28]

Nemzetközi visszhang

Horvátországban rendőrségi eljárást indítottak az ügyben Borkai ellen, mert ott tilos a prostitúció.[29]

Amerikában nem értik, hogyan választhatták meg a történtek után Borkait.[30] Nem csodálom. Én sem.

Az Angyal Ügyvédje

2019. december végén jelent meg az Angyal Ügyvédje blog, ami két MSZP-st – Őrsi Gergelyt és Molnár Zsoltot – vádolta kábítószerezéssel és prostituáltak házhoz hívásával. Gyorsan kiderült, hogy a blog szerzője Németh Gábor, az MSZP-közeli Egyenlítő Blog korábbi szerkesztője. A két megvádolt politikus rendőrségi feljelentést tett ellene.[31]

Jegyzetek

 1. "Mindig le lehet mondani" - ezt ajánlja egy kommunikációs szakember Borkai Zsoltnak. hvg.hu (2019. okt. 7.) Borkairól több kompromittáló állítás és kép jelent meg, amiket először hazugságnak nyilvánított, majd a szexfotókért bocsánatot kért.
 2. Pető Péter: Emberemlékezet óta nem történt ilyen: meccs van a politikában. 24.hu (2019. okt. 11.) Péntek esti összefoglaló.
 3. Horváth Csaba László – Kerner Zsolt: Borkai Zsolt kilépett a Fideszből, de polgármester marad. 24.hu (2019. okt. 15.)
 4. ^ 4,0 4,1 Lemond polgármesteri tisztségéről Borkai Zsolt. index.hu (2019. nov. 6.) Az történt, amit megjósoltam, de előre lehetett látni: Borkai megmentési kísérlete magával rántott másokat, és végül ő is kénytelen volt lemondani..
 5. Kovács-Angel Marianna: A New York Times, az ORF és a Reuters is az orgiabotrányos Borkai lemondásáról ír. 24.hu (2019. nov. 6.)
 6. Január 26-án lesz az új győri polgármester-választás. 24.hu (2019. nov. 15.)
 7. Megvan a döntés: Ő lesz az ellenzék közös polgármester-jelöltje Győrben. nyugatifeny.hu (2019. dec. 3.) Pollreisz Balázs, az MSZP győri szervezetének elnöke.
 8. ^ 8,0 8,1 Borkai Zsolt elbukta MOB-tagságát. index.hu (2019. okt. 24.)
 9. Borkai Zsolt nemrég még a családjaként nyilatkozott a Fideszről. 444.hu (2019. okt. 18.)
 10. Szex közben készült kép a jachton, amin Borkai Zsolt nőket ölelgetett. 24.hu (2019. okt. 5.)
 11. Kósa András: Kövér-Orbán csörte a Borkai-ügy miatt. nepszava.hu (2019. okt. 16.)
 12. Lemondott Borkai ügyvédhaverja - és személye körüli bűncselekményeken kesereg. nepszava.hu (2019. okt. 29.)
 13. Kerner Zsolt – Kálmán Attila: Káosz Borkai eskütételén, be akartak törni a tüntetők az ülésterembe. 24.hu (2019. nov. 7.) Parlamenti képviselőket sem engedtek be.
 14. Szász Péter: Nyomoznak Borkai fia után. www.napi.hu (2019. dec. 10.)
 15. A DK is előválasztást akar Győrben. 24.hu (2019. nov. 6.)
 16. Az ördög ügyvédje: hatályon kívül helyezték a Czeglédyt elmarasztaló végzést. 24.hu (2022. szept. 21.)
 17. Dezső András: Borkai a rendőrségen árulta el, hogy a Fidesz vezetése már egy évvel korábban tudott a szexvideóról: Egy zsarolás anatómiája. index.hu (2020. jan. 24.)
 18. ^ 18,0 18,1 18,2 Boda András – Vas András: Publicus: 180 ezer embert mozgósított a Borkai-ügy. nepszava.hu (2019. okt. 26.)
 19. Orbán selyemzsinórt küldött Borkainak. nepszava.hu (2019. okt. 25.)
 20. Boda András – Vas András: Ráégett a Fideszre a Borkai-botrány. nepszava.hu (2019. okt. 25.)
 21. Kálmán Attila: Leginkább felháborodott időseket aktivizált a Borkai-botrány. 24.hu (2019. okt. 26.)
 22. Herczeg Márk: Egy debreceni fideszes képviselő Borkairól: „Kurvapecér? Hát igen. De nem hazaáruló!”. 444.hu (2091. okt. 9.)
 23. Tarlós: Borkai méltatlanná vált a polgármesterségre. 24.hu (2019. okt. 10.)
 24. Nem lehet megvonni Borkai Zsolttól az olimpiai életjáradékot. 24.hu (2019. okt. 24.)
 25. Balavány György: Borkai-ügy: nem az a lényeg, kivel és hogyan szexel a polgármester, hanem hogy miből. 24.hu (2019. okt. 13.)
 26. Károly Szilágyi: Ön a Borkai-korszak a Fidesz életében? hu.euronews.com (2019. okt. 17.)
 27. Gulyás Gergely: Legkevesebb három, de lehet hogy öt kerületet vesztettünk Borkai Zsolt miatt. nyugatifeny.hu (2019. okt. 15.)
 28. Czinkóczi Sándor: Borkai lemondását követeli a CÖF szóvivője a Magyar Nemzetben. 444.hu (2019. okt. 22.)
 29. A horvát rendőrség vizsgálja Borkai ügyét. 24.hu (2019. okt. 14.)
 30. Czinkóczi Sándor: A Washington Post nem igazán érti, hogyan választhatták újra Borkait egy ilyen botrány után. 444.hu (2019. okt. 15.)
 31. Kálmán Attila: Őrsi Gergelyt zsarolta Molnár Zsolt mellett az Angyal Ügyvédje. 24.hu (2019. dec. 9.)

Források

További információk

Kapcsolódó szócikkek