Koronavírus (4. hullám)

Innen: Politika
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A nyomtatható változat már nem támogatott, és hibásan jelenhet meg. Kérjük, frissítsd a böngésződ könyvjelzőit, és használd a böngésző alapértelmezett nyomtatás funkcióját.
Magyarország ismét a halálozási statisztika élén.

2021. december 1-jén Magyarország ismét első a halálozási statisztikában a világon. A fidesz egyetlen dologban bízhatik: a dübörgő gazdaságban.[1] Ez viszont sok ember életébe fog kerülni.

Texas állam egy független vizsgálatot végzett 2021. január 15-től október végéig.[2] Külön vizsgálták a szeptember–októbert, amikor már kizárólag a delta-variáns fertőzött. 1,5 millió fertőzött volt, közöttük 1,3 millió oltatlan (85%), 12% egyszer oltott, 3% kétszer oltott. Az összes fertőzött átlagéletkora 39 év.

100,000 emberből 14,200 oltatlan és 316 kétszer oltott fertőződött meg. Az oltatlanok 45-ször annyian voltak. Az oltások a leghatékonyabbak a fiataloknál (12–17 év).

Szeptember–októberben 100,000 emberből 1767 oltatlan és 133 kétszer oltott fertőződött meg (a delta-variánssal): az oltatlanok 13-szor annyian voltak.

28,659 haláleset volt, 85,5% az oltatlanok, 6,8% az egyszer, 7,7% a kétszer oltottak között. Az átlagéletkor 67 év. Az utóbbi adat magyarázata valószínűleg az, hogy az idősebbekkel kezdték az oltást, így úk többen voltak a mintában.

100,000 főre ugyanez: 463 haláleset az oltatlanok, 11,6 az oltottak között. 40-szer nagyobb az oltatlanok rizikója, a legfiatalabbaknál (18–29 éveseknél) 100-szoros a kockázat.

Szeptember–októberben 100,000 emberből 63,66 halt az oltatlanok, 3,25 az oltottak között. 20-szoros a különbség.

2022 eleje

Több országban teszik kötelezővé az oltást

  • Ausztriában februártól mindenkinek
  • Olaszországban az 50 év felettieknek június közepétől
  • Görögországban a 60 évnél idősebbeknek kell beoltatniuk magukat január 16-tól.

Az EMA 80 év alatt nem tartja indokoltnak a 4. oltást.[3]

2021. november eleje

A Válaszonline cikkében jól körüljárja az akkori helyzetet.[4]

Magyarországon már a nyilvános szakmai fórumokon sem lehet számokhoz jutni, és főleg semmi biztosat nem közölnek az oltottak megfertőződési arányáról. Nagyjából azt tudjuk, amit az újságírók kiszámolnak. Nyilvános járványügyi jelentés nincs. Az angolok és németek naponta adnak ki ilyen adatokat (link a cikkben, a szerb és osztrák adatokkal együtt). Nálunk annak ellenére sincs, hogy ez törvényi kötelezettség, az adatok elemzése pedig a járványügy alapfeladata.

Kb. 1 millió időset oltottak kínaival. Ők mára gyakorlatilag oltatlannak vehetők. A teljes lakosság átoltottságában 21-ikek vagyunk Európában. Van közel 3,7 millió oltatlan (a gyerekekkel együtt), egymillió – javarészt idős – kínaival oltott és mintegy 800 ezer kopott oltású (vagyis 6 hónapnál régebben oltott), zömmel veszélyes életkorban levő magyar. (Nem tudjuk, hogy az utóbbi két csoport között mekkora az átfedés.) Sokan védtelenek a vírus ellen.

Az oltás hatása idővel csökken, életkortól függetlenül.

Minél több oltatlan ember fertőződik meg, a vírus annál gyakrabban tud áttörni az oltáson, annál nagyobb lesz a hatás az oltottakra.
– Bruno Ciancio, az ECDC igazgatója

A hibridimmunitás erősebb, mint a 3 oltásból származó védelem, ezért az Egyesült Államokban a két oltás után megfertőződőknek egyelőre nem javasolják a harmadik oltást.

Korábbi adatok

Izraeli tapasztalatok szerint 60 éven felül a harmadik oltás jelentősen csökkenti a kockázatokat.[5]

A második oltás hatékonyságának csökkenése erősen függ az oltás típusától.[6]

Úgy tűnik, Japánban egyszerűen kihalt a delta-variáns.[7]

Delta-változat

Az oltások nem akadályozzák a nyálkahártyán a vírus szaporodását, de továbbra is védenek a súlyos megbetegedéstől, és a fertőzőképesség is rövidebb. Vagyis maszkot hordani az oltatlanok érdekében kell.[8]

A 4. hullám halálos áldozatainak a száma nálunk kb. 11.000 fő volt.[9]

Jegyzetek

Forrás

További információk