Nemzeti konzultáció

Innen: Politika
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A nyomtatható változat már nem támogatott, és hibásan jelenhet meg. Kérjük, frissítsd a böngésződ könyvjelzőit, és használd a böngésző alapértelmezett nyomtatás funkcióját.
Mém a Facebookról.
Forrás: Nyugati fény

A nemzeti konzultáció egy kész politikai álláspont igazolása, és soha senki nem látta az ívek valódi összesítését: olyan számot mondanak, amit akarnak. Olyan kérdéseket tesznek fel, amire csak egyfélét lehet válaszolni. A kérdések ténylegesen létező problémákra kérdeznek rá, a cél a válaszok befolyásolása.

A nemzeti konzultáció a népszavazást és népi kezdeményezés kiváltására való, mert azok kötelezik a kormányt ill. a parlamentet.

A nemzeti konzultáció egy máshol nem használt eszköz.[1] Az elektronikus felületét felújították, de ugyanolyan rossz maradt, minden biztonsági opció hiányzik. Robottal folyamatosan tölthető ki.[2]

Az eddigi utolsó, 2022. december 15-ig tartó 10 MFt-be került. Erre hivatkozva nem vezetett be a covid ellen megelőző intézkedéseket Orbán.[3]

A konzultáció elsődleges célja a gumicsontozás: erről kell beszélni, nem a fidesznek kellemetlen dolgokról.

2023. november

A konzultáció gyakorlatát 39% támogatja, 60% elutasítja. A választók fele szerint a cél a választók adatainak gyűjtése, és csak 25% hiszi, hogy az emberek véleményére kíváncsi a kormány. Az ellenzékiek ¾-e, a bizonytalanok ⅘-e szerint súlyosan eltorzított, valótlant állító kérdésekre vár választ a kormány. A kormánypártiak ¾-e szerint viszont valós problémákról szólnak a kérdések.[4]

2022. október

Az Eurobarometer felmérése

A konzultáció előtt a kormány belátta, hogy a megélhetési válságot nem tudja eltüntetni, csak azt tudja végiggondolni, hová terelje az elégedetlenséget, hogy ne rájuk zúduljon a rossz gazdaságpolitika vagy az orosz agresszió. Egy ellenség, egy megnevezhető nagy hiba (a szankciók), ami ellen küzd a kormány: „az elhibázott brüsszeli szankciók”. Ráadásul azt is meg kell magyaráznia, hogy ha küzd ellene, miért szavazta meg Brüsszelben.

Orbán Viktor az összes szankciót megszavazta az Európai Tanácsban, aztán itthon kitöltötte a nemzeti konzultációt, és ellene szavazott. Nehéz lehet neki, hogy nem ért egyet saját magával.

A konzultációnak már a kérdései is hazugok. Nincs sem olaj-, sem gázszankció. Az előbbi december elején lép életbe és Magyarországot nem is érinti, az utóbbi nem is létezik.[5][6][7] A Momentum a Magyar Reklámszövetséghez fordult, mert annak etikai kódexét sérti a kampány.[8]

A Nemzeti konzultáció szerint az 1,4 millió válaszoló 97%-a utasítja el a szankciókat.[9] Az Eurobarometer ugyanebben az időszakban készült felmérése szerint 41%.[10] Na ennyit ér a nemzeti konzultáció.

A konzultációk tízmilliárdos nagyságrendű megbízások, amit 2018 óta pályáztatás nélkül kap meg Balásy Gyula két cége, a New Land Media kft. és a Lounge Design kft.[11]

2021. július

A nemzeti konzultációban nemcsak orientáló kérdésfeltevések, de konkrét hazugság volt felvezető mondatként. A minimálbér 2010 előtt nem adózott: ezt megemelte a fidesz 16%-ra adójóváírással, ami most 15%. És azt kérdezik, akarják-e az emberek a Gyurcsány időszakában érvényes, a munkát terhelő magas SZJA-t.[12]

Forrás: atlatszo.hu
Kormányplakát. Forrás: 168 óra
Forrás: 24.hu
Forrás: HVG

2021 márciusában folyik a nemzeti konzultáció az ország kinyitásáról, miközben sohasem látott csúcsokat dönt a fertőzés, és szigorodnak az intézkedések.

Ellenplakátok

Nemzeti konzultáció2211.jpg

Kormánypárti uszító plakátok

Egymilliárd forintos gyűlöletkampány[13]

Jegyzetek

  1. Az MSZP szerint igazat mondott a kormánymédia – mutatjuk miben. balramagyar.hu (2018. nov. 9.) Azért nem használják máshol, mert normális országokban lehet népszavazást tartani..
  2. Lengyel Tibor: 12 millióért fejlesztették tovább a nemzeti konzultációs oldalt, hogy ugyanolyan rossz legyen, mint előtte. hvg.hu (2023. jan. 20.)
  3. Facebook
  4. Csak az emberek negyede gondolja, hogy a nemzeti konzultáció tényleg a véleményükre kíváncsi. hvg.hu (2023. dec. 9.)
  5. Íme a legújabb nemzeti konzultáció kérdései. 24.hu (2022. okt. 14.)
  6. Álhírekről és nem létező szankciókról akarnak „konzultálni” a magyarokkal Orbánék. nyugatifeny.hu (2022. okt. 15.)
  7. Teczár Szilárd: Egy helyen az Oroszország elleni összes szankció, és hogy mit mondott a magyar kormány, amikor megszavazta őket. www.lakmusz.hu (2022. okt. 15.)
  8. A Reklámszövetséghez fordult a Momentum elnöke a konzultációs plakátok miatt. hvg.hu (2022. okt. 18.)
  9. Aradi Hanga Zsófia: A nemzeti konzultáció 1,4 millió kitöltője mindenféle szankcióra határozott nemet mondott. telex.hu (2023. jan. 18.)
  10. Presinszky Judit: Egy uniós felmérés szerint a magyarok nem ellenzik annyira a szankciókat, ahogy azt a konzultáció állítja. telex.hu (2023. jan. 18.)
  11. Teczár Szilárd: Legalább 5 milliárd forintból hirdették a csúsztatást, hogy a magyarok 97 százaléka ellenzi a szankciókat. www.lakmusz.hu (2023. jún. 1.)
  12. Gazdasági- és szociális válság közepette, Orbánék társadalmunk megosztásán ügyködnek. hirklikk.hu (2021. júl. 10.)
  13. Nagy Gergely Miklós: Listaáron több mint egymilliárd forintba került a „Háborúpártiak”-kampány, de nem látszik, mi volt a fedezete. 24.hu (2023. szept. 7.)

Források

Kapcsolódó lapok