Parlamenti választás 2022./Elekes István

Innen: Politika
A lap korábbi változatát látod, amilyen Laci (vitalap | szerkesztései) 2021. május 8., 14:21-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Elekes István

Elekes István vagyok, Cserszegtomaj polgármestere és Zala megye 2. számú választókerületének a Momentum Mozgalom színeiben induló parlamenti képviselőjelöltje. Amikor 2019-ben az önkormányzati választásokon a Momentum jelöltjeként indultam, az volt a határozott célom, hogy egy új politikai kultúrát hozzak a település életébe, és a lakók igényeire fókuszálva tegyem jobbá, élhetőbbé lakóhelyünket. Az a vágy vezérelt, hogy összefogva az emberekkel megoldjam az itteni problémákat, új fejlesztésekbe kezdjünk és Cserszegtomajt a térség egyik kiemelkedő községévé tegyük közösen.

A Momentum vezetősége arra kért, hogy 2022-ben ezt a munkát a Parlamentben is folytassam. Ezt a felkérést örömmel vállaltam és úgy tekintek az országgyűlési képviselőjelöltséggel rám váró feladatokra, hogy mindaz a munka, amelyet az elmúlt két évben elkezdtem, a jövő évtől egy sokkal szélesebb horizonton folytatódhat majd. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy kevésbé figyelnék Cserszegtomajra. Épp ellenkezőleg: a parlamenti megbízatás új lehetőségeket teremt számomra. Ha bizalmat kapok a szavazóktól, ez a munka a Parlamentben sokkal nagyobb mozgástérrel, és persze több teendővel is jár majd, amely azonban az egész zalai régióra is kiterjed. Nemcsak a lakóhelyem, hanem minden egyes zalai település gyarapodását és fejlődését szívügyemnek tekintem majd.

Rengeteg feladat vár ránk. Ezek közül szeretnék megosztani most néhány fontos teendőt a teljesség igénye nélkül. Az egyik legfontosabb kérdés számomra a családok boldogulása. A kormány családtámogatási rendszere eredetileg jó elgondolásnak indult, de tudjuk, hogy a megvalósítás komoly hiányosságokat mutat. Véleményem szerint sokkal inkább a szociálpoltikai támogatásokat kellett volna emelni, a CSOK körébe tartozó támogatásokat és hitelkonstrukciókat pedig úgy alakítani, hogy mindez ne legyen árfelhajtó erejű. Ha bizalmat kapok, akkor 2022-től azon fogok dolgozni, hogy a családtámogatási rendszer sokkal igazságosabb és hatékonyabb legyen. Azt is hatalmas problémának érzem, hogy az alacsony keresettel rendelkező honfitársainknak nem jutott igazán számottevő támogatás az elmúlt években, ezen pedig a családi adókedvezmény sávossá tételével és az adózás sávos visszaállításával lehetne segíteni eredményesen. Számomra a másik legfontosabb kérdés a jövőben a munkahelyek megtartása. Úgy érzem, hogy a munkavállalók támogatása sem megfelelő. A három hónap álláskeresési támogatás sem elegendő. Ami pedig a zalai régiót illeti: a vendéglátással és szálláskiadással foglalkozó vállalkozóink támogatása sem eléggé következetes. Ezeket a támogatásokat nem a munkáltatókon keresztül, hanem célzottan a munkavállalókhoz kellene eljuttatni.

Mint ahogy az egész országban, a zalai régió állami egészségügyi ellátása is számos problémával és jelentős forráshiánnyal küzd. Ráadásul a magánrendelések díjai a mi térségünkben az idegenforgalom felhajtó ereje miatt sokkal magasabbak, és ezt a helyi lakosság legtöbbször nem tudja igénybe venni. Parlamenti képviselőként azon fogok munkálkodni, hogy az állami egészségügyi rendszer ugyanolyan szakszerű, gyors és eredményes legyen, mint a színvonalas magánrendelések. Talán az egyik legnagyobb gond, hogy a térségben nincs elég munkalehetőség. Az egyetlen szektor, amely munkahelyeket ad, az idegenforgalom és a turizmus, de ennek a területnek a sérülékenységére épp a járványügyi helyzet mutatott rá egyértelműen. A zalai települések jelentős része ráadásul elöregedéssel küzd, és ez különösen igaz a térség legnagyobb városára, Keszthelyre. Új munkahelyeket kell teremtenünk és vonzóvá kell tenni a zalai régiót a fiatalok számára, hogy ezt a szomorú folyamatot megállíthassuk. Zala megyét olyan progresszív fejlesztések színhelyévé kell tennünk, amely a turizmuson kívül is maradásra bírja az itt lakókat.

Sajnos az állami pályáztatás sem elég átgondolt, számtalan infrastrukturális problémával kell megküzdenünk, nem állnak rendelkezésre plusz források és a források települések közti elosztása sem kiegyensúlyozott. Polgármesterként pontosan tudom, hiszen szembesültem vele, hogy a települések bevételeinek megnyirbálása az itt lakók kárát okozza. Olyan szociális és normatív támogatások, állami beruházások maradnak el emiatt, amelyek nélkülözhetetlenek.

Parlamenti képviselőként azon fogok dolgozni, hogy egy sokkal racionálisabb gazdálkodással ismét új lehetőségeket teremthessünk az egész zalai régió számára. Ehhez kérem támogatásukat!

Forrás

Facebook, 2021. feburár 21.