Politika:Hogyan tovább 2022/Haraszti Miklós 2022.05.24.

Innen: Politika
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A nyomtatható változat már nem támogatott, és hibásan jelenhet meg. Kérjük, frissítsd a böngésződ könyvjelzőit, és használd a böngésző alapértelmezett nyomtatás funkcióját.
Haraszti Miklós.
Forrás: magyar Wikipédia

Haraszti Miklós előadása 2022. május 24-én hangzott el az Eötvös10 kultúrházban, a Nyomtass te is! szervezésében.

Politikai úton (választások útján) nem lehet Orbánt leváltani, mert az ellenzéki pártok is beépültek Orbán rendszerébe. Az illiberális demokráciát minden országokban kivétel nélkül mindig a civil összefogás döntötte meg. Az Orbán-rendszer alapjai nem a pártok, bár azok beépültek a rendszerbe. Az ellenzék csak parlamenti tapéta. A számukra a legfontosabb a frakciónagyság, de az a valóságban nem sokat ér. Elkurvultak. A megújulás csak a civil társadalomból várható. Belőlük emelkednek ki a tehetséges politikusok.

Minden békés forradalom az elcsalt választás körül forgott, amit civil engedetlenség követett.

Fontos, hogy a civil szervezetek ne függjenek a pártoktól. A Nyomtass te is! maradjon együtt, hogy ha eljön az idő, fel tudjon lépni. Az 1989-es rendszerváltást is az egy célú civil szervezetek hozták el, amiket a szamizdat gyűjtött egybe.

A civil összefogás formája a békés polgári engedetlenség. Példák: Gandhi, Martin Luther King. Magyar példák civilek politikai fellépésére:

A szabadság demokratikus úton is elveszíthető. Példák: I. és III. Napóleon, Hitler, Orbán.

A civil szervezetek célja nem egy-egy választás kell legyen.

Előválasztás:

  • A civilek kényszerítették ki, ők csinálták, a pártok megbuherálták
  • A miniszterelnök-jelöltnél 2 befutó kell, nem 3, hogy a győztes abszolút többséget kapjon. 3 befutós előválasztás sehol a világon nem volt. A pártok ragaszkodtak hozzá, hogy a második forduló előtt legyen beavatkozási lehetőségük.
  • Az előválasztás eredménye a pártok szervezettségét mutatja.
  • Az előválasztás utáni nagy viták egyike volt, hogy Márki-Zayt bevegyék-e a pártelnökök grémiumába, ami a döntéseket hozta.

Rogán minisztériuma alá tartozik a sajtó, a civil társadalom és a titkosszolgálat. Ez azt mondja, hogy az Orbán-rendszer számára nem az ellenzék, hanem a civilek a veszélyesek. A pártok nem, mert benne vannak Orbán rendszerében.

Csak a civilektől félnek.
– Haraszti Miklós

Civil ellenállás itthon

Néhány civil szervezet a tüntetésein kérte, hogy a pártok maradjanak távol. Részben azért, mert a tagságuk is megosztott volt politikai értelemben, másrészt nem akarták, hogy a pártok befolyást szerezzenek. A tüntetések pártmentesítését a pártok hadüzenetként fogták fel már a rabszolgatörvény idején is.

A szamizdat idején az volt a ma is érvényes elv, hogy felejtkezzünk el egy időre a kommunista pártról. A civilek kezdjék el a saját jogaikat kiterjeszteni. Ez nem megy azonnal. Néhány ügyet ki kell emelni, amiben meghátrálásra lehet kényszeríteni Orbánt. Győzelmeket kell produkálni.

Kockázatvállalás nélkül nem megy.
– Haraszti Miklós

A szolidaritás előzetes felmérése viszont fontos.

Kapcsolódó lapok