Politika:Szabadság kifizetése

Innen: Politika
A lap korábbi változatát látod, amilyen Laci (vitalap | szerkesztései) 2019. november 28., 16:20-kor történt szerkesztése után volt.

Az önkormányzati választás után nagy felháborodást keltett a leváltott polgármesterek „végkielégítése”, aminek része a ki nem vett szabadságot pénzbeli megváltása.

A Munka törvénykönyve szerint a a szabadságot a munkáltató adja ki,[1] bizonyos korlátok között a neki tetsző időpontban. A szabadságot minden évben (bizonyos korlátok között a következő év március 31-ig[2], esetleg a következő év végéig[3]) ki kell adni, pénzbeli megváltásra csak a munkaviszony megszűnése után van mód.[4]

Ebből két dolog következik:

  1. A ki nem vett szabadság nem vész el, hiszen a munkáltató felelőssége, ha nem adta ki. A dolgozót nem érheti hátrány amiatt, hogy a munkáltató törvényt sértett.
  2. Szerintem azok a vezetők, akiknek nincs munkaügyi vezetőjük (ilyenek pl. a polgármesterek és az intézmények vezetői) nem hivatkozhatnak arra, hogy nem vették ki a szabadságukat. Ők szegték meg a törvényt. Az ő esetükben a ki nem vett szabadság elvész.

Forrás

  1. 122. § (1)
  2. 123. § (5) c)
  3. 123. § (6)
  4. 123. § (1) és 125. §