Hogyan menjünk nyugdíjba?

Avagy: viszontagságok, talán más számára és hasznos tanulságokkal.

Tartalom

Kimutatás kérése a Nyugdíjbiztosítónál nyilvántartott adatokról

Nem kötelező, de legszívesebben azzá tenném, ha rajtam múlnék, annyira hasznos. 2–3 évvel a nyugdíjkorhatár elérése előtt érdemes megtenni. Csak elektronikusan lehet (lásd alább). A lényeg: a régi adatok szoktak problémásak lenni: ha ezeket időben tisztázza az ember, sokkal egyszerűbb lesz a keresetek számítása, amikor eljön az idő.

A kimutatásban csoda dolgokat találtam: a gimnazista koromban végzett 2–4 hetes nyári munkák is benne voltak (az én esetemben ablakpucolás az ÁFOR-nál). Viszont garantáltan nincsenek benne:

A kimutatáskérést évente egyszer lehet benyújtani, célszerűen augusztusban vagy később, mert ekkor kapja meg a Nyugdíjbiztosító az előző év adatait. A benyújtás éve soha nincs a válaszban, az előző év is csak augusztusi benyújtás után.

Ezután türelmesen várakozik az ember. Telefonon érdeklődni nem egyszerű, mert a Nyugdíjbiztosítónál ügyfélfogadási idő alatt sem veszik fel a telefont, email-re pedig nem válaszolnak. Ez a tapasztalatom, és nemcsak itt. Az egyetlen működő ügyfélkapu, amiről tudok, a 1818, de nekik nincs joguk az egyes hivatalok felségterületére merészkedni, csak a „kapuig” irányítanak minket. Viszont ebben az ügyben viszonylag gyorsan válaszolnak.

Elektronikus ügyintézés

A dolog lényege: bizonyos ügyek nyomtatványainak megcsinálták az elektronikusan kitölthető formáját. Tulajdonképpen adatbevivő formok, csak több bennük a szöveg a szokásos formoknál. A program, amit használni kell hozzá, egy általános célú kitöltő program: minden elektronikus nyomtatványhoz ugyanaz.

A használathoz felhasználói nevet és jelszót kell igényelni az Ügyfélkapunál. Elektronikus aláírásra nincs szükség (talán tudja használni a rendszer: én nem tettem). A sikeres bejelentkezés után minden általunk megadott adatot, feltöltött dokumentumot úgy tekint, mintha kézzel aláírtuk volna.

Az első bejelentkezés után az első teendő ennek a bizonyos kitöltő programnak a letöltése. Javában írták, így elvileg bármilyen op. rendszeren használható, amihez nagyméltóságú Oracle írt java 8-ast. Amikor informatikusként abbahagytam a munkát, az első dolgom volt az összes javát letörölni a gépemről, még az openjdk-t is, annyira szörnyű. Vissza kellett tenni… Az openjdk nem jó: a verziót ellenőrzi a kitöltő program. (Mivel is kompatibilis a java? Önmagával sem, hogy verziót kell ellenőrizni?)

Nekem linuxból csak a abevjava.jar letöltése működött, az online használat nem. URL-t nem írok, mert egy év alatt mindent muszáj volt máshová tenni. (Vajon kinek fájt az URL-eket átirányítani az új helyre?) Az abevjava_start elindítja el. A következő lépés a megfelelő nyomtatvány letöltése. A kimutatáskérő nyomtatvány neve ONYFKIERT_kerelem_1_2.tem.enyk.

A kitöltő programnak kell adni egy könyvtárat, ami az ő felségterülete: azt csak ő módosíthatja. A kitöltéshez megadjuk neki a letöltött nyomtatvány fájlját a Szerviz → Telepítés menüpontban: ettől kezdve látja az Új nyomtatvány menüpontban, és tudja használni. A többit ő intézi: beteszi a könyvtárába az eredeti nyomtatványt, a kitöltöttet, feltölti az elektronius ügyfélkapura, és nyilvántartja a sikeres feltöltéseket is. Ide tölthetjük a kapott igazolásokat. Ne felejtsük menteni…

A programot Windows-ra írták, és kellett némi bosszankodás és átkozódás a fentiek kiderítéséhez, de utána sikerült linuxban kitölteni a kimutatáskérő nyomtatványt.

Módosításkérelem

A kapott kimutatás módosítására is van külön nyomtatvány: ONYFKIERT_elfogad_kifogas_1_2.tem.enyk, de alaposan pórul jártam vele. A kimutatásbeli ügyszámot kérte, amit aztán nem fogadott el alakhiba miatt. Muszáj volt telefonálni. Percre pontosan egy órát csöngettem a Nyugdíjbiztosítót (azóta már ezt sem lehet, mert folyamatosan foglalt), mire felvették. Kiderült, hogy az eklektikus törvényhozás miatt két hetük maradt az eredetileg tervezett program módosítására, és nem sikerült teljesen. Igen, csak amikor nekem kellett, már eltelt fél év…

A lényeg: teljesen mindegy, mit ír az ügyszám helyére az ember, a program úgysem azt nézi, hanem a TAJ-számot. Hogy miért kell akkor megkérdezni? Mert a törvény előírja. A mintában megadott számot szépen el is fogadta… (Az igazmondást nem írja elő a törvény?)

A módosításkérelemben szereplő állításokat dokumentumokkal kell bizonyítani, pl. index (leckekönyv), katonakönyv, munkahelyi jövedelemigazolás, stb. Az Alutervnél másfél évi keresetem kimaradt a Nyugdíjbiztosító kimutatásából, bár ugyanezt az időt munkaviszonyként figyelembe vették. (Mit gondoltak? Ingyen dolgoztam?)

A dokumentumokat célszerű a „rendes” ügyfélkapunál beadni: ők lemásolják, és az általuk készített másolatot hitelesnek tekintik a kormányhivatalok.

Egy hónappal a beadás után kaptam egy hiánypótlásra felszólító levelet a Nyugdíjbiztosítótól: kérték a módosítási kérelem dokumentumait. Vissza a kormányablakhoz, ahol lemásolták. Nem hivatalosan megsúgták, hogy ezt szokta csinálni a Nyugdíjbiztosító, hogy időt nyerjen. Ezen nagyon felháborodtam: az én nyugdíjamat költik alibi-levelezésre. Meg persze az én pénzemet a válaszra.

Ezután csönd. 5 hónap telt el, mire megelégeltem, és a 1818 segítségével (adtak egy belső telefonszámot) elértem egy „illetékest”. Kiderítette az ügyintéző nevét, megadta annak a (vidéki) hivatalnak a telefonját, ahol az ügyemet intézik, hiába vagyok budapesti. Ott meg az derült ki, hogy az ügyintéző kilépett.

Ilyen a világon nincs. Nem a Nyugdíjbiztosítóval állok kapcsolatban, hanem X. Y. ügyintézővel. És ha ő beteg, áll az ügyem?

Még aznap visszahívtak vidékről, hogy kész a határozat. És tényleg. Megírták, hogy 42 év 5 napom van, elfogadták a módosítási kérelmemet, de azt nem írták meg, mikor érem el az öregségi nyugdíjkorhatárt. Számoljam ki, és vessek magamra, ha tévedek. Utóbb egy ügyintéző szó szerint az ujjain számolta a 183 napot, hogy október 31 napos, az +1, december is, január is, február viszont -2… A Fiumei úton egy másik ügyintéző meg azt mondta, hogy ezt sohasem közlik. De neki ott volt a képernyőjén. Akkor miért nem?

A nyugdíjkorhatár napja

1954. október 19-én születtem, 63 év 183 nap után mehetek nyugdíjba. Így számoltam ki linuxban:
gyim@gylap$ date -d 2017-10-19 '+%s'
1508364000
gyim@gylap$ expr 183 \* 86400
15811200
gyim@gylap$ expr 1508364000 + 15811200
1524175200
gyim@gylap$ date -d @1524175200
2018. ápr. 20., péntek, 00:00:00 CEST
A linux másodpercekben számolja az időt 1970. január 1-től, ezért a szörnyű számok. 2017-10-19-én lettem 63 éves, ehhez kellett 183 napot hozzáadni másodpercben (egy nap 86400 másodperc), majd az így kapott számot visszaalakítani emberi időre. (Egy sorban is le tudom írni, de így talán egyszerűbb olvasni.) A lényeg: a nyugdíjbiztosítónak is ez jött ki.

A nyugdíjig hátralevő napok száma (ma már negatív szám):

expr \( 1524175200 - `date +%s -d today` \) / 86400
A hátralevő napokat számoló szkriptet 2015. október 26-án írtam… centinek jó hosszú.

Öregségi nyugdíjkérelem

Az öregségi nyugdíj jár, de kérni kell. Legkorábban 30 nappal a korhatár elérése előtt (amit ugye nem árulnak el) lehet beadni, és 45 nap az elintézési határidő plusz kb. két hét a kézbesítés. Vagyis az ember garantáltan nem tud nyugdíjba menni a korhatár elérésekor. Addig nem kap nyugdíjas bérletet, nem tud nyugdíjas jegyet váltani a könyvtárba, stb. Szóval nem mindegy, mikorra intézik el.

A kérelmet be lehet adni elektronikusan is, és jó bonyolult. Végigkérdezi az összes keresetet. Állítólag a korábbi kimutatásban tisztázott éveket nem kell megadni, de ki tudja… Tévesztéskor javítani csak elméletileg lehet: nekem nem sikerült. Én csak egyszerű informatikus vagyok. Olyanokat kérdeztek, amire nem tudtam válaszolni. Végül lemondtam az elektronikus beadásról.

Kormányablak, április 5. Nem mertem túl korán beadni: ki tudja, mikor közlik velem, hogy az egész érvénytelen a korai beadás miatt. És ha ők késik le a határidőt, én látom a kárát, elvégre az én kérvényem volt érvénytelen… Az előző államigazgatási eljárási törvény erre 8 napot adott, de 2018 elején teljesen új törvény lépett életbe: ki tudja, mi van benne.

Utóbb a Fiumei úton április 12-i dátummal iktatták a kérelmet. Ez a 45 nap miatt érdekes. Próbáltam tenni ellene, de a pár nap miatt bemenni… máshogy meg nem megy.

Ápolási díj

Az én esetemet bonyolítja, hogy apuval ápolási díjon voltam. Az ápolási díj nem jár a nyugdíj mellett (mert csak egy szociális támogatást lehet igénybe venni, és a nyugdíjat átsorolták abba a régi biztosítás helyett. Ez igen komoly disznóság, és egyáltalán nem volt visszhangja, mert a magán nyugdíjpénztár elkobzása elvonta a róla a figyelmet), ennek ellenére le kell róla mondani. De mikor? Az államigazgatás szinte sohasem ismeri a jövő időt (az öregségi nyugdíjkérelem 30 napja szoros kivétel), és a múlt időt is csak ritkán. Így jártam, amikor 2017. augusztus 19-én lejárt a munkanélküli segély: 20-án nem tudtam beadni az ápolási díj kérelmet, mert ugye aznap nincs hivatal, azt elektronikusan nem lehet beadni, előre kérni nem lehet (megpróbáltam: a Ráday utcában meg sem értették, mit akarok), 21-én pedig visszamenőleg nem fogadták el. Biztos én vagyok a hülye.

Ez ugye azt jelenti, hogy a nyugdíjkérelem beadása után adatpótlásra lesz szükség, ha nem akarok már akkor lemondani az ápolási díjról. Úgyhogy április 20-án mondtam le, és kértem igazolást az ilyen címen kapott pénzről. Na de ha 20-án mondok le, akkor áprilisra még jár az ápolási díj, erről viszont előre nem adnak igazolást. Pedig utóbb, a Fiumei úton hiányolták. Jó dolog, ha a kormány két hivatala nem ért szót egymással, és ez az ügyfélen csapódik le.

Eredetileg nem is akartak igazolást adni az ápolási díjról, mondván, majd a Nyugdíjbiztosító lekérdezi. Persze, de mikor?

Fiumei út: utolsó előtti adategyeztetés

Rémtörténeteket hallottam a sorbanállásról, de végül rászántam magam, hogy bevigyem az utolsó másfél év jövedelmeiről szóló igazolásokat (az ápolási díjról szólót ugye hiányosan), mert ki tudja, mikor válaszolnak az elektronikusra.

Már a kaput sem értettem: fémdetektorral átvilágítottak. Tényleg indokolt? Tudtommal Magyarországon még sohasem volt terrorista merénylet (az Aranykéz utcát én leszámolásnak tekintem: az nem ismeretlenek ellen irányult).

Az elején tényleg ijesztő volt: már a sorszámért is végig kellett állni egy hosszú sort. Viszont gyorsan ment, és a papírra az volt ráírva, hogy ketten vannak előttem. És tényleg: olyan fél órai várakozás után rám került a sor. Ez elismerést érdemel a hivataltól. Az adategyeztetésre várók egy külön teremben voltak: gondolom, nekik nem ment ilyen gyorsan, de hát ők is választhatták volna az elektronikus utat.

Az ügyintézőtől kértem igazolást, hogy nyugdíjas vagyok. Hivatkoztam a már igazolt 42 évre, de azt válaszolta, hogy ilyet nem adnak, csak az összeget megállapító határozatban. De miért?

Megkérdezte, kérek-e előnyugdíjat, vagyis az összeg megállapítása előtti ellátást. Visszakérdeztem, hogy azt milyen döntés alapján utalják. Az nem alkalmas a nyugdíjas voltom igazolására? De igen, és kb. egy hónap alatt utalják.

Vagyis kértem. De kinek jó ez? Nekem nem az előnyugdíj a fontos, hanem az igazolás. Nem lehetne kettéválasztani a dolgot? A Nyugdíjbiztosítónak is munkát takarítana meg.

Ápolási díj újra

Május 3-án megkaptam a lemondásról szóló határozatot az Önkormányzattól (a Postának hála, kissé kalandos úton). Benne volt, hogy még egy havi díj jár, és benne volt az összeg is. Vagyis mehet a Nyugdíjbiztosítóhoz: ezzel az ápolási díj letudva. El is küldtem a Városház téri kormányablakból. Ott csak a lakcímemet írták el, de azt legalább teljesen. Még jó, hogy beszkennelték hozzá a lakcímkártyát. Remélem, nem lesz belőle baj.

7-én azért felhívtam a Nyugdíjbiztosítónál az ügyintézőt. Még nem kapta meg: kérte, hogy küldjem el emailben is, mert úgy gyorsabb. Most várunk. Türelmetlenül.

BKV-bérlet, könyvtárjegy

Véletlenül úgy alakult, hogy a három havi bérlet április 13-án járt le. Kiderült, hogy (egyszer) meg lehet hosszabbítani (az egy hetes bérlet egyébként 4900 Ft lett volna, így csak 2400 Ft körül). Úgy képzeltem, hogy egy héttel meghosszabbítom, és április 20-tól már nyugdíjas bérletet veszek. Az ugyanis attól jár, hogy nyugdíjas vagyok, nem attól, hogy van-e róla igazolásom.

Érdekes módon az emberek többsége beletörődik, hogy nem így van. Én viszont informatikus vagyok, és az intervallumhatár állandó programhiba-veszély. Vagyis sokat foglalkozunk vele. És nem törődhetünk bele a programhibába.

Egy kollegám egyszer azt mondta: amit a jogászok joghézagnak hívnak, az a mi nyelvünkön programhiba.

Végül egy havi dolgozó bérletet vettem, és azt ígérték, hogy ha még a lejárat előtt megkapom az igazolást, akkor átváltják három havi nyugdíjas bérletté. Vagyis megint fontossá vált a 45 nap. Vajon perelhetem a Nyugdíjbiztosítót, ha miatta késem le a határidőt?

Ugyancsak véletlenül a könyvtárjegy is pár nappal április 20. után jár le a Szabó Ervin könyvtárban. Ott viszont nincs megoldás: igazolás nélkül nem adnak nyugdíjas bérletet, dolgozót meg nyilván nem veszek. Szerencsére az Országos Idegennyelvű könyvtárba is járok (mert ott is vannak kották, nemcsak a Zenei Gyűjteményben): kihúzom valahogy.


Vissza a nyitó lapra

Levélcím: gyimesi pont laszlo9 kukac upcmail pont hu Valid HTML 4.01 Transitional