Ökotárs Alapítvány

Innen: Politika
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Móra Veronika, az Ökotárs igazgatója. Forrás: Az Ökotárs honlapja

A kormány 2013-ban kampányt kezdett a civil szervezetek, köztük az Ökotárs ellen, ami norvég mellett svájci fejlesztési pénzeket is kapott. A hadjárathoz teljes mellszélességgel csatlakozott a teljes kormányzati sajtó is. A rendőrség 2014 tavaszán blokkolta az Ökotárs pénzeit, számítógépeket foglalt le, az ügyvezetőt őrizetbe vették – végül nem talált semmit. Az ügyből diplomáciai botrány lett Norvégia és Magyarország között, és a támadással Magyarország elesett 37 milliárd forint támogatástól, amit a norvégok befagyasztottak.[1] A Norvégia által felkért független könyvvizsgálók is arra jutottak, hogy az Ökotárs remek munkát végzett.

Később kiderült, hogy a hecckampányt személyesen Orbán Viktor rendelte el,[2] és a Lázár János vezette Miniszterelnökség hajtotta végre.[3]

Végül a Miniszterelnökség kitüntetést adott át az Alapítvány vezetőjének, Móra Veronikának anélkül, hogy az átadáson szóba hozták volna a történteket.[4]

A civil szervezetek vegzálása 2016-ban is folytatódott. Az egyik interjúban Németh Szilárd elismerte, hogy az Ökotárs elleni kampány műbalhé volt: „ez több lesz, mint a Norvég Alapok körüli műbalhé.”[5] A rezsibiztos a titkosszolgálatok bevonását szeretné a civil szervezetek ellen.

2021-re a kormány mégis szerződést kötött a Norvég Alappal, sőt, a szerződésbe még a jogállami feltétel is belekerült.[6] Úgy tűnik, ezt megbánták, és a lebonyolító szervezeten keresztül akarták manipulálni a pénzeket, amibe Norvégia nem ment bele. Emiatt Magyarország lemondott 70 MFt támogatásról.[7]

A vita folytatódik 2022-ben is. A kormány meg akarja akadályozni, hogy civil szervezetek külföldről pénzt kapjanak, ami nem megy át az ő piszkos kezén.[8] Végül fel is mondták a megállapodást: 77 MFt nekik nem ér annyit, hogy a civilek kapjanak 7 MFt-t.[9]

Közös Értékeink Program

2022-ben az EU az Ökotárs Alapítványon keresztül írt ki pályázatokat, hogy a fidesz-kormány ne tudja őket ellopni.[10] Első körben 43 civil szervezet kapott másfél m€ támogatást.[11]

Jegyzetek

  1. Magyari Péter: Szidtad az anyámat? Hazudok? 444.hu (2014. szept. 9.)
  2. Horváth Bence: Orbán személyesen rendelte el a civil szervezetek elleni hadjáratot. 444.hu (2016. okt. 6.)
  3. Horváth Bence: Lázár János: A norvégoknak az a baja, hogy nem tudták megbuktatni a magyar kormányt. 444.hu (2014. nov. 12.)
  4. Horváth Bence: Orbán utasítására vegzálták, most a Miniszterelnökség kitüntetését kapta meg a norvég civil pénzek kezeléséért az Ökotárs Alapítvány. 444.hu (2017. nov. 29.)
  5. Czinkóczi Sándor: Németh Szilárd ráküldené a titkosszolgálatokat a Sorossal együttműködő szervezetekre. 444.hu (2016. szept. 26.)
  6. Jöhetnek Magyarországra a Norvég Alap pénzei, de vannak feltételek. www.szabadeuropa.hu (2020. dec. 21.)
  7. Jabronka Richárd: Bukta, a Fidesz betonfalba ütközött: félreértették a szerződést, így nem tudják megzsarolni Norvégiát. ellenszel.hu (2021. szept. 23.)
  8. Halmai Katalin: Újabb harc indul a Norvég Alapból járó támogatásokért, az Orbán-kormány máris megakasztott egy együttműködési közleményt. nepszava.hu (2022. jún. 13.) A vita arról szól, hogy kaphassanak-e a civilek külföldről közvetlenül támogatást, amibe a kormánynak nincs beleszólása.
  9. Kiss Imola: A magyar kormány megszünteti a Norvégiával kötött beruházási megállapodást. 444.hu (2022. júl. 12.)
  10. Kaufmann Balázs: Az Európai Bizottság milliárdos támogatását oszthatja ki az Ökotárs, és ebbe a magyar kormánynak semmi beleszólása nincs. 444.hu (2022. nov. 23.)
  11. Serdült Viktória: Akkugyárak ellenőrzésére is ad pénzt az EU magyar civileknek, és a kormány ebbe nem szólhat bele. hvg.hu (2023. jún. 7.)

Forrás