Fővárosi Önkormányzat 2024.

Innen: Politika
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Nemzeti Választási Bizottság elrendelte a főpolgármesterekre leadott érvénytelen szavazatok újraszámolását. Találtak is közöttük érvényeseket.[1] Aztán az Alkotmánybíróság ítélete után a Kúria elrendelte az összes szavazat újraszámolását. A végeredmény: Karácsony Gergely nyert 293 szavazattal.

Fővárosi lista

Az 5% feletti pártok eredményei:[2]

  1. fidesz 28,69%, 10 mandátum
  2. Tisza 27,34%, 10 mandátum
  3. DK-MSZP-Párbeszéd 16,62%, 6 mandátum
  4. Vitézy-LMP 10,15%, 3 mandátum
  5. Kutyapárt 7,89%, 3 mandátum

A Momentum 4,98%-ot kapott, vagyis a rá leadott szavazatok elvesztek.

A fidesz listáján Szentkirályi Alexandra az első, de a főpolgármesteri visszalépése után nagy kérdés, ő vezeti-e a fidesz-frakciót a közgyűlésben.

Főpolgármester-választás

4 jelölt indult:[3]

  1. Szentkirályi Alexandra (Fidesz-KDNP) két nappal a választás előtt visszalépett Vitézy Dávid javára.[4] Vitézy támogatásáról nem értesítették az őt indító LMP-t sem.
  2. Karácsony Gergely (Párbeszéd-DK-MSZP)
  3. Vitézy Dávid (LMP)
  4. Grundtner András (Mi Hazánk).

A választást minimális különbséggel Karácsony Gergely nyerte: a több mint 800 ezer szavazatból 324 szavazattal kapott többet, miközben 24 ezer érvénytelen szavazat volt.[5] Az érvénytelen szavazatok újraszámolása után Karácsony előnye 41-re apadt, de megnyerte a választást.[6]

Mind Karácsony, mind Vitézy Dávid fellebbezett a Nemzeti Választási Bizottság döntése ellen, de a Kúria jóváhagyta a döntést, az Alkotmánybíróság viszont új eljárásra kötelezte a Kúriát Vitézy Dávid panasza nyomán. A Kúria elrendelte az összes szavazat újraszámolását, mégpedig a Nemzeti Választási Bizottság által. Ennek semmilyen jogalapja nincs, emiatt az Alkotmánybíróságra panasz érkezett, miközben az NVB-nél folyik az újraszámolás.[7]

Időközben kiderült, hogy a Vitézy által az újraszámolást alátámasztó nyilatkozatok fele hamis volt (valótlanul állította, hogy érvénytelennek számolták el a Vitézyre leadott, Szentkirályi mellett is X-elt szavazatokat. Egyetlen ilyen érvénytelen szavazatot nem találtak a szavazókörök felében, ahol pedig erről nyilatkoztak a számlálók.)[8]

Az újraszámolás eredményét július 12-én hirdette ki az NVI: Karácsony 293 szavazattal győzött.[9]

A választóköri adatokból többváltozós regressziószámítással meg lehet becsülni, mely párt hívei kire szavaztak a főpolgármester-választáson:

A bal oldali ábráról látható, hogy a legtöbb érvénytelen szavazatot a listán a fideszre szavazók adták le, akik nem követték pártjuk kérését, hogy Szentkirályi Alexandra helyett Vitézy Dávidra szavazzanak. Egy részük a Mi Hazánk jelöltjére szavazott, más részük érvénytelenül.

A második legtöbb érvénytelen szavazatot a kutyapártiak adták le, akiknek nem volt saját jelöltjük. A harmadik legtöbbet a Mi Hazánk hívei, akik nyilván ki akarták segíteni a fideszt azzal, hogy egy részük Vitézyre szavazott, más részük nem találta megfelelőnek a saját jelöltet.

Karácsony támogatói között a tiszapártiak vannak legtöbben, kicsit többen, mint a DK-MSZP-Párbeszéd lista hívei. A támogatások ¼ részét a Momentum és a Kutyák adták össze.

Jegyzetek