Honvédség

Innen: Politika
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A 2024-es költségvetésben GDP-arányosan 2,1%, nominálisan 1796 MFt lesz a honvédelmi kiadás, 401 MFt-vel több, mint az előző évben.[1]

2023-ban a kormány rendelettel lefejezte a Magyar Honvédség vezérkarát. Minden 45 év feletti, legalább 25 év munkaviszonnyal rendelkező katona munkaviszonya megszüntethető. Többeket hívtak haza fontos NATO-beosztásból. 2023. április 27-én azonnali hatállyal felmentették Ruszin-Szendi Romuluszt, a Magyar Honvédség vezérkari főnökét.[2]

Az érintettek számára bevezetik a honvédelmi szolgálati juttatást. Ennek alapja az utolsó illetmény 70%-a, ami munka mellett is jár. Azt viszont már kifelejtették a rendeletből, hogy a bruttó vagy a nettó illetmény 70%-a. Vagyis visszaállítják a kedvezményes nyugdíjkorhatárt, amit ők szüntettek meg. Mint ahogy azt is kifelejtették, mi lesz a szolgálati lakásokkal.

Január 17. és február 8. között 110 főtisztet mentettek fel.

A 2012-es szolgálati törvény hatályba lépése óta 65 év a katonák nyugdíjkorhatára. Ez még inkább fejnehézzé tette a honvédséget, ami már korábban is az volt. Az intézkedés azt is jelentette, hogy sokan nem tudtak előrelépni a bennmaradók miatt. A 2012-es törvényben elszúrt dolgokat próbálják most újabb rapid intézkedéssel, teljes hátraarccal helyrehozni.

Már most látható, hogy két hosszú távú következmény biztosan lesz amire a fidesz szokás szerint nem gondolt, vagy nem érdekelte:

  • a katonának jelentkezők számának csökkenése
  • a tábornokok tiltakozási kedvének csökkenése rossz intézkedés esetén. Alighanem ez volt a cél.
  • mivel a tisztképzési kvótákat nem emelték fel, az alacsony beosztású tisztek között hiány várható.

Arra sincsen magyarázat, miért olyankor kell a lefejezést megcsinálni, amikor a szomszédban háború dúl.

Jegyzetek

Forrás

Hírek: