Környezetvédelem

Innen: Politika
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A megújuló energiáknál a legnagyobb probléma a tárolás.

Az egyik lehetőség a hidrogén. Bár a hidrogén közvetlen elégetése nem elég hatékony, de a hidrogéncellás motorok biztatónak tűnnek akár vasúton, akár tömegközlekedésben is. A dánok nemrég mutattak be egy napenergiával működő, hidrogént előállító konténerhajót.[1]

Nálunk a 4 millió autóból 80–100 ezer elektromos vagy hibrid.

A gázolajat egyelőre nem lehet hatékonyan kiváltani a mezőgazdasági gépeknél. A benzinmotor jóval többet fogyasztana.

Más országokban a szélerőművek 1 km távolságban kell legyenek a lakott területektől, mert a szélkerék hangjától idegesek leszünk. Nálunk 12 km az előírás – azaz gyakorlatilag sehová nem lehet szélerőművet építeni.

A napenergiához komoly fejlesztések kellenek az elektromos hálózatban, mert az arra készült fel, hogy az erőművekből jövő magas feszültséget transzformálják le a fogyasztóknál. A visszatápláláshoz ennek az ellenkezője kell.

Jogszabályok

2023. szeptember végén jelent meg egy kormányrendelet, ami bírság és bezárás helyett lehetővé teszi a környezetszennyező cégnek, hogy megegyezzék a hatóságokkal, ha vállalja, hogy megszünteti a szennyezést.

Az akkumulátorgyárak környékén felhördülés volt, mire a kormány közölte, hogy nem az akkumulátorgyárakra, hanem csak kohászati üzemre vonatkozik a jogszabály, aminek a szövegét kijavítják.

Egyrészt október 9-ig nem javították ki. Másrészt – ha hinni lehet a kormány nyilatkozatának – a szándék az épp tulajdonost váltó Dunaferre vonatkozott, azaz ismét személyre szabott jogalkotás történt.

Papp László, Debrecen fideszes polgármestere felszólította a kormányt, hogy vonja vissza a mérgező gyáraknak jogi kiskaput nyújtó rendeletét.

Üvegvisszaváltás

Üvegvisszaváltás.png

2024. január 1-től minden üveg, fém és műanyag palack kötelezően visszaváltható kell legyen, ha azt a palackon jelzik. A jelzés kötelező, kivéve a már polcokon levő palackokat – ezek június 30-ig kapnak mentességet. Minden 400 ㎡-nél nagyobb élelmiszerboltban kell legyen visszaváltó automata.[2]

Az üvegeket nem szabad összepréselni.

Az EU célja a 90%-os visszaváltási arány.

Ezért kellett a MOL-nak megvennie a hulladékgyűjtő rendszert.

Jegyzetek

  1. Balázs Péter: Az Unió állapota és Magyarország. Riporter: Herskovits Eszter, Selmeci János YouTube (2023. szept. 14.) (videó)
  2. A kötelező visszaváltás miatt 50 forinttal többe kerülnek az üveges, palackos, fémdobozos innivalók. 24.hu (2023. okt. 9.)

Forrás