Koronavírus (család)

Innen: Politika
Coronavirus-4817431 960 720.png
Forrás: Facebook/Sándor Stéger
Anya nélküli szülés. Forrás: Facebook/Pej József
Forrás: Facebook/Nekem Csak Vicc

A vírus szerencsére nem érint közvetlenül: a környezetemben nincs fertőzött. A személyes kapcsolatokból vannak információim, amik önmagukban nem általánosíthatók, de más tapasztalatokkal együtt igen.

Sajnos inkább csak kérdéseim vannak, mint válaszaim, viszont kellene legyenek, akik tudnak válaszolni. A kormány csak menekül: kínjában megint bedobta a migráskérdést[1]. Nincsenek válaszai.

A tényeket feketével, a saját megjegyzéseimet barnával írom.

Iskola

Az unokám most ment első osztályba. Illetve ment volna: augusztus 28-án náthás lett. Ez egy gyerekkel számtalanszor előfordul, de most ugye nem árt vigyázni.

A fiam telefonált az iskolába. Nagy tanácstalanság: senki nem tudja, mit kell tenni. (Miért nem? Hogyan lehetett így elindítani az oktatást szeptemberben, amikor a döntés idején már tudták, hogy jön a második hullám?) Végül a körzeti orvoshoz irányítják. Telefon: nagy tanácstalanság. Végül hosszú habozás után a körzeti orvos beutalta az unokámat ingyenes koronavírus-tesztre. Maradjon otthon, várja a mentőt.

Otthon maradt, várta. A mentő nem jött másfél hétig. Újabb telefon a körzeti orvosnak. Ha a fiam nem telefonál, egyáltalán nem járna iskolába? Meddig? Megkapta az engedélyt az iskolába járásra teszt nélkül. A náthája elmúlt, letöltötte a karantén idejét. Ezzel a mi problémánk megoldódott, de ez nemcsak bennünket érintő kérdés.

Nem tudom, hogy helyes volt-e szeptembertől elindítani az iskolákat. Azt viszont biztosan tudom, hogy ha igen, pontos eljárásrend kellett volna:

  • Mit kell tenni gyanú esetén?
  • Ki kerüljön karanténba, ha egy gyerekről kiderül, hogy fertőzött?
  • Ki kerüljön karanténba, ha egy tanárról kiderül, hogy fertőzött? Minden osztály, ahol tanított? Minden tanár kolléga? Az általuk tanított osztályok is?

Ha következetesek vagyunk, egyetlen fertőzés miatt az egész iskolát be kell zárni. Ez nyilván nem tartható. Akkor viszont tesztelni kell, nehogy elszabaduljon a pokol (azaz a vírus). Kiket? Mennyi időnként? Mikor lehet újrakezdeni az oktatást az iskolában vagy az osztályban? Hány egészséges gyerek és tanár kell hozzá?

Az iskola nyilván nem győzi a kétszeres oktatást (osztályban és interneten). A párhuzamos osztályokat viszont esetleg össze lehet vonni internetes oktatásra. Ez iskolánként változó: az igazgató hatásköre kell legyen.

Nem tudom, mi a helyes válasz a szeptemberi iskolakezdésre. Egyet tudok: ezt el kellett volna dönteni, mielőtt meghozta a kormány a döntést. Jól vagy rosszul, de dönteni kellett volna. Enélkül az iskolakezdés a legnagyobb felelőtlenség.

A kormány nem kormányoz, csak hagyja, hogy történjenek a dolgok. A semmittevés miatt viszont rossz irányba történnek.

Úgy tudom, a karanténról nem az igazgató, hanem az iskolafenntartó dönt. Ahol ugye nem tanárok, hanem gazdasági szakemberek ülnek. Biztos, hogy jól van ez így?

Még valami. Szűrésen nem lázmérést értek: a fertőzöttek (különösen, ha gyerekek) jelentős részének nincs láza. A lázmérés egyszerű, minden gyereken elvégezhető, és egyébként sem jó, ha egy gyerek lázasan megy iskolába: helyes, hogy csinálják. Akinél viszont alapos a vírusgyanú, ott mintavételezéses teszt kell.


Családi tesztelés-tapasztalat

A vejem elment egy magánorvoshoz tesztelésre.

– Láza?
– 37,2
– Egyéb panasza?
– Hasmenés (a vejemnek nincs már epéje: a hasmenés gyakrabban fordul elő nála)
– Ja, akkor magának tünetei vannak! Mi csak tünetmenteseket tesztelünk! Menjen a körzeti orvoshoz!

Merthogy 19500 Ft-ért nem éri meg – gondolom én.

A körzeti orvosnál:

– Láz?
– 37,2
– Ja akkor magának nincsenek tünetei! A tünet 37,8°C-nál kezdődik!

Szóval a magánorvos azért nem teszteli mert vannak tünetei, a körzeti meg azért, mert nincsenek.

Morzsák

Az egyik ismerősöm bátyja kapta el a vírust. A környezetéből négyen úgy kaptak negatív vírustesztet, hogy le sem vették a mintát.

Horvátországban pénzért árulják a vírusteszt-eredményeket. Negatívakat és pozítívakat egyaránt. Kinek mi az előnyös. Ránk is ez vár?

Egyre többször találkozom vírus-szkepticizmussal: „én nem hiszek a vírusban”. Így nyilvánul meg az „adják vissza a vírus előtti életünket” igénye. Pedig attól, hogy nem hiszünk benne, még van. A gravitáció is létezik, akár hiszünk benne, akár nem. A gravitációt ki lehet próbálni (csak ne túl magasról). A vírust inkább ne.

Jegyzetek

  1. 2020. szeptember 24.