Koronavírus (politika)/Szél Bernadett

Innen: Politika

Széll Bernadett Facebook-bejegyzésében[1] cáfolja az Orbán Viktor 2021. január 22-i rádióbeszédében elhangzottakat.

 1. A miniszterelnök a vakcinák uniós engedélyezésével kapcsolatban is „Brüsszelt” hibáztatja, aki „nem adja ki az engedélyt, miközben máshol már oltanak vele”. Csakhogy a vakcinák engedélyezését nem „Brüsszel” végzi, hanem az Európai Gyógyszerügynökség, az engedélyezés pedig nem egy bürokratikus papírmunka, amivel gyorsan végezni kell, hanem egy komoly vizsgálatokat igénylő eljárás.
 2. Ez a türelmetlen sürgetés és politikai nyomásgyakorlás egyáltalán nem megnyugtató az orosz és kínai vakcinákkal kapcsolatban, amelyek ideiglenes engedélyt kaptak Magyarországon.[2]
 3. Ne merészelje Orbán Viktor a halálozásokért is Brüsszelt okolni, amikor azt mondja: „az nem lehetséges, hogy azért haljanak meg magyar emberek, mert a brüsszeli vakcinabeszerzés lassú”. Nem Brüsszel irányítja Magyarországot, hanem Orbán Viktor, aki totálisan félrekezelte a második hullámot, mert annyira megijedt a GDP visszaesésétől, hogy hagyta elszabadulni a járványt és csak az utolsó utáni pillanatban intézkedett. Úgy hagyta működni az országot ősszel, hogy alig teszteltek, a kontaktkutatás az első pillanatban összeomlott, a veszélyeztetett csoportok semmilyen védelmet nem kaptak. A kormányzati lépések fáziskésésének tudható be, hogy Magyarország uniós, sőt világszinten is élmezőnyben volt a halálozások számában, a koronavírus áldozatainak a száma már 12 ezernél jár. Mi lenne, ha Orbán Viktor kivételesen önkritikát gyakorolna, és elismerné, hogy csúnyán elrontották, hogy miattuk robbant be a járvány ennyire Magyarországon, és egyszer az életben nem Brüsszelre mutogatna gyáván? A felelősség az övé, ő halogatta a döntéseket!
 4. Semmi szükség meghosszabbítani a kormány felhatalmazását. Nyárig érvényben van az egészségügyi válsághelyzet, aminek keretében bármit megtehetnek az alapjogok korlátozásán kívül, mint a gyülekezés tilalma, de erre nincs is semmi szükség. Ráadásul ahogy már számtalanszor bizonyították, folyamatosan visszaélnek a felhatalmazással, ésszel felfoghatatlan pénzeket szórnak el a hátországuknak, ellenzéki önkormányzatokat csinálnak ki adóelvonásokkal és lehetetlenítik el a közérdekű adatokhoz való hozzáférést. Semmi esetre sem szabad újabb felhatalmazást kapniuk, mert nem arra használják, amire való!
 5. A legnagyobb hazugság az, amit a gazdaságvédelemmel kapcsolatban mondott a miniszterelnök. Úgy fogalmazott, hogy „a magyar válságkezelés arra épül, hogy a munkahelyeket védjék meg, és ehhez erős vállalkozások kellenek”. Azt is hozzátette, szerinte nem megszorítás kell válság idején. Akkor menjünk sorban: a magyar válságkezelés a legkevésbé sem a munkahelyek megvédésére épül, hanem a beruházások támogatására - ezt maga Orbán Viktor mondta el már számtalan alkalommal. Emiatt szúrták ki a vállalkozások szemét nevetségesen szűkmarkú bértámogatási rendszerrel, és ezért van az is, hogy a vállalkozások a mai napig nem kapták meg az ágazati bértámogatást. Nem védték meg tehát a munkahelyeket - a Gazdaságvédelmi Alapból elszórt irdatlan mennyiségű pénzt nem az embereknek, nem a családoknak adták, hanem a nagyvállalatoknak, kormányközeli cégeknek, megalomán beruházásokra. A megszorításokról pedig annyit, hogy megszorító politikájukkal a járvány kellős közepén álltak neki az önkormányzatok szétverésének, az ellenzéki önkormányzatok kivéreztetésének, a kicsinyes bosszúhadjáratnak.

Az igazság az, hogy Orbán Viktor és kormánya súlyosan félrekezelte mind az egészségügyi, mind a gazdasági válságot. Itt lenne az ideje ezzel szembenézni és vállalni a felelősséget!

Kéri László véleménye

A kormány víruspolitikája négy pontban foglalható össze:[3]

 1. titkolózás, ellentmondásos kormánynyilatkozatok
 2. hárítás: „Brüsszel” nem szállít elég vakcinát
 3. a kérdésnek a nagyhatalmi játszmákba helyezése
 4. a független elemzők megfélemlítése (Krekó Péter).

Jegyzetek

 1. Sajnos megint egy csomó hazugság és rosszindulatú csúsztatás hangzott el Orbán Viktor reggeli rádióinterjújában, amit helyre kell tenni. www.facebook.com (2021. jan. 22.)
 2. Danó Anna: Szputnyik V: mi lett a hármas fázisú klinikai vizsgálattal? nepszava.hu (2021. jan. 22.) Az OGYÉI 20-án engedélyt adott az orosz SzputnyikV, és az Astra-Zeneca vakcinájának tömeges oltásra való használatára szerdán, miután a kormány tagjai többször is sürgették a jóváhagyást..
 3. A kormánynak egyáltalán nem érdeke a lakosság orrára kötni a tényleges adatokat, nehogy később számon lehessen kérni rajtuk. Interjú Kéri Lászlóval zsurpubi.hu (2021. jan. 18.)