Koronavírus elleni oltás

Innen: Politika
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ez a cikk a koronavírus elleni oltások egészségügyi kérdéseivel foglalkozik.

Az Európai Bizottság 2020. december 26-án indította útjára az első szállítmányt Pfizer-vakcinát valamennyi tagországba. Magyarországon még aznap megkezdték az oltást.

4850 oltóanyag érkezett két külön csomagolásban, aminek a felét 5 helyszínen adják be: László Kórház (=Dél-Pesti Kórház, 2×1950 adag), Korányi Intézet, Nyíregyháza, Debrecen és a Semmelweis Egyetem. Az első nap a Semelweis Egyetemen 131 adagot adtak be minden probléma nélkül.[1] Az érkezett adag másik felét három hét múlva kapják ugyanazok.[2]

Az Operatív Törzs szerint január 28-án lezárult az egészségügyi dolgozók oltása, most az idősotthonok lakóit oltják. Ez nem zavarja a kormányt abban, hogy az olimpiára készülő sportolókat Modernával beoltsák.[3] És ha hús, legyen kövér: akkor már a fociválogatottat is.[4]

Az oltások többségét kétszer kell beadni, de már az első oltás is elég jó védettséget nyújt: egy angol kutatás szerint a Pfizer és az AstraZeneca kb. egyforma, 65%-os védettséget ad a fertőzés, 74%-ost a megbetegedés ellen. A Pfizer második oltása után 90%-os a védettség a vizsgálat szerint.[5]

Egy indiai férfi egy év alatt legalább 8-szor kapta meg az AstraZenecához hasonló indiai Covishield oltást. Semmi baja.[6] Magyarországon „csak” 6 adagot kapott 12 ember: nekik sincs bajuk.[7]

2022-ben több cég is kifejlesztett oltást a vírus omikron variánsa ellen. Decemberben Müller Cecília mindenkinek ajánlotta a BA.5 változat elleni oltást azt állítva, hogy az elérhető az oltópontokon. Nem volt elérhető, egy évvel később is a BA.1 elleni oltással oltanak.[8]

Forrás: Facebook/Barbara Krauth 2021. április 8.
A 60 év alattiak 94%-a nyugati oltást kapott.

Az oltásról általában

Az oltás előkészíti a szervezetet a későbbi fertőzés leküzdésére. Az immunrendszer aktivizálja azáltal, hogy ártalmatlan formában „megmutatja” a szervezetnek a kórokozót.[9] Az immunrendszer rövidebb-hosszabb ideig „emlékszik” a kórokozóra, így valódi fertőzés esetén gyorsan mozgósítható. Az immunrendszernek van veleszületett és adaptív ága.

Sok régi típusú (pl. a covid elleni kínai) vakcina adjuvánst tartalmaz, ami fokozza az immunrendszer érzékenységét. Egyes fajtájuk az antigéneket hosszabb ideig fenntartják a test szöveteiben. Mások a mintafelismerő receptorokat serkentik. Az adjuváns pl. Al(OH)3 lehet, de ezt csak az 1. generációs oltásoknál használják.

Aggasztó, hogy a gyógyulás után viszonylag kevés emberben lehet kimutatni az ellenanyagot.[10]

Úgy tűnik, hogy a szervezet immunitása néhány hónapig tart. Ez azt jelenti, hogy ha egyáltalán lesz majd oltás, azt néhány havonta be kell adni.[11] Ráadásul az oltás ellen is kialakulhat immunitás, minél lassabban oltják át a lakosságot, annál nagyobb a veszély. A mutáció ui. minden vírusszaporodáskor bekövetkezhetik, és előbb-utóbb kialakul az oltásnak ellenálló vírusmutáció.

Az immunrendszer fehérjéket ismer fel, ezért az oltás egy, csak az adott kórokozóban megtalálható fehérjét tartalmaz.

A vírus egy vagy néhány gént tartalmaz RNS formában, valamint a beépülést segítő fehérjéket (enzimeket). A vírus lényege az RNS, de az immunrendszer a fehérjéket ismeri fel.

Vírus elleni oltáskor gyakori, hogy az eredeti vírust egy másik, szaporodni képtelen vírusra (pl. adenovírusra) cserélik ki az oltóanyagban. (Az adenovírusok burok nélküli DNS-vírusok.) Így az nem fertőz, viszont az immunrendszer reagál rá. A másik lehetőség valamilyen módon legyengíteni a kórokozót, bár ezt inkább baktérium elleni oltásokban alkalmazzák.

Érdemes tudni, hogy az immunrendszer sokkal hatékonyabban működik alvás közben, mint ébren, mert az ébrenléti hormonok (epinefrin, norepinefrin, izoprotenerol) gátolják a vírust elpusztító CD8-sejtek működését, viszont elősegítik az immunrendszer számára fontos interleukin-12 (IL-12) termelését.

Jelenleg[12] több oltóanyagot is fejlesztenek, és könnyen lehet, hogy az időseket mással kell majd oltani, mint a fiatalokat. Az oltások gyakorisága sem világos még.

Az oltások a tüskefehérjét támadják. Korábban kísérleteztek más fehérjék elleni oltással is, de azok jóval gyakrabban okoztak citokin vihart az ADE-jelenség (antitestek által kiváltott fertőzőképesség-növekedés) miatt.Antibody-dependent enhancementen Az Al(OH)3 adjuváns a korábbi oltásoknál ADE-esetek sokaságát okozta.

Oltástípusok

Hagyományos:

 • vírusalapú (első generációs):
  • aktív oltás: inaktivált (szaporodásképtelen) vagy gyengített (szaporodó) vírus, esetleg csak a vírusnak csak a fehérjéiből álló oltás. Inaktiválni pl. hővel vagy β-propiolaktonos kezeléssel lehet.[13] Legyengített vírussal covid ellen nem gyártanak oltást. Az inaktivált vírus kisebb immunreakciót vált ki, ezért adjuvánsra vagy második oltásra lehet szükség. A gyártás gátja, hogy sok vírus nem képes a szokásos tenyészkultúrákban szaporodni.
  • passzív: antitest. A gyenge immunrendszerűeknek (néha más okból is) adják a kész ellenanyagot. Ilyen pl. a bamlanivimab, amit Magyarországon ideiglenesen engedélyeztek.[14]
 • vírusvektor (második generációs): a vektor olyan technológia, amivel idegen DNS-t lehet a szervezetbe juttatni. A vírusvektor az ilyen célra átalakított vírus. A vektorral bejuttatják a szervezetbe a (rendszerint szaporodásképtelen) vírust, ami megfertőzi a sejteket, ezáltal aktiválja az immunrendszert. Pl. adenovírus-szekvencia egy részét a vírus szekvenciájával cserélik ki, hogy immunválaszt idézzen elő. Lehet szaporodóképes, ilyenkor megfertőzi az antigént előállító sejteket. Vagyis a szervezet képzi az antigént és az ellenanyagot is. B- és T-sejtes immunitást is okoznak, viszont idővel immunitás alakulhat ki a hordozó vírusra is.
 • nuklein alapú (harmadik generációs): többszöri beadás kell.
  • DNS: az antigént kódolják. Bejut a sejtmagba, majd RNS másolat készül belőle, majd onnan kikerülve jut a riboszómába. Indiában már engedélyeztek egy ilyet ZyCoV-D néven sürgősségi használatra.[15]
  • mRNS: a sejtplazmába jut be, a sejtmagba nem, így a saját DNS-ünket nem tudja befolyásolni. Egyszerűbb a DNS-típusnál: kevesebb lépésből áll, és nem jár a sejtmagban, ahol esetleg bajt okozhat. Ráadásul a szervezetben is lebomlik kb. 3 nap alatt. Nem kell hozzá hordozóvírus, csak egy lipid burok az mRNS számára, így az mRNS hordozója nem vált ki immunreakciót.
 • rekombináns (=mesterségesen előállított) fehérje alapú.

Az utóbbi három az újabb típusú: nincs szükség a vírus tenyésztésére. Ennek az az előnye, hogy viszonylag gyorsan lehet új mutáció ellen módosítani az oltást. A Pfizer pl. 6 hét alatt tud ilyet kifejleszteni.[16]

Egy szegedi vizsgálat szerint a háromfajta oltás hatásossága nem azonos: a legjobb az mRNS, a legkevésbé jó az elölt vírusos (kínai).[17] Az mRNS vakcinák esetén a második oltás a hatás erőssége miatt kell, „biztos, ami biztos” alapon, míg az esetleges harmadik a mutánsok ellen van. A kínai vakcina esetén a megfelelő immunválasz kiváltásához kell három oltás.

RNS-oltás

A szervezet fehérjéinek leírása a DNS-ben van, a sejtmagban. Az új fehérjét a sejtben több helyen megtalálható riboszómák állítják elő, a DNS-ből kapott másolat alapján. A másolat hírvivő RNS (mRNS) formájában kerül a sejtgyártás színhelyére. A vírus úgy fertőz, hogy a szervezet mRNS-ét a sajátjára cseréli ki. Ezáltal a szervezet a nem a saját, hanem a vírusban leírt fehérjét állítja elő, amit aztán az immunrendszer felismer és megtámad.

Ugyanezt a módszert lehet használni oltásra is. Az ilyen oltás egy mesterséges vírus, ami a covid valamelyik, csak rá jellemző fehérjéjét gyártatja le a szervezettel, viszont szaporodásra képtelen. Így csak elhanyagolható mennyiségű fehérje keletkezik, de arra elég, hogy az immunrendszert aktivizálja, ami előállítja a vírus elpusztításához szükséges ellenanyagot, a különböző típusú T-sejteket.

Így működnek az új típusú oltóanyagok, köztük a covid ellen fejlesztés alatt állók egy része is.

Nyájimmunitás

Mellékhatások

A vektorvakcinák a fiatal nőkben – ritkábban férfiakban – trombózist okozhatnak a trombociták számának egyidejű csökkenése mellett.

Az mRNS-vakcinák fiatal férfiakban – általában enyhe lefolyású – szívhártyagyulladást okozhatnak.[18] Ellenben vérrögképződést nem okoz.

A Németországban jelentett mellékhatások száma 1,4‰ (az Astránál 3-szor akkora, mint a Pfizernél), súlyos mellékhatások száma 0,2‰, itt az Astra már 4-szeres a többihez képest.[19]

Koronavírus elleni oltások

Bár Orbán erőlteti a keleti oltásokat (2021. január közepén épp a kínait), az EU megüzente neki, hogy nem kér belőle. A biztonság fontosabb, mint a sietség.[20]

Magyarországon a különböző korosztályokban más az oltások aránya.[21]

2021. június végén már van összehasonlítás az oltások között.[22] Budapest saját felmérései szerint 1760 60 év felettiből az elégtelen antitestek száma:

 • 2 Pfizer
 • 7 Szputnyik
 • 294 Sinopharm

oltás esetén.

Pfizer & BioNTech vakcina

Amerikai/német mRNS vakcina. Az elsődleges kísérleti eredmények alapján úgy tűnik, 95%-os a hatékonysága a koronavírus ellen a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett vakcinának még az idősek között is. Nem tudni, mennyi időnként kell ismételni, de egy Facebook-hozzászólás szerint 6–8 havonta.

Az oltás két komponensű, három hét (pontosabban: 19–42 nap) különbséggel kell beadni a kettőt. Nálunk 2021. március 1-ig 21, attól kezdve 35 nap után adják a másodikat.[23] Nem tudni, meddig tart az immunitás. A cég az FDA-engedély kiadása után 2020-ben 50 millió, 2021-ben 1,3 milliárd vakcinát tud gyártani. Nagy hátrány, hogy −80°C-n kell tárolni, így a szállítás és tárolás probléma.[24] A szállításra a Pfizer egy speciális dobozt tervezett, amiben szárazjég tartja hidegen az oltóanyagot.[25]

A vakcina dokumentációja letölthető az internetről.[26]

Szijjártó 4,5 millió adagot rendelt, ez kb. 2,2 millió embernek elég. Az USA-ban 2020. december 11-én, az Európai Bizottság 21-én engedélyezte az oltás használatát. Az Egészségügyi Világszervezet 2021. január elsején engedélyezte a vészhelyzeti alkalmazást.[27]

Az oltás mellékhatásait a szlovák egészségügyminisztérium tette közzé.[28]

2021. január végére Izraelben 128 ezer embert oltottak be vele, és 20 embernél tapasztaltak visszaesést azok között, akiknél eltelt az 1 hét a második oltás után. Egyikük sem került kórházba. Ez jobb eredmény, mint amit a laboratórium vizsgálatok mutattak.[29] Az EMA nem talált példát halálos szövődményre egyetlen esetben sem. Az oltást 92%-os hatékonyságúnak találták.[30] Már az első oltás beadása 75%-os hatényokságot mutatott Izraelben. 7000 egészségügyi dolgozónál a hatékonyság 85%-os volt.[31] A jelek szerint a mutációk és a továbbfertőzés ellen is véd, bár a dél-afrikai ellen nem tesztelték.[32]

Az indiai mutáns miatt Izrael 39%-osra csökkentette a Pfizer hatékonyságát.[33]

Az USA-ban 2021. augusztus 23-tól 16 év fölött teljes körűen használható. 12–15 év között továbbra is vészhelyzeti engedélye van.[34]

2021. november 25-én az EMA végleges engedélyt adott ki a Pfizerre 5 éves kortól, harmadannyi hatóanyaggal.[35] Az interneten megtalálható az alkalmazási előirat magyarul is. Az USA-ban május közepén lett meg az engedély.[36]

2023 elején Izrael kivizsgálta a gyanút, hogy a Pfizer stroke-ot okoz, és nem talált összefüggést. (Portfolio)

Moderna

Amerikai mRNS vakcina. −20°C-on fél évig, 2–8°C-on egy hónapig tartható el. 90% feletti hatékonyságot ígér. Az EMA 2021. január 6-án engedélyezte.[37] A kormány kevesebb Moderna vakcinát rendelt a 3. negyedévre, mint amennyit az EU-ban lehetett volna, mert addigra kínaival akarja végigoltani az országot.[38]

Az USA-ban a Moderna gyártásával kapcsolatban több komoly probléma merült fel.[39]

A 2. Moderna oltás fiatal (30–40 év alatti) férfiaknál szívizomgyulladást okozhat, nagyobb gyakorisággal, mint amit a covid okoz.[40]

AstraZeneca

„Oxfordi vakcina”. Brit DNS vektorvakcina (vírusfehérje, adenovírussal beadva; ezek okozzák a legtöbb mellékhatást). Csimpánz adenovírust használnak az immunitás kialakulásának megelőzésére. Eredetileg az ebola ellen fejlesztették ki. A DNS stabilabb, mint az RNS, ezért az oltás fél évig is eltartható normál hűtőben.

Bejut ugyan a sejtmagba, de a DNS-t nem tudja módosítani, csak a DNS-ből előállított mRNS-eseket cseréli ki különböző enzimek segítségével a sajátjaira.

A szállító adenovírus adjuvánsként viselkedik, ami azzal a következménnyel jár, hogy immunitás alakul ki ellene, ezért az AstraZenecát nem lehet adni ugyanabban a szezonban (jelentsen ez bármit). Egyszer használatos vakcina.

Az Oxford-AstraZeneca AZD1222 az eredeti vírustörzs ellen 71–91 százalékos hatékonyságot mutat, míg a brit B.1.1.7 variánssal szemben a hatékonysága 42–89 százalékos, a dél afrikai variánssal szemben pedig nagyjából 11%.[41] Dél-Afrika felhagyott az oltás használatával.

Kétszer kell beadni, elsőre fele akkora adagot. Ez a kísérlet során egy gyártási hiba miatt derült ki, és ezt nem jelentették be. Ez megrengette az oltás hitelét.[42] Egy adag 10$-nál kevesebbe kerül. 1 milliárd adagot akarnak előállítani 2021-ben Indiában, Dél-Koreában, Kínában és Brazíliában.

Angliában már 2020. december végén engedélyezték az oltást,[43] nemsokára Argentínába, Indiában és Mexikóban.[44]

Időközben megoldották, hogy ugyanolyan, 95% körüli hatékonyságú legyen, mint a Pfizer.[45] A kormány 6,5 millió adagot kötött le, ez feleannyi embernek elég. Az OGYÉI a kormány nyomására 2021. január 20-án engedélyezte Magyarországon a tömeges használatát.[46] Az EMA január 29-én engedélyezte.[47] Érdemes volt kekeckedni az EU-val 9 nap miatt, pláne, hogy nincs is elég vakcina.

Február 6-án megérkezett az első szállítmány, 40800 adag az országba.[48]

Később több ország felfüggesztette az oltást, mivel rejtélyes halálesetek fordultak elő. Március közepén a kutatások kezdenek eredményt hozni: elsősorban nőknél, 55 év alatt és nagyon ritkán fordul elő. (Nálunk március végéig csak 60 év alattiakat oltottak vele.) Németországban 1,6 millió oltásból 13-ban, ebből 12 nő, és valamennyiüknek vérlemezke hiányuk volt. Franciaországban kb. ugyanennyi oltásból 3 esetről tudnak. Az orvosok nagyon ritka autoimmun betegséget fedeztek fel, de ez még igazolásra vár.[49]

Sinovac

Kínai hagyományos oltás inaktivált vírust tartalmazó oltás, más neve Coronavac vagy BBIBP. A 40 év alattiakra más hatást vált ki, mint az idősekre, ennek ellenére a 3. bevizsgálási fázis kihagyásával forgalmazzák. Egyszer kell beadni. 18–19 éveseknél citokin vihart okozhat, időseknél túl kevés immunválaszt válthat ki. Normál hűtőben tárolható. A brazil mutáns ellen nem hatásos.[50]

Törökországban 7371 véletlenszerűen kiválasztott önkéntesen tesztelték. Egyetlen páciensen találtak túlzott immunreakciót. 91%-os hatékonyságúnak találták.[51] Brazíliában viszont alig több mint 50%-os hatékonyságot mértek,[52] és Chilében is igen rossz a hatékonysága.[53]

Szijjártó ½–1 millió adagot rendelt belőle.

Sinopharm

Kínai hagyományos (legyengített kórokozót tartalmazó) oltás. A hatékonysága 80–86%. 3. fázisú bevizsgálás alatt van, de Bahreinben már november elején, az Emírségekben és Kínában pedig november végén (tehát hetekkel az első részeredmények nyilvánosságra hozatala előtt) soron kívüli eljárásban engedélyezték, így ezekben az országokban már korlátozottan használható. December legvégén Magyarországra is érkezett belőle, amit az OGYÉI tanulmányoz. Az Egyesült Emírségekben már harmadik adaggal kísérleteznek, mert az első kettő nem volt elég hatásos. Brazíliában 50,4%-os hatékonyságot tapasztaltak egy kínai szakértő szerint.[54]

Az oltásnak sem az amerikai, sem az európai uniós engedélyeztetési eljárását (egyelőre) nem indították el. Magyarország így legfeljebb szintén csak saját hatáskörben adhatná meg neki az engedélyt.[13]

A Transparency International kiperelte az oltás dokumentumait. Egy részüket kitakarták (emiatt a TI feljelentést tett), de a ki nem takart részekből is kiderült, hogy nem volt bevizsgálás.[55][56]

A cég két vakcinát is fejleszt („pekingi” és „vuhani”), és nem világos, mikor melyikről van szó. 2021. január közepén lemondott a cég két vezetője, mindketten személyes okra hivatkoztak.[57]

Tao Lina sanghaji infektológus-influencer egy héttel ezelőtti arról posztolt 4,8 millió követőjének a Twitter-szerű kínai Weibón, hogy a Sinopharm oltásának 73 mellékhatása van, így ez a világ legveszélyesebb oltóanyaga. Orbán ugyanakkor ezzel szeretné lerendezni a víruskérdést,[58] ami nagyon kellemetlen számára, és teljesen eltér az általa eltervezett választási menetrendtől.

2021 április végén annyit lehet tudni, hogy folyik a 3. fázisú vizsgálat, ami szeptemberben ér majd véget.[59]

A WHO 2021. május elején összefoglalta, amit tudni lehet a Sinopharmról: 60 év alatt hatásosnak tűnik, 60 év felett és krónikus betegeken nem.[60] „Természetesen” nálunk 93%-ban 60 éven felülieket oltottak vele. A vizsgálatokban a 60 év felettiek aránya 0,63% volt. Magyarországon 2021. május elejéig 540 ezer ember kapott kínai oltást, több mint 500 ezer a 60 év felettiek közül. Az OGYÉI az ADE-veszélyre hivatkozott a fiatalok esetén. A szerbiai vizsgálat is alacsonyabb antitest-szintet mutatott a 60 év felettiek közöt a kínai oltásnál.

Június közepén egy szerb vizsgálat szerint a 60 év felettiek ¼-énél hatástalan a Sinopharm, ebben a korcsoportban a hatékonysága 50% körüli. A fiatalabbak többségének is kb. fél évig ad védettséget. Ez jóval elmarad a többi oltástól. A szerbek szerint mindenkinek, aki kínai oltást kapott, harmadik oltásként Pfizert kellene kapnia.[61]

Június végén a kormány elkezdte külföldre osztogatni a kínai vakcinát, mert itthon senkinek nem kell. 5 millió adag érkezett, 2 milliót adtak be, a többi raktárakban áll.[62]

2021. augusztus végén egy bahreini vizsgálat szerint az oltatlan fertőzöttek 13, a Sinopharmmal oltottak 7, a többi vakcinával oltottak kb. 2%-a került kórházba. Arányaiban 10-szer annyi Sinopharmmal oltott került kórházba, mint Pfizerrel oltott. Különösen az 50 év felettieknél nagy a különbség.[63]

Az oltás teljesen hatástalan az omikron-variáns ellen. T-sejtes immunitást semmilyen változatra ne generál.[64]

A Sinopharm mRNS-alapú oltást is kifejlesztett, aminek a tesztjei 2023 elején kezdődtek. Kínában több mRNS-alapú oltást fejlesztenek, de egyelőre egyiket sem engedélyezték.[65]

Johnson & Johnson

Belga-amerikai (Janssen Pharmaceutica) vektorvakcina. Nagy előnye, hogy egyszer kell beadni. A hatásossága 66%, a súlyos betegség kialakulása ellen 85 százalékban véd, míg a halálozás ellen 100 százalékos védelmet nyújt a klinikai vizsgálatok alapján.

Az FDA 72%-os hatékonyságúnak találta, a dél-afrikai mutáns ellen 64%-osnak.[66] 2021. február 28-án engedélyezte az oltást az USA-ban,[67] március 11-én az EU-ban.[68]

Szijjártó 4,3 millió adagot rendelt belőle.

736 mFt-nyi EU-pénzért 338 112 adag oltást kapott Magyarország.[69]

Szputnyik V

2021. január 29. Forrás: Facebook/Szabad Európa

Orosz DNS vektorvakcina kétféle emberi adenovírussal, hogy az immunitás kialakulását nehezítsék. Gyártója a Gamaleja Nemzeti Epidemiológiai és Mikrobiológiai Központ. A 3. fázis lezárta előtt kezdtek tömegesen oltani. A nyugati tudósoknak gyanús, hogy 40 ezer önkéntesből csak huszan fertőződtek meg. Csak a placebót kapók közül többnek kellett volna. Nem alkalmazható ízületi gyulladás, porckopás, szénanátha, élelmiszerallergia fennállása esetén. Egyszer kell beadni. Többször nem is lehet, mert a szervezet a szállító adenovírusra immunitást fejleszt ki az AstraZenecához hasonlóan.

A Transparency International kiperelte az oltás dokumentumait. Egy részüket kitakarták (emiatt a TI feljelentést tett), de a ki nem takart részekből is kiderült, hogy nem volt bevizsgálás.[55][56]

10 kísérleti adag már megérkezett, december 28-án pedig 6000 adag, amit önkénteseken próbálnak majd ki.[70] Az OGYÉI a kormány nyomására[71] 2021. január 20-án engedélyezte Magyarországon a tömeges használatát.[46] A 6000 adagon végzett 3. fázist el sem kezdték, az orosz kísérlet alapján döntött az OGYÉI.[72]

Hadházy Ákos írja:[73]

A magyar hatóság úgy adta ki az orosz vakcinára az engedélyt, hogy az engedélyezéshez szükséges alapvető méréseket és vizsgálatokat sem végezte el. Ráadásul ez az engedélyben feketén-fehéren le van írva.

Az OGYÉI-től személyes tájékoztatást és az iratokba betekintést kértem. Az igazgató ezt - szerintem törvénytelenül- megtagadta, azonban az engedély másolatát megküldte. Ebben pedig leírja, hogy HIÁNYZIK az ampullák

 • Azonosság
 • Hatóanyagtartalom (!)
 • Reziduális élő adenovírus tartalom sejttenyészeten (magyarul: el tud-e szaporodni a szervezetben a vektorként használt vírus)
 • és az abnormális toxicitás (!)

vizsgálata. Ami megvan, az a nevetséges térfogatmérés, pH mérés, és a minták szennyezettségét kizáró a baktériumtoxin és mycoplazma mérés.

Nehéz ezt kimondani, de ilyet józan ésszel nehéz felfogni még akkor is, ha ezek az eredmények tényleg hiányoznak (háttérinformációim szerint inkább arról van szó, hogy az eredmények nem voltak megfelelőek) és akkor is, ha az engedély ezeket a vizsgálatokat feltétellé teszi az új tételek használatához. Nehéz azt is magyarázni, hogy a hónapok óta nálunk levő mintákon hogy nem tudták a vizsgálatokat elvégezni.

Figyelem! Az orosz és a kínai vakcina is lehet jó vakcina. A napokban orosz tudósok meg is jelentettek egy cikket egy tekintélyes szaklapban a vakcina hatásosságáról. Azonban

 • egy vakcinát nem csak a kísérletekhez kell előállítani, hanem azt milliós nagyságrendben és AZONOS MINŐSÉGBEN le is kell tudni gyártani. Az alkalmazó országok hatóságai pedig -legalábbis normális országokban- csak akkor engedélyezik az alkalmazást, ha ezt a gyártó bizonyítani is tudja
 • orosz tudósok Csernobilban is azt állították, hogy minden rendben van. Sajnos a mai orosz rendszer semmivel sem demokratikusabb és átláthatóbb, mint a nyolcvanas évek kommunizmusa volt.

A magam részéről a válasz számos további kérdést vet fel, folytatni fogom a sziszifuszi küzdelmet a folyamat átláthatóvá tételéért. A levelezés teljes szövegét az első kommentben látható linkeken olvashatják, ha nem hinnék el a fentieket.

Az OGYÉI alkalmazási előírásként egy olyan orosz dokumentáció fordítását adta ki 2021. februárban, ami nem alkalmazási előírásnak készült, és 2020. októberben készült, holott Oroszországban már van decemberi változata is a dokumentációnak.[74]

Február 10-e körül kezdtek el oltani vele Budapesten. Elég nagy az ellenállás.[75] Az EMA március 4-én kezdte meg a vakcina vizsgálatát.[76] Az orosz fél a legvégső, június 10-i határidőre nem küldte el a szükséges dokumentációt az EMÁ-nak, így valószínűleg soha nem fogják engedélyezni az EU-ban.[53]

Szlovákiában a kormány is megbukott az orosz vakcina okozta vita miatt. A végeredmény az lett, hogy 10.000 embert beoltottak vele, 160.000-et visszavásároltak az oroszok, 10.000 ember még vár rá.[77]

A WHO és az EMA ellenáll a Szputnyik engedélyezésének részben a gyártási folyamatok átláthatatlansága, részben az ellenőrzések akadályoztatása miatt. Emiatt a Szputnyik jóval drágábban jut a fejlődő országokba, mert WHO-engedély nélkül nem kaphat támogatást.[78] Az ok az, hogy a WHO és az EMA is gyártási problémákat talált.

A Szputnyikot kiterjedten használták Argentínában az Astrazeneca és a Sinopharm mellett. A Szputnyikra kb. tízszer annyi panasz érkezett, amiből 0,3%-ot súlyosnak (a WHO szerint kórházi kezelést igénylőnek) minősítettek.[19]

A kormány elismerte, hogy a 2,005,600 adag orosz vakcinából 198,208 dózist nem használtunk fel, melynek értéke közel 600 millió forint.[79]

CureVac

Német oltás. Várhatóan 2021 második negyedévében kerül forgalomba. 2021. február 12-én az EMA megkezdte a vizsgálatát.[80]

Novavax

Amerikai oltás. Az EMA 2021. február 3. óta vizsgálja, 89%-os hatékonyságú, a dél-afrikai vírus ellen 50%-os. 2021. december 20-án az oltás ideiglenes engedélyt kapott.[81]

Hagyományos oltás, de nem elölt vírus, hanem lepkékben szaporított tüskefehérje van benne: ún. fehérje alegység vakcina. Vagyis a vírus örökítőanyagát egyáltalán nem tartalmazza: azt csak a lepkéknek adják be oly módos, hogy a kiválasztott géneket rovarvírus segítségével juttatják be ez esetben a lepkébe. Emiatt az alegység vakcinákat nagyon biztonságosaknak tekintik.[82]

A fehérje alegység vakcina hagyományos, régóta használt vakcinatípus, pl. a hepatitis B elleni vakcina is ilyen. A kórokozóból kiválasztott alegységeket általában élesztőgombák segítségével szaporítják. Az immunválasz gyengébb lehet, mert sejtes immunitást nem okoz. Adjuvánsokat alkalmaznak, többnyire alumínium- és higanysókat, de a Novavax esetén egyedi: szappankéregfa kivonatot, szaponint használnak. Természetes anyag, emberi élelmiszerekben is használják.

A 3. fázisú vizsgálatban 90%-os védelmet nyújtott a tünetekkel járó covid ellen, és 100%-ot a kórházba kerülés és halál ellen. Kevesebb és enyhébb a mellékhatása, mint az mRNS oltásoknak. Omikron-variánsra még nem tesztelték.

Engedélyt eddig Indonéziában és a Fülöp-szigeteken kapott, Európában és Nagy Britanniában még nem, bár beadták az engedélyt. Az amerikai engedélykérelmet még 2021-ben be akarják adni. Az antivaxerek eddigi mantráiknak nem mond ellen. A gyártással gondjaik vannak mind mennyiségben, mind minőségben. Az USA-ban pont akkor kezdték a 3. fázist, 2021 februárjában, a fertőzöttek száma jelentősen lecsökkent.

Szlovákiában 2022. február 15-től lehet rá regisztrálni. Az első szállítmány február végén érkezik majd, azonnal elkezdenek vele oltani.[83]

Vidprevtyn

A francia Sanofi és a brit GlaxoSmithKline (GSK) gyógyszeripari vállalat rekombináns fehérjealapú oltása. 2021. július 21-től vizsgálja az EMA.

Spike ferritin

Az amerikai hadsereg által fejlesztett oltás, ami teljesen más elven működik, mint a korábbiak. A ferritin egy nanorészecske, aminek a felületén a tüskefehérje többféle mutánsból származó változata található meg, így az oltás többféle mutáns ellen is jó, és feltehetően hosszabb ideig ad majd védettséget. Az oltás egyelőre a bevizsgálás stádiumában van.[84][85]

Más kutatók is kísérleteznek hosszabb ideig ható ill. több, akár a jövőbeli/összes koronavírus ellen hatásos oltáson. Néhány ember szervezetében ui. találtak univerzális antitesteket, amik többféle koronavírus ellen jók.[86]

Valneva

Francia–osztrák, elölt vírust tartalmazó oltás. Nagy-Britanniában 2022 áprilisában engedélyt kapott, az EMA még vizsgálja.[87]

Bevizsgálás

Az oltás veszélyes dolog, ezért igen szigorúak a bevizsgálás követelményei.

A 0. fázisban laboratóriumi és állatkísérleteken vizsgálják, hatásos-e az anyag, ill. találnak-e elfogadhatatlan mellékhatást.

Az 1. fázisban néhányszor tíz emberen kísérletezik ki a legkisebb hatásos mennyiséget (hogy a mellékhatásokat minimalizálják).

A 2. fázisban százas, a 3-adikban ezres populáción próbálják ki. Ha minden rendben, kiadják a forgalmazási engedélyt, és százezres populáción vizsgálják meg a hatást.

Az Európai Bizottság szerint vészhelyzetben ideiglenesen engedély nélküli oltás is forgalmazható lesz az EU-ban.[88]

Európában az EMA (Európai Gyógyszer Ügynökség, European Medicines Agencyen), az USA-ban az FDAen írja elő a gyógyszerbevizsgálás követelményeit. A kínai és orosz oltások még nem mentek át ezen két szűrő egyikén sem.

Oltási rend

A Pfizer-vakcina szállítása Magyarországra
Adag[89] Dátum
4850 2020.12.26.
70000 2020.12.29.
78000 2021.01.05.
112847 2021.01.16.
71370 2021.01.20.
Beoltottság lakosságarányosan 2021. január 11–13. között. Forrás: Qubit[90]

2021. július közepén csökkent a járvány, halálesetek alig vannak, viszont őszre várható a δ-variáns. Addig be kellene oltani[91]

 • a Sinopharmot kapott időseket (felesleges tesztelni)
 • az első vonalban dolgozó egészségügyiseket, akiket először oltottak, mert fél év után csökken a Pfizer hatékonysága
 • a fiatal generációt, mert ők sok kontakttal rendelkeznek, hogy szeptemberre védettek legyenek.

Ujhelyi István megpróbálta megkeresni az oltási terv felelősét. Valamennyi minisztérium úgy nyilatkozott, hogy ők nem adatkezelők. Ez azt jelenti, hogy senki nem felel az oltások beadásáért.[92] A kórházak sem ismerik a tervet.[93]

Nyunyóka azt válaszolta Szél Bernadett közérdekű adatigénylésére, hogy az oltási terv titkos.[94]

Január 24-én nyunyóka azt mondta, hogy „Otthonaikban, a háziorvos oltja majd a 60 év felettieket.” És hogy „Az idősek az újonnan beszerzett vakcinákat kapják.” Magyarul: az oroszt vagy a kínait.[95]

Első szállítmány (2020. december 26.)[2]

Az oltás utáni megfigyelés ideje alatt megkapják az oltási lapot és a következő időpontot.

A második szállítmány december 29-én érkezett, 35000 adag. A beadási sorrend még mindig nem nyilvános. Január 5-én újabb 39000 adag érkezett.[96]

Az első 5000 adagot egy hét alatt adták be. Január 5-ig 15000 egészségügyist (és nem csak őket) oltottak be a 120000-ből, pedig akkor már 40000 vakcina volt. Január 6-án délután 21000 beoltottról és 1 millió regisztráltról szólt a Klubrádió híradója.

Szilveszterkor végre megjelent az – egyelőre 21 – oltási pont listája.[97] Január 4-től már 25 oltópont van, de az oltópontokból kórházaknak is szállítanak ottani beadásra.[98]

2021. január 2-án Ujhelyi István az Európai Bizottsághoz fordult, hogy onnan tudja meg az oltási tervet.[99] Végül 2-án titokban nyilvánosságra hozták.[100] Titokban nyilvánosságra hozni: ez nagy magyar találmány, de a kormányrendeletekkel is így tesznek. Kincses Gyula, az Orvosi Kamara elnöke szerint ez nem oltási rend, csak prioritási sorrend. Nem lehet oltóhelyet találni, a telefont nem veszik fel, az online felületek nem működnek, a prioritási sorrendet nem tartják be.[101]

 1. Egészségügyi dolgozók
 2. Szociális ellátásban dolgozók és szociális ellátásban részesülő személyek
 3. A COVID-19 fertőzés szempontjából kockázati csoportba tartozó 60 évesnél idősebbek
 4. A rendvédelmi szervek azon dolgozói, akik munkájuk során közvetlen kapcsolatba kerülnek a lakossággal
 5. 18-59 évesek, akiknél fennállnak a fokozott kockázatot jelentő alap/társbetegségek
 6. Kritikus infrastruktúrában dolgozó
 7. Valamennyi 18-59 éves, akik a fenti kockázati csoportokba nem tartoznak.

A pedagógusok kimaradtak a tervből. És a 60 év felettiek, akik nem tartoznak kockázati csoportba?

Novák Hunor gyerekorvos január 5-én sikertelenül próbált meg regisztrálni Budapesten.[102]

Ujhelyi István az alábbi kérdésekre vár választ a kormánytól:[103]

 • pontosan hány embert és mennyi idő alatt képes a magyar ellátórendszer beoltani
 • milyen fizikai és technikai, illetve humánerőforrás-határa van a jelenlegi oltási kapacitásnak
 • milyen alap- és társbetegségek jelentenek fokozott kockázatot a 18–59 év közöttieknél
 • ezt ki és mi alapján dönti el
 • mi lesz az utazni kénytelen munkavállalókkal.

Februárban megkezdik a legidősebbek oltását. A körzeti orvosokat megint péntek délután értesítették, hogy hétfőtől oltanak, és nekik kell beszerezniük az oltást és a fecskendőket is.[104] Ettől kezdve nem lehetett titkolni az oltóhelyeket.[105]

Márciustól a hét végén oltó háziorvosnak napi 80 eFt jár.[106]

Az oltási tervet végül 2021. november közepére tudta kiperelni a TASZ a kormányból. Falus Ferenc szerint az volt a legnagyobb baj vele, hogy nem tartották be, folyamatosan változtatták, és nem hozták nyilvánosságra.[107]

Oltási sorrend

A jól kidolgozott oltási terv. Forrás: Facebook/István Orsós

2021. április 29-én késő este bejelentették, hogy néhány helyen lehet Pfizert kapni. A legtöbben Orbán 30-i bejelentéséből tudták meg. Az egy napos regisztrációt végző szerver összeomlott, tömegek álltak sorba az oltóhelyeken, mert Pfizerrel a 16–18 év közöttieket fogják oltani. A 100.000 oltás beadása azért volt fontos, hogy összejöjjön a 4 millió beoltott, és meg lehessen tartani a vasárnapi Fradi-meccset.[108]

2021. március 31-én végre a körzeti orvosok megkapták az oltásra regisztráltak névsorát, és egy útmutatót a sorrend eldöntésére.[109]

Ugyancsak március végén a beoltottak kormegoszlása:[110]

 • a 80 éven felüliek 59,8 százaléka,
 • a 70–79 év közöttiek 64,8 százaléka,
 • a 60–69 év közöttiek 43,4 százaléka,
 • az 50–59 év közöttiek 19,0 százaléka,
 • a 25– 49 közöttiek 7,7 százaléka
 • a 18–24 év közöttiek 3,9 százaléka kapta meg már a vakcinát.

Bár december 29-én már 600 ezren regisztráltak, az oltási tervről semmit nem tudni. Regisztrációt más országban sehol nem alkalmaznak.[111] A regisztráció mögött nem áll jogszabály, az oltási sorrendet a nem nyilvános oltási terv kellene tartalmazza, és e két dologról a kormányszervek is ellentmondásosan nyilatkoznak. Nem lehet tudni, hogy a regisztráció befolyásolja-e egyáltalán az oltáshoz jutás esélyeit vagy időpontját.

A regisztrációkor a kockázatok nem derülnek ki. Az sincs a kérdések között, milyen vakcinát kér az illető. TAJ-számot viszont kérdeznek, rejtély, miért, ui. azok is kell majd kapjanak oltást, akiknek nincs TAJ-számuk.

December 26-án, az első szállítmány beérkezésekor Kásler elárulta az oltási terv első két pontját:[2]

 1. az oltást beadó kórház dolgozói
 2. a környező kórházak intenzív osztályain dolgozók (orvosok, nővérek, asszisztensek) és a sürgősségi ellátásban dolgozó orvosok.

2021. február 4-én elkezdték (volna) a 80 évnél idősebbek oltását.[112] A káosz most is elég nagy: a regisztrációkor sokan nem kaptak visszaigazolást, és sokan ki is maradtak a háziorvosok listájából. Aki nem kapott visszajelzést, nem tudja bizonyítani, hogy regisztrált, és ennek utána sem tudnak nézni.[113]

Vakcinaválasztás, hajlandóság

Sebesség

hétfő: 7 579 beoltott (ekkora mondták, hogy felhasználták az előző szállítmányt)
kedd: 8 350 beoltott (ekkor jött az új szállítmány)
szerda: 9 172 beoltott
csütörtök: 9 627 beoltott
péntek: 7 119 beoltott
szombat: 7 097 beoltott

A január 11–17 közötti időszakról van szó. Ezek szerint heti 50000 oltást tudnak beadni.[114]

Az operatív törzs január 12. óta közli a beoltottak és az érkező vakcinák számát. Az adag felét továbbra is félreteszik a második oltásra. Egy ampullában akkora adag van, hogy akár 6 személynek elég, bár hivatalosan ötöt kell belőle oltani.

A Pfizertől december 26. és január 24. között összesen 5, a Modernától egy szállítmány érkezett, ezekkel összesen 165 ezer embert lehet beoltani. A Moderna 3600 embernek elegendő adagot szállított. Január utolsó hetében újabb adag érkezik.[115]

Jogi kérdések

Jogilag elképzelhető, hogy akik oltást kapnak, mentesülhetnek bizonyos korlátozások alól (pl. utazás). Ehhez azonban szabályozni kell az oltáshoz jutás feltételeit.

Az oltatlanság miatt korlátozásokat csak akkor lehet bevezetni, amikor már bárki hozzáfér az oltáshoz, aki akar.

A kormánynak rengeteg tennivalója lenne a szabályozás és a kommunikáció terén. A TASZ-t a vírus kapcsán beteg- és munkajogi kérdésekben is sokan keresik.

Külföld

Külföldön az egészségügyi dolgozókon kívül idősotthonok lakóit kezdték el beoltani.[116][117]

Az USA-ban az orvosok, ápolók és az idősotthonokban élők után a húsfeldolgozók alkalmazottai és a tanárok kerülnek sorra, bár nem a hús, hanem a párás környezet és a dolgozók közelsége miatt veszélyesek a húsfeldolgozók.[118]

Izrael

A betegbiztosítók hívják be a betegeket, ha jól értem, az általuk eldöntött sorrendben. Persze lehet, hogy van felsőbb utasítás. Az oltást autóból adják be nővérek: a paciens az adatfelvétel után kidugja a karját, szúrás, és már megy tovább. A kormány feladata a vakcina beszerzése, amit azonnal továbbit is az egészségbiztosítóknak.

Január 11-től a második oltást kezdik beadni. Márciusig a 9 milliós országban 5,5 millió embert akarnak beoltani.[Partizán 1]

Spanyolország

A 12 éven felüli lakosság 90%-ban oltott. A spanyolok azon gondolkodnak, hogy lecsökkentik a covid veszélyességi megítélését, mert az első hullám 13%-ához képestmára 1%-ra csökkent halálozási arány.[119]

Magyar oltóanyaggyár

A Debrecenben épülő gyár 2022 végére fog oltást gyártani. 2021 végén még nem dőlt el, milyet. Az biztos, hogy nem mRNS-t, mert „arra mi nem vagyunk képesek” (Orbán Viktor). Lehet, hogy elölt vírusosat vagy fehérje alapút (mind a Novavax).[120]

Magáninformációk alapján a Szputnyikot gyártják majd.

Európai Unió

Az Unió 2,3 milliárd adag oltóanyagról kötött szerződést hat gyártóval. A tagállamok egyénileg szerződésben egyeztették a cégekkel, hogy mikor, hová, mennyi vakcinát szállítsanak. A szerződéseket a kormány nem akarja kiadni.

Az Európai Bizottság szerint a tagállamok ragaszkodtak a teljes engedélyezési eljáráshoz, kizárva az ideiglenes vészhelyzeti engedélyezést.

Az Unió célja, hogy nyárig minden tagállamban beoltsa a lakosság 70%-át. A magyarok 49%-a mondja, hogy előbb vagy utóbb beoltatná magát. Ezzel az utolsók vagyunk az Unióban. Az uniós átlag 70%.

Egyelőre nem világos, hogy a kínai és orosz oltással érvényes lesz-e az Unió egységes oltási bizonyítványa.[121]

A Modernából Magyarország a lakosságarányosan járó 3,5 millió adagnak csak a felét kötötte le az EU-ban 2020. novemberben. 2021. februárban újabb adagot rendelt az EU, annak is csak a felét.[122] Közben meg azt nyomja, hogy nem küld eleget az EU, és veszi a jóval drágább kínait.

Korábbi események

Forrás: Népszava
Forrás: Népszava

2020. december elején még semmi nyoma az oltás előkészületeinek. December 18-án reggel Orbán a Kossuth-rádióban azt mondta, 27-én kezdik az oltást a Dél-pesti Centrumkórházban, 35 ezer adaggal.[123] Utóbb kiderült, hogy a László csak egy helyszín az ötből.[124]

Nyunyóka azt nyilatkozta, hogy nem lehet majd választani, melyik oltást kapja az ember. Szerinte a magyarok bíznak az oltásokban.[125] A statisztikai felmérések az ellenkezőjét mutatják.

A Koronavírus Központ néhány óra múlva cáfolta nyunyókát,[126] majd Nyunyóka pár nap múlva eltűnt a képernyőről.

Amikor az ember jelentkezik, még nem tudja, milyen oltások lesznek, mire sorra kerül. Egy második menetben kell megmondania? Vagy elég ott, az orvosnál? Esetleg javíthatja a regisztrációját, amint egy új oltást engedélyeztek? Ezeket előre végig kellett volna gondolni! Ennyire nem tudnak szervezni!

Az oltáshoz lehet regisztrálni, de ettől nem kerül előbbre az ember a várakozási sorban, viszont elkérik az adatait, vagyis az oltásregisztrációs lap megintcsak propaganda a tényleges intézkedés helyett. December 29-én a Pfizer vakcinája várhatóan megkapja az EU jóváhagyását: ez lesz az első oltás egy jó darabig.[127]

Az ellenzéki szavazók 7%-a adatná be magának az oroszt, a kormánypártiak 29%-a. A kormány kommunikációs bakija (hogy nem lesz választható) sem tett jót az oltás egyébként is alacsony népszerűségének.

Egy 2020. szeptemberi felmérés szerint a magyarok 56%-a adatná be magának az oltást, 45% nem.[128] A vonakodók legnagyobb része, 59% a potenciális mellékhatásoktól tart, de 35%-uk nem hisz a majdani vakcina hatásosságában, 16% pedig kifejezetten az oltásellenessége miatt nem kérne belőle.[129]

Jegyzetek

 1. Csurgó Dénes: Merkely: Eddig még bőrpírt sem okoztak a Pfizer/BioNtech oltások. 444.hu (2020. dec. 27.)
 2. 2,0 2,1 2,2 A Pfizer-vakcina érkezése Magyarországra. www.facebook.com (2020. dec. 26.) (videó)
 3. Csatári Flóra Dóra: Péntektől oltják soron kívül az olimpiára készülő sportolókat. telex.hu (2021. jan. 29.)
 4. Jabronka Richárd: Soron kívül oltják be itthon a labdarúgó-válogatott tagjait. ellenszel.hu (2021. jan. 30.)
 5. Már a Pfizer és az AstraZeneca oltás első adagja is jelentős védelmet nyújt. hang.hu (2021. ápr. 23.)
 6. Ághassi Attila: Legalább nyolcszor oltottak be egy indiai férfit koronavírus ellen. telex.hu (2022. jan. 7.)
 7. Szász Zsófi: Egy tucat ember kapott egyszerre hat dózis vakcinát egy budapesti kórházban. 444.hu (2022. jan. 7.)
 8. Bolcsó Dániel: Müller Cecília beismerte, hogy nem is volt itthon abból a Covid-vakcinából, amelyet korábban a legjobbnak nevezett. telex.hu (2023. dec. 14.)
 9. Az oltásnak passzív formája is van, amikor más szervezet által előállított ellenanyagot juttatnak az általában csökkent immunrendszerű betegnek.
 10. Szily László: Az OSC-Újbuda pólósa elmesélte, hogy halt meg majdnem a koronavírustól és töltött másfél hetet légeztetőgépen. 444.hu (2020. okt. 14.)
 11. Néhány hónap alatt elmúlik a koronavírussal szembeni immunitás. 444.hu (2020. okt. 27.)
 12. A cikk 2020. október közepén íródott.
 13. 13,0 13,1 Torontáli Zoltán: Két generációval ezelőtti a kínai vakcina, amit vizsgálni kezdtünk. g7.hu (2020. dec. 12.)
 14. Fehér János: Szerdán érkezik az első adag antitest alapú koronavírus-gyógyszer Magyarországra. telex.hu (2021. jan. 26.)
 15. Mészáros Juli: Indiában jóváhagyták a világ első, koronavírus elleni DNS-alapú vakcináját. 444.hu (2021. aug. 21.)
 16. Koronavírus: csak zárt elosztási rendszeren kereszetül, az államilag kijelölt oltópontokon lesz elérhető a Pfizer-vakcina. www.napi.hu (2020. dec. 28.)
 17. Szegedi labor: az első oltás után semennyi, a második oltás után is alacsonyabb védettséget nyújt a kínai vakcina. szeged.hu (2021. ápr. 14.)
 18. Kötelező oltások?? YouTube (2021. szept. 12.) (videó) 3:40.
 19. 19,0 19,1 Hivatalos mellékhatás adatok. YouTube (2021. szept. 18.) (videó)
 20. Kovács Ágnes: Megüzente Orbánnak a Néppárt: Európának nincs szüksége a kínai vakcinára. nyugatifeny.hu (2021. jan. 18.)
 21. Fehér János – Bakró-Nagy Ferenc: Nézze meg, Magyarországon melyik vakcinát kapták az idősek, melyiket a fiatalok. telex.hu (2021. máj. 2.)
 22. Kunetz Zsombor: A kínai és a Pfizer tapasztalati összehasonlítása 2021. június 23.
 23. Pfizer-Biontech vakcina (Comirnaty). koronavirus.gov.hu (2021. márc. 26.)
 24. A Pfizer állítja: 90%-os védelmet nyújt a védőoltása a koronavírus ellen. hvg.hu (2020. nov. 9.)
 25. Így tartják -70 fokon a vakcinát. www.szabadeuropa.hu (2020. dec. 4.)
 26. Letöltés PDF-ben
 27. Fődi Kitti: A Pfizer/BioNTech vakcinája elsőként kapta meg a WHO jóváhagyását. 444.hu (2021. jan. 1.)
 28. Milyen mellékhatásai lehetnek a koronavírus elleni oltásnak? Mutatjuk! ma7.sk (2020. dec. 29.)
 29. Még annál is hatékonyabb a Pfizer/BioNTech vakcina, mint a cég állította. 168ora.hu (2021. jan. 26.)
 30. Iván-Nagy Szilvia: Az EU gyógyszerügynöksége szerint nem jelentkezett eddig ismeretlen mellékhatás a Pfizer-vakcinánál. (2021. jan. 29.)
 31. Szurovecz Illés: Egyetlen adag Pfizer-vakcina 85 százalékos hatékonysággal működött izraeli egészségügyi dolgozóknál. 444.hu (2021. feb. 19.)
 32. Kaiser Vivien: Kiderült: A Pfizer a legjobb vakcina, a továbbfertőzés ellen is védelmet nyújt. nyugatifeny.hu (2021. feb. 22.)
 33. Boros Juli: Izrael csökkentette a Pfizer értékelését, Amerikában nő az oltási kedv, Kubában és Mexikóban új rekordok születnek. 444.hu (2021. júl. 23.)
 34. Szurovecz Illés: Már nem csak vészhelyzeti engedélye van a Pfizernek az Egyesült Államokban. 444.hu (2021. aug. 23.)
 35. Mészáros Juli: Az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezte az 5-11 évesek oltását a Pfizer vakcinájával. 444.hu (2021. nov. 25.)
 36. Herczeg Márk: Az USA-ban engedélyezték a Pfizer-BioNTech emlékeztető oltást az 5 és 11 év közöttieknek. 444.hu (2022. máj. 17.)
 37. Engedélyezte a Moderna vakcinájának uniós forgalmazását az Európai Bizottság. koronavirus.gov.hu (Hozzáférés: 2021. jan. 31.) MTI.
 38. Gulyás Gergely elmagyarázta, miért rendelt kevesebb Moderna-vakcinát a kormány. hvg.hu (2021. márc. 6.)
 39. Moderna botrány. YouTube (2021. szept. 2.) (videó)
 40. Szív mellékhatások vakcinák után. YouTube (2021. dec. 23.) (videó) 10:00.
 41. Koronavírus: ennyire védenek a mostani oltások az új mutánsok ellen. www.egeszsegkalauz.hu (2021. márc. 29.)
 42. Szász Zsófi: Az AstraZeneca hibája lerombolhatja az oxfordi vakcina hitelét. 444.hu (2020. nov. 26.)
 43. A britek már engedélyezték is az AstraZeneca gyógyszergyár vakcináját. ma7.sk (2020. dec. 30.)
 44. Fődi Kitti: Mexikóban is engedélyezték az Oxford/AstraZeneca-vakcinát. 444.hu (2021. jan. 5.)
 45. Horváth Bence: Az AstraZeneca vezetője szerint a vakcinájuk hatékony lesz a koronavírus új variánsa ellen is. 444.hu (2020. dec. 27.)
 46. 46,0 46,1 Danó Anna: Szputnyik V: mi lett a hármas fázisú klinikai vizsgálattal? nepszava.hu (2021. jan. 22.) Az OGYÉI 20-án engedélyt adott az orosz SzputnyikV, és az Astra-Zeneca vakcinájának tömeges oltásra való használatára szerdán, miután a kormány tagjai többször is sürgették a jóváhagyást..
 47. Halmai Katalin: Engedély van, csak AstraZeneca nincs elég. nepszava.hu (2021. jan. 29.)
 48. Csurgó Dénes: Megérkezett Magyarországra az első szállítmány az AstraZeneca vakcináiból. 444.hu (2021. feb. 6.)
 49. Czinkóczi Sándor: Német és norvég kutatók jöttek rá, miért okozott vérrögképződést néhány esetben az AstraZeneca oltóanyaga. 444.hu (2021. márc. 19.)
 50. Kaufmann Balázs: Chile példája azt mutatja, hogy az átoltottság jelenlegi szintje nem ér semmit. 444.hu (2021. jún. 15.)
 51. Hanula Zsolt: Török kutatók: 91 százalékos hatékonyságú a kínai CoronaVac védőoltás. telex.hu (2020. dec. 24.)
 52. Neuberger Eszter: Brazíliában alig lépte át az 50 százalékot a kínai vakcina hatékonysága. 444.hu (2021. jan. 13.)
 53. 53,0 53,1 Kaufmann Balázs: Az olasz miniszterelnök szerint kétséges, hogy valaha is megkapja az EU-s engedélyt az orosz vakcina. 444.hu (2021. jún. 26.)
 54. JOE McDONALD – HUIZHONG WU: Official: Chinese vaccines’ effectiveness low. apnews.com (2021. ápr. 11.)
 55. 55,0 55,1 Feljelentést tettünk az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettel (OGYÉI) szemben. transparency.hu (2021. dec. 21.)
 56. 56,0 56,1 Facebook/Hadházy Ákos 2021. dec. 21.
 57. Szily László: Váratlanul lemondott annak a kínai gyógyszercégnek az elnöke, amelyiktől Orbánék rengeteg vakcinát vennének. 444.hu (2021. jan. 15.)
 58. Orbán óriási nyomást helyezett a magyar hatóságra, hogy napokon belül engedélyezze a kínai vakcinát. 444.hu (2021. jan. 15.)
 59. Sinopharm: szigorúan szakmai. YouTube (2021. ápr. 23.) (videó)
 60. Kolozsi Ádám: A WHO szerint nincs bizonyíték rá, hogy a Sinopharm jó az időseknek. telex.hu (2021. máj. 4.)
 61. Szabó Dániel: Sinopharm: rövidebb ideig véd, sokaknál nem indul be az antitest-termelés friss adatok szerint. www.napi.hu (2021. jún. 18.)
 62. Haszán Zoltán: A kormány elkezdett osztogatni a felesleges kínai vakcinákból. 444.hu (2021. jún. 28.)
 63. Szurovecz Illés: Bahreinben látványosan jobban működik a Pfizer, mint a Sinopharm. 444.hu (2021. aug. 27.)
 64. Deltakron: Transformer vagy laborkosz? YouTube (2022. jan. 13.) (videó) 11:15.
 65. Klinikai tesztelési fázisba léphet a Sinopharm mRNS alapú oltóanyaga. privatbankar.hu (2023. jan. 20.)
 66. Herczeg Márk: Úgy tűnik, a Johnson & Johnson egydózisú vakcinája jól működik. 444.hu (2021. feb. 24.)
 67. Czinkóczi Sándor: Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a Johnson & Johnson egyoltásos vakcináját. 444.hu (2021. feb. 28.)
 68. Bolcsó Dániel: Zöld utat kapott a Janssen egydózisú vakcinája. telex.hu (2021. márc. 11.)
 69. Koronavírus: 338 ezer Janssen-vakcinát vásárolt a kormányzat. 24.hu (2023. júl. 27.)
 70. Barna Zsuzsa: Kiderült: Őket oltják be először az orosz vakcinával. nyugatifeny.hu (2020. dec. 29.)
 71. Pál Tamás: Falus András: Felülről érkező nyomás miatt engedélyezték idő előtt az orosz vakcinát. telex.hu (2021. dec. 22.)
 72. Szilágyi Szabolcs: Népszava: nem a magyar, hanem az orosz vizsgálatok alapján kapott engedélyt a Szputynik vakcina. roviden.hu (2021. jan. 23.)
 73. Facebook/Hadházy Ákos. www.facebook.com (2021. feb. 3.)
 74. Világi Máté: Kiadta az OGYÉI az orosz vakcina alkalmazási előírását, ami szerintük nem egy alkalmazási előírás. telex.hu (2021. feb. 9.)
 75. „Elkezdtem összeállítani az orosz oltóanyagra jogosultak listáját, aztán feladtam”. hvg.hu (2021. feb. 12.)
 76. Már vizsgálja az Európai Gyógyszerügynökség az orosz vakcinát. www.szabadeuropa.hu (2021. márc. 4.)
 77. Szabó Zsuzsanna: 160 ezer Szputnyikot vásárol vissza Oroszország Szlovákiától. www.napi.hu (2021. júl. 2.)
 78. Bodnár Zsolt: A Szputnyik vakcina hatásos és biztonságos. Akkor miért nem akarja elfogadni a WHO és az EMA? qubit.hu (2021. júl. 8.)
 79. Bozzay Balázs: A kormány elismerte az RTL-nek: leselejteztek 200 ezer adag lejárt Szputnyik-vakcinát. telex.hu (2021. dec. 8.) Talán nem jött meg a 2. adag, azért nem adták be?.
 80. Egy új vakcina vizsgálatát kezdi meg az Európai Gyógyszerügynökség. hirklikk.hu (2021. feb. 12.) A CureVac-ét.
 81. Koroknai Gergely: Megvan az uniós jóváhagyás, jöhet a Novavax vakcinája is. telex.hu (2021. dec. 20.)
 82. YouTube-videó. YouTube (2021. dec. 12.) (videó)
 83. Mától lehet regisztrálni az új covidvakcinára. ma7.sk (2022. feb. 15.)
 84. YouTube-videó. YouTube (2021. dec. 29.) (videó)
 85. Balázs Zsuzsanna: Az első három oltás a legfontosabb, a negyedik csak különleges esetben indokolt. qubit.hu (2022. jan. 24.)
 86. Bolcsó Dániel: Már látótávolságban vannak a vakcinák, amelyek megelőzhetik a jövő koronavírus-járványait. telex.hu (2022. jan. 14.)
 87. Pál Tamás: Jóváhagyta a Valneva inaktivált víruson alapuló Covid-vakcináját a brit gyógyszerfelügyelet. telex.hu (2022. ápr. 14.)
 88. Gabay Balázs: Biztos, hogy a kínai és orosz vakcinára kell rástartolnunk? index.hu (2020. nov. 7.)
 89. Egy személyt két adag vakcinával kell oltani.
 90. Forráshivatkozás-hiba: Érvénytelen <ref> címke; nincs megadva szöveg a(z) jan13 nevű lábjegyzeteknek
 91. Falus: Kizárt, hogy Magyarország megússza a delta-variánst. www.klubradio.hu (2021. júl. 9.)
 92. Ujhelyi: nincs konkrét felelőse az oltási tervnek. nepszava.hu (2021. jan. 23.)
 93. Két hónap alatt sem volt képes a kormány megválaszolni a kérdéseimre, hogy ki az oltási terv felelőse, adatkezelője. Kabaré! www.facebook.com (2021. jan. 23.) (videó)
 94. Titkos az oltási terv Magyarországon, senkinek nem adják ki. 168ora.hu (2021. jan. 29.)
 95. Müller Cecília: Otthonaikban, a háziorvos oltja majd a 60 év felettieket. hvg.hu (2021. jan. 24.)
 96. Mészáros Juli: Megérkezett a harmadik vakcinaszállítmány Magyarországra. 444.hu (2021. jan. 15.)
 97. Covid-19 oltópontok elérhetőségei az egészségügyi és egészségügyben dolgozók számára. www.nnk.gov.hu (2020. dec. 31.)
 98. Müller Cecília: már valamennyi egészségügyben dolgozónak, gyógyszerésznek elérhető a védőoltás. hirklikk.hu (2021. jan. 5.)
 99. Ujhelyi az Európai Bizottsághoz fordul, miután az Orbán-kormány titkolja az oltási stratégiáját. hirklikk.hu (2021. jan. 2.) → oltás
 100. Jabronka Richárd: Teljes titokban tették közzé a lakosság beoltásáról szóló tervet, szét is cincálta a szakértő. ellenszel.hu (2021. jan. 2.)
 101. Danó Anna: Akadálypályán jutnak el az egészségügyi dolgozók a vakcináig. nepszava.hu (2021. jan. 5.)
 102. Novák Hunor kipróbálta, hogyan megy a regisztráció az oltásra orvosként. telex.hu (2021. jan. 5.)
 103. Dr. Ujhelyi István: Orbán Viktornak nincs oltási stratégiája, csak oltási tervecskéje. olkt.net (2021. jan. 3.)
 104. Kovács Ágnes: Kipakolt a háziorvos: Nekik kell elmenni a kormányhivatalba a -20 fokos tárolást igénylő vakcinákért. nyugatifeny.hu (2021. feb. 1.)
 105. Dr. Kunetz Zsombor MBA. www.facebook.com (2021. feb. 5.)
 106. Szurovecz Illés: 80 ezer forintot kapnak a háziorvosok, ha hétvégén kell oltaniuk. 444.hu (2021. feb. 27.)
 107. Az oltási terv átgondolatlanságát maga a kormány demonstrálta. hirklikk.hu (2021. nov. 12.)
 108. Danó Anna: Tartalékot is bevetettek hogy teljesítsék Orbán tervét. nepszava.hu (2021. ápr. 30.)
 109. Marjanovic Mira: A háziorvosok megkapták a praxisukhoz tartozó, oltásra regisztráltak teljes névsorát. telex.hu (2021. márc. 31.)
 110. Barna Zsuzsa: Megvan, hogy melyik korcsoportból hány magyar kapta meg eddig az oltást. nyugatifeny.hu (2021. ápr. 1.)
 111. Botos Tamás: Már 598 ezren regisztráltak, de az oltási tervről semmit sem tudni. 444.hu (2020. dec. 29.)
 112. Lengyel-Szabó Péter – Szilli Tamás: Amikor megtudtam, hogy beoltanak, sikoltoztam az örömtől. telex.hu (2021. feb. 4.)
 113. Benke Ágnes: 86 éves, regisztrált, mégsem került fel háziorvosa oltási listájára. 24.hu (2021. feb. 5.)
 114. Egyelőre 50 ezer embert is csak egy hét alatt tudunk beoltani. 444.hu (2021. jan. 17.)
 115. A kevés vakcinával sem oltanak gyorsan. 444.hu (2021. jan. 24.)
 116. Kórházi dolgozókkal és idősotthonok lakóival kezdődött meg az oltás az EU tagországaiban. nepszava.hu (2020. dec. 27.)
 117. Megkezdődött a nagy uniós oltókampány. hvg.hu (2020. dec. 28.)
 118. Balassa Tamás – Forgács Iván: A laborhús mindent megold. nepszava.hu (2020. dec. 25.)
 119. Hagyományos influenzajárvánnyá minősítenék a spanyolok a koronavírust. magyartudat.com (Hozzáférés: 2022. jan. 16.)
 120. Haszán Zoltán: Egyelőre csak a Sinopharmhoz hasonló vakcina gyártását tervezik Debrecenben, és egy olyan oltástípusét, amit máshol nem nagyon használnak. 444.hu (2021. dec. 15.)
 121. Hozzák nyilvánosságra a vakcina-szerződéseket! www.facebook.com (2021. jan. 20.) (videó)
 122. Barna Zsuzsa: Feleannyi nyugati vakcinát kértek Brüsszeltől Orbánék, mint amennyit lehetett volna. nyugatifeny.hu (2021. feb. 25.)
 123. Mészáros Juli: Orbán Viktor: Ha egy hétvége alatt kellene mindenkit beoltani, arra képesek lennének. 444.hu (2020. dec. 18.)
 124. Mintha lassított volna a vírus Szenteste napján, a kormány vakcinaígérete pedig hat hónapos szórásról szól. nepszava.hu (2020. dec. 25.)
 125. Vaskor Máté: Müller Cecília: 17,5 millió adag vakcinát kötöttünk már le, nem választható az oltóanyag. 24.hu (2020. dec. 8.)
 126. Álhírezéssel vádaskodva magyarázza Müller Cecília szavait a Koronavírus Sajtóközpont. hvg.hu (2020. dec. 8.) Valószínű, hogy nyunyóka mondott igazat. Talán utólag gondolták meg magukat. Vagy későn vették észre, hogy ellentmondtak a Kedves Vezetőnek..
 127. Danó Anna: Érzékeny adatokat gyűjtenek a vakcinára váróktól. nepszava.hu (2020. dec. 9.)
 128. 3 in 4 adults around the world say they would get a COVID-19 vaccine. www.weforum.org (2020. szept. 1.)
 129. Bolcsó Dániel: Problémás a vakcinás kormányzati oldal adatkezelése. telex.hu (2020. dec. 8.)

Forrás

A Partizán interjúja: Hogy áll a kormány az oltási program teljesítésével? A Partizán interjúi vírus-ügyben. YouTube (videó) 26:10.

 1. Judith Várnai-Shorer, Izrael egykori nagykövete. 26:10

Az immunitás hossza

Oltási rend

Oltásfajták, gyártók

Az oltások engedélyezése

Regisztráció

Oltási hajlandóság

Az oltások működése

További információk

Elérhetőségek: