Libsi

Innen: Politika

A liberális és a „bibsi” összevont alakja, amelyből a bibsi zsidót jelent a szlengben. Azaz: „liberális zsidó”. A liberális zsidó nem azonos a zsidóval, lévén városi zsidó, urbánus zsidó, s leginkább neológ zsidó.

Nem „libsi”, tehát nem „bibsi”, tehát nem „zsidó” az a zsidó származású vagy zsidó vallású személy, aki fideszes, aki fidesz-párti, aki Viktor-imádó.

Egy idő óta a libsi nem kell zsidó legyen, sőt, újabban már liberális sem. Egyszerűen csak ellenség. Emiatt mondhatjuk, hogy a fidesz-kormány nem antiszemita, mert nem a zsidókat gyűlöli, hanem a szerinte zsidókat.

A kormányoldali sajtó leginkább a „libsi” szót használja, viszont a kormány nem, merthogy szalonképesebbnek szeretne látszódni, s ezért megmaradt a „liberális” szónál. Ennek a szalonképes-látszatra való törekvésnek az eredménye az a nyelvi csoda, hogy nálunk a„liberális” nem liberálist jelent, hanem egyrészt olyan zsidót, aki a fidesz ellenfele, másrészt olyan nem-zsidót, aki szintúgy a fidesz ellenfele. Majd még ez is továbbfejlődött, mert egy jó ideje az is liberális, aki nem ellenfele a fidesznek, csupáncsak nem Viktor-imádó. Ezért libsi és/vagy liberális a Szentatya, s vele együtt az összes pápista katolikus.

Más szóval: a libsi a bűnbak, aminek a fidesz egykori szélsőliberalizmusáért mint „bűnért” kell vezekelnie. Sőt, a bibliai bűnbaktól eltérően olyan bűnökért is, amelyek semmilyen módon sem kapcsolhatóak a bűnbakhoz, sőt időnként olyasmikért is, amik nem is bűnök.[pro 1]

A liberalizmust a közvélemény nagy része elutasítja, de ettől még nem gyűlöli a liberálisokat. Ferenc pápánál még nehezebb a helyzet: már azt sem egyszerű megmagyarázni, hogy miért liberális, és pláne miért zsidó. A Brüsszel elleni szabadságharc meg kezd lecsengeni. Új ellenség kell. Így kerülnek a képbe a migránsok, akiknek aztán végképp semmi közük a libsi szóhoz. Ehhez kell Soros György, és Brüsszel ellen is új frontot lehet nyitni. A migránsok kiváló bűnbakok: lehet ellenük gyűlöletet ébreszteni, és az utcán is jól felismerhető külső jegyeik vannak.

Források

  1. 192. oldal.

Kapcsolódó szócikkek

  • gyűlölet: a szó meghatározása Václav Haveltől