Magyar Tudományos Akadémia

Innen: Politika
(MTA szócikkből átirányítva)
Palkovics László, az Akadémia hóhéra.
Forrás: 444.hu

A 2018-as tavaszi választások után a kormány egyik első dolga az értelmiség körében végzett tarvágás lesz már sokan rebesgették tavaly ilyenkor is. És jól rebesgették: populista tömegpártunk vezetése hallatlan erőkkel és nem kevés sikerrel ment neki a Magyar Tudományos Akadémiának, elűzte az országból a CEU-t, jelenleg pedig hetek óta tartó kampányt folytat minden egyes nem-fideszes egyetemi oktató ellen.

2019-ben az MTA 10 kutatóközpontjának és 5 önálló intézetének 20,1 milliárdos állami támogatása a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium kezelésébe került. A minisztérium a kutatóintézetek alapfinanszírozását is pályázatokból adná oda, pedig a 2019. évi költségvetési törvény szerint az jár az Akadémiának. A fidesz ezúttal sem tartja be a saját maga által hozott törvényt sem.

A költségvetési törvényben rögzített forrásokat törvénytelen megpályáztatni az akadémiai intézményekkel, és aki ezt teszi, költségvetési csalást követ el – nyilatkozta Vörös Imre volt alkotmánybíró.[1] Ugyanebben a cikkben Pálinkás József, az első Orbán-kormány oktatási minisztere, és volt MTA-elnök, ugyancsak az MTA mellé állt. A cikk statisztikai adatokat is közöl az MTA magas szintű tudományos tevékenységéről.

Három hónappal az akadémiai intézetek államosítása után azoknak még működési szabályzatuk sincs.[2]

Az MTA-t a Legnagyobb Magyar alapította, és a Legkisebb Magyar akarja sírba tenni.[3]
– Szél Bernadett

Jegyzetek

Források

További információk