Parlamenti választás 2022./Felkészítő tanfolyam

Innen: Politika

TASZ választási forródrót: (30)722-3356

Vinni: SZIG, lakcímkártya, megbízólevél, a megbízó telefonszáma, telefontöltő.

Mit tehet a jegyzőkönyvvezető? A rendkívüli esetekről szóló jegyzőkönyveket ő írja.

Mozgóurna kérelmet 12-ig lehet elfogadni.

Plakátot csak a választás napján nem szabad kitenni a szavazókörtől 150 m-en belül.

2.

Érkezés a szavazóhelyiségbe: ¼ 6, szavazás 6–19. Megbízólevél, okmányok ellenőrzése, pártjelvények levétele.

Kölcsönös bizalmatlanság elve: egymás ellenőrzése. Ragaszkodni a szerepek cserélgetéséhez (pecsét, névjegyzék, strigula, boríték, mozgóurna). A borítékos ellenőrzi, hogy minden szavazólap megvan-e.

Szavazólapok megszámolása csomagonként. Nem kell az összeset, de akkor menet közben is kell, a csomag felbontása előtt. Új csomag bontásakor összehasonlítani a strigulával.

Ragaszkodni hozzá, hogy ne legyen előre pecsételés. Pecsét ellenőrzése: a szavazókör neve rajta legyen. Névjegyzék ellenőrzése: ne legyen aláírás benne.

3.

A fix urnákba nem kell ellenőrző lap, csak a plomba számát kell a jegyzőkönyvbe írni és az első választóval aláíratni. A mozgóurnákba viszont továbbra is kell.

A szavazót fel kell szólítani a fülke használatára, de ha nem akarja, nem lehet kötelezni rá. Borítékot pedig adni kell, bár a nélkül is lehet szavazni.

A sajtónak sajtóigazolványa és személyije kell legyen (nem kell magyar állampolgár legyen). Forgathat, de interjút nem csinálhat (csak kívül), és csak a szavazók számát tudhatja meg. A számláláson ott lehet.

A nemzetközi megfigyelő a nyitás előtt is jelen lehet, és betekinthet a választási iratokba is, és szólhat, ha rendellenességet talál. Az NVI-től kapott regisztrációs kártyát kell hordania.

Az írásképtelen választó helyett két tag írja alá a jegyzőkönyvet.

Forrás

Jogszabályok: