Parlamenti választás 2022/Szalai László

Innen: Politika
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szalai László

Szalai László vagyok, a II. és III. kerület civil képviselőjelöltje Budapest 4. számú országgyűlési egyéni választókerületében. Közel hat éve dolgozok itt Budán, egészségügyi területen.

A 2021-es, hatpárti összefogás által szervezett előválasztáson részt tervezek venni. Mivel az előválasztás szabályai megkövetelik, hogy az előválasztás győztese a hatpárti frakciók egyikét erősítse majd szavazatával a Parlamentben, nyilatkozom, hogy a Momentum Mozgalom frakciójába tervezek beülni. Center-right klasszikus liberálisként ez a párt áll értékrendemhez a legközelebb.

Jelöltségemmel három célom van, ezek sorrendben:

  1. Normális feltételeket kiharcolni az előválasztáson induló civil jelölteknek. Mindenki tudja, hogy 2019-ben milyen módszerekkel vegzálta, és próbálta meg ellehetetleníteni a civil jelölteket a jelenlegi hatpárti összefogás két pártja, a Demokratikus Koalíció és a Magyar Szocialista Párt. Az újbudai civil polgármester-jelöltet beperelték a DK jogászai, mert a jelölt egy DK-s politikus korrupt ügyeiről beszélt. A civil főpolgármester-jelöltet pedig Fidesz-bérenc álcivilnek hazudta az óbaloldal propagandasajtója és propagandaplakátjai. Mindez nem ismétlődhet meg 2021-ben. Ha bármilyen okból kifolyólag nem indulhatok az előválasztáson, vagy nem vehetek részt az előválasztási vitán, akkor kénytelen leszek az előválasztás eredményétől függetlenül ráindulni az azt megnyerő ellenzéki jelöltre. A hatpárti összefogás sajtóközleményei alapján ki akarják szűrni a „fideszes álcivileket” az előválasztáson való részvételből. A félreértések elkerülése végett: nem vagyok „fideszes álcivil”.
  2. Az előválasztási és a választási kampány során beemelni a közbeszédbe a programomban megfogalmazott célokat, és az előválasztási illetve a választási (feltéve, hogy a kormánypárti jelölt is hajlandó vitázni) vitán megmutatni, hogy ezek a célok megvalósíthatóak, reálisak, és hogy a programpontjaim ellen megfogalmazott érveket néhány mondatban szét lehet szedni.
  3. Megválasztásom esetén a célok megvalósítása.

Program

Programom két fő pontból áll:

A politikusok hatalmának csökkentése

  • Term limit bevezetése. Magyarul: legyen egy időkorlátja a politikusok hatalmának. Maximum két ciklusig lehessen valaki önkormányzati illetve parlamenti képviselő, polgármester, miniszterelnök.
  • Transzparens adóforint-költés. Azaz: a politikusok ne zárt szobákban döntsenek a közbeszerzések sorsáról és költségeiről, hanem nyílt, civilek által is látogatható üléseken. Ennek önkormányzati verziója már létezik, és bevezetésre vár (ez a minimum!), ennek átírása kormányköltésekre egy kezdő ügyvédi irodának is maximum egy hétvégéjébe telne. A politikusok kifogásai elfogytak – cselekedni kell.

Az egészségügy vezetőinek lecserélése

  • A kórházak működése teljesen független kell hogy legyen a napi politikától! Az adott kórház orvosai kéne maguk közül válasszák az őket „igazgató” vezetőt – nem egy vagy több random politikus.
  • A Magyar Orvosi Kamara elnöksége választási szabálytalanságok miatt illegitimnek tekinthető. A következő elnökség az „egy orvos – egy szavazat” elv betartása mellett kell hogy megválasztódjon.

Mindkét pont megvalósítható Fideszes, illetve hatpárti összefogásos kormánnyal is.

Eddigi politikához köthető aktivitásom

Két évig pártolói tag voltam a Momentum Mozgalomban (a 2018. évi országgyűlési választások, a 2019. évi európai parlamenti választások és a 2019. évi önkormányzati választások alatt aktivista is), valamint jelenleg is regisztrált szavazójuk vagyok.

Amíg a Momentum Mozgalom nem állt be hivatalosan Karácsony Gergely 2019-es főpolgármesteri kampánya mögé, a Sétáló Budapest kampány aktivistája voltam. Az előválasztás lezárulta után a Karácsony-kampány aktivistája voltam 2019. szeptember 22-ig.

A 2019-es Budapest Pride felvonulás egyik rendezője voltam.

Tagja vagyok a Budapest ELTE-Corvinus-CEU politikai vitaklubnak, és versenyeztem a „2019 Budapest Open” politikai vitaversenyen.

Eddigi politikához köthető interjúim, cikkeim

Ahogy a programomból is látszik, egy parlamenti képviselő véleményem szerint maximum két ciklusig maradhasson hatalomban. Ép ésszel nem lehet kibírni évtizedekig a képviselőséggel járó stresszt. Elég ránézni azokra a magyar parlamenti képviselőkre, akik a rendszerváltás óta (!!) politizálnak. Én csak egy ciklust szeretnék végigszolgálni, de nagyon bízom benne, hogy már a ciklusom első évének vége után rögtön visszatérhetek a civil életbe. Ha a hatpárti összefogás miniszterelnök-jelölti előválasztásán egy olyan miniszterelnök-jelölt nyerne, akinek a programja alkotmánymódosítás, majd egy évvel későbbre új választások kiírása lenne (2023: pont 175 évvel 1848 után!), akkor csak egy évig kéne elviseljem a karrierpolitikusok társaságát a Parlamentben. Egy ilyen miniszterelnök-jelölt nyerhetne 2022-ben ezzel a programmal választást. Mivel egy ilyen programmal simán legyőzhető a Fidesz.

Only people who hate politics should run for politics.
– John Adams

Forrás