Lehallgatási botrány

Innen: Politika
(Pegazus szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Pegasus nevű szoftvert az NSO nevű izraeli kibercég fejlesztette ki titkosszolgálatok számára veszélyes bűncselekmények leleplezésére. Okostelefonok feltörésére, az ott tárolt adatok (jelszavak, e-mail-címek, üzenetek, fényképek) megszerzésére, (a mikrofon távoli bekapcsolásával) beszélgetések lehallgatására való. Az okostelefonok szoftver hibáit használja ki az észrevétlen behatolásra. Minden behatoláshoz a titkosszolgálat emberének 24 órás közreműködésére van szükség, így tömegesen nem használható.

Az NSO csak állami titkosszolgálatoknak adja el a Pegasust az izraeli védelmi minisztérium engedélyével. Az ára célpontonként 20 mFt körül van.

17 különböző országbeli újság szerkesztősége nyomozást indított, amiben megszereztek egy 50 ezer főből (telefonszámból) álló listát a lehetséges célszemélyekről. Közülük 300 magyar. Néhányukról bebizonyosodott, hogy ténylegesen is megfigyelték őket. A nemzetközi botrány 2021. július 18-án pattant ki. Az első magyarországi cikkek is ekkor jelentek meg.

Az NSO gazdaságilag bajban van, az új befektetők pedig leállíthatják az egész kémszoftvert, mert csak a cég más termékei iránt érdeklődnek (pl. dróntechnológia).[1]

Utóbb kiderült, hogy a Pegazust nemcsak a magyar, hanem a lengyel és spanyol kormány is használta saját állampolgárai ellen megfelelő indok nélkül.[2]

A magyar ügyészség megszüntette a büntetőeljárást, mert szerinte senkit nem ért kár.[3] Az EP Pegazus-bizottsága az Europolhoz fordul az elszabotált nyomozás miatt. A bizottságnak június óta van joga ilyen ügyekben nyomozni.[4]

Miután a NAIH nem tárta fel a visszaéléseket, sőt, határozatainak egy részét titkosította, a TASZ bírósághoz fordult, ami új eljárás elfolytatását rendelte el. A bíróság szerint a NAIH nem biztosított védelmet azoknak, akiket valószínűsíthetően visszaélésszerűen figyeltek meg a Pegasus szoftverrel. A NAIH a jogerős ítélet ellen felülvizsgálatot kért a Kúriától.[5]

A magyar szál

A Pegasust minden bizonnyal Czukor József egykori hírszerző tiszt szerezte meg 2018. február 13-án, amikor személyesen Benjámín Netanjáhúval tárgyalt. Ezt erősíti meg, hogy a magyar megfigyelésekre 2018 elejétől vannak bizonyítékok.

A megfigyelt magyar személyek között vannak újságírók, Simicska Lajos fia (Simicska maga nem használ okostelefont és wifit sem), és a CEU egyik diákja, Adrien Beauduin, akit a magyar hatóságok őrizetbe vettek egy 2018-as kormányellenes tüntetésen azzal a váddal, hogy megtámadott egy rendőrt. A vádat végül ejtették, de őt nem értesítették a titkosszolgálati megfigyelésről, bár a törvény szerint kötelesek lettek volna.

2018. június 5-én – nem sokkal a választások után – hét fő vacsorázott Varga Zoltán milliárdos házában. Egy kutatóintézet létrehozásáról akartak beszélgetni, ami segítene az ellenzéknek a politikai tematizálása érdekében, hogy ne csak reagáljon a kormányra. A beszélgetés aztán másfelé kanyarodott. Ott volt Chikán Attila, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere is. Bebizonyosodott, hogy az egyik résztvevő okostelefonjába többször is behatoltak a Pegasussal június 1. és 10. között.

Varga Zoltán már titkosszolgálati megfigyelés alatt állt évekkel a vacsora előtt is. Az előző okostelefonjáról német szakértők megállapították, hogy feltörték, és az e-mailjeit a titkosszolgálat rendszerébe irányították át. 2017-től aztán fenyegetni is kezdték, mert a médiacégét nem volt hajlandó eladni.

További megfigyeltek: Gémesi György, Gödöllő ellenzéki polgármestere, 2021 tavaszán pedig egy ellenzéki híroldal kiadójának, az egykori MSZP-s Páva Zoltánnak a telefonját törték fel a Pegazussal. Az ő megfigyelése épp akkor kezdődött, amikor nyilvánosságra került, hogy tanácsadói munkát végez a Gyurcsány Ferenc által vezetett Demokratikus Koalíciónak.[6]

A botrány hullámai

Ahogy a fidesz-kommunikációban szokott lenni, az első napokban teljes a zavarodottság, egymásnak mondanak ellen a hivatalos nyilatkozatok. A főnök nyilván még nem döntött. Egyre lassabban reagál.

Az adatvédelmi biztos közölte, hogy szabadságon van, majd két hét múlva dönt, hogy vizsgálja-e a kérdést. Pedig ez adatvédelmi incidens, amit 3 napon belül el kell kezdeni vizsgálni. Végül január 31-én azt közölte, hogy minden törvényes volt a Pegazus-ügyben.[7]

Július 21-én a kormány engedélyezte a népszavazást, és bejelentette az általa kezdeményezett szivárványos népszavazás 5 kérdést nyilvánvaló terelési szándékkal. Még aznap Karácsony bejelentett másik ötöt.

2021. december 13-án kiderült, hogy Áder János testőrségének vezetőjét is megfigyelték a Pegazussal.[8]

A Pegasus gyártója a világszerte kirobbant lehallgatási botrány nyomán a 102 szerződést 37 kivétellel felmondta. Az Európai Unióban a felmondás két országot érint: Magyarországot és Lengyelországot.[9]

Az Európai Parlament vizsgálóbizottságot tervez felállítani az ügyben.[10]

A lehallgatásokról Völner Pál döntött, Varga Judit helyetteseként. Ráadásul belekeveredet még egy ügybe: a bírósági végrehajtóktól vett fel korrupciós pénzeket. Ennek ellenére nem tartóztatták le, pedig Hack Péter szerint ennél jóval kisebb súlyú ügyekért is el szokták rendelni.[11]

Völner a miniszterhelyettesi posztjáról lemondott, a mandátumáról nem. Kell a fidesznek a ⅔.

2022 márciusában az EP úgy döntött, vizsgálóbizottságot állít fel a magyar és lengyel Pegazus-botrány kivizsgálására.[12]

Varga Judit 2023. július 31-i hatállyal lemondott az igazságügy-miniszteri posztról.[13]

Jogi szabályozás

Titkos információ­gyűjtések száma
Év Engedély
2015 1038
2016 1151
2017 1256
2018 1282
2019 1340

Titkosszolgálati módszereket használhatnak

 • a bűnüldöző szervek. Ehhez bírósági engedély kell, korlátozott ideig lehet megfigyelni. Ha az ügyben gyanúsítás történik, nyílttá kell tenni a megfigyelést, amit az eljárás során a gyanúsított is megismerhet. Ha nem, meg kell semmisíteni az adatokat.
 • a titkosszolgálatok igazságügy-miniszteri engedéllyel,[14] sőt, bizonyos esetekben már az előtt. Az elmúlt 5 évben megszaporodtak az ilyen engedélyek, 2021 első felében már napi 5 engedélyt adott ki a miniszter.

Titkosszolgálatok Magyarországon:

 • Információs Hivatal (külügyminiszter)
 • Alkotmányvédelmi Hivatal
 • Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat
 • Nemzetbiztonsági Szakszolgálat
 • Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ.

Idézetek

Az, hogy Varga Juditot még tanúként sem hallgatták ki a Völner-ügyben, nem feltétlenül azt jelenti, hogy Varga ártatlan. Jelentheti azt is, hogy a nyomozók szintén bűnösök.[15]
– Hadházy Ákos

Jegyzetek

 1. Az NSO eladósodottsága miatt leállíthatják a Pegasus kémszoftvert. www.szabadeuropa.hu (2021. dec. 14.)
 2. Donáth Anna Facebook bejegyzése 2022. április 19.
 3. Bűncselekmény hiányában megszüntette az ügyészség a nyomozást a Pegasus-ügyben. hvg.hu (2022. jún. 15.)
 4. Jabronka Richárd: Elég abból, hogy Orbánék rendőrsége nem tesz semmit: az Europolhoz fordul a Pegasus-bizottság. ellenszel.hu (2022. szept. 29.)
 5. Mészáros Juli: Bíróság mondta ki, hogy az adatvédelmi hatóság nem védte meg az állampolgárokat a Pegasus-ügyben. 444.hu (2024. márc. 21.)
 6. Pethő András: Kövér László arról beszélt titkosszolgálati vezetőknek, hogy az ellenzék jelenti a legnagyobb nemzetbiztonsági veszélyt. www.direkt36.hu (2021. nov. 27.)
 7. Pegasus-botrány: tovább szaporodtak a kérdőjelek. hirklikk.hu (2022. feb. 1.)
 8. Panyi Szabolcs: Áder János köztársasági elnök és családja legközelebbi testőreit is megcélozták a Pegasusszal. telex.hu (2021. dec. 13.)
 9. Nagy Béla Ádám: Beismerés - Felmondta a szerződést a magyar kormánnyal a Pegasus gyártója. alfahir.hu (2022. jan. 5.)
 10. Pegasus-vizsgálóbizottság alakul az EP-ben a fideszes lehallgatási botrány miatt. nyugatifeny.hu (2022. jan. 12.)
 11. Hack Péter szerint az ügyészség hibát követ el a Völner-ügyben. Interjú Hack Péterrel hirklikk.hu (2022. jan. 25.)
 12. Vizsgálóbizottság hallgatja majd ki Orbán Viktort az EP-ben. 168.hu (2022. márc. 3.) A Pegazus-ügy miatt.
 13. Tuzson Bence lesz az új igazságügyi miniszter. 24.hu (2023. jún. 28.)
 14. 1995. évi CXXV. törvény
 15. Facebook/Hadházy Ákos 2023. január 3.

Források

Összefoglaló:

Hírek:

Külföld:

További információk