Völner Pál

Innen: Politika
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Völner Pál. Forrás: Napunk

Völner Pál az igazságügy-minisztérium államtitkára volt, volt parlamenti képviselő. Két különböző bűnügyben érintett.

Völner mentelmi jogát a parlament felfüggesztette, ennek ellenére nem tartóztatták le. A fidesznek kell a ⅔. A 2022-es választáson nem indult, mégis szabadlábon maradt. A vagyonát viszont zárolták, és 2022. október végén felfüggesztették az ügyvédi jogát is a törvényeknek megfelelően.[1]

A két ügyben Varga Judit igazságügy-miniszter politikai felelőssége nem kérdés: más országban már az egyik ügy kipattanásakor azonnal lemondott volna. Munkáltatói felelőssége is van, köteles lett volna jelentkezni az ügyészségen, a felderítést elősegítendő.[2]

A felelősségnek 3 szintje van, csökkenő sorrendben:

  1. büntetőjogi (amikor már minden elveszett)
  2. erkölcsi (ez jogi kategória?)
  3. politikai.

Bárándy Péter szerint nemcsak Varga Juditnak, de Rogán Antalnak is le kellett volna mondania, hiszen a miniszternek politikai felelőssége van az általa vezetett minisztérium működéséért.

Varga Judit 2023. július 31-i hatállyal lemondott az igazságügy-miniszteri posztról.[3] Vagy leváltották.[4]

Vízüzemű autó

A per egyik mellékszála. A vádak szerint Völner Pál azt vállalta, hogy Schadl György cégére az Innovációs és Technológiai Minisztériummal kiírat egy milliárdos pályázatot, és elintézik, hogy azt elnyerje a társaság. Ez a társaság hivatalosan egy vízüzemű motor megvalósításán dolgozott, ami az elképzelések szerint a paksi atomerőmű részére nyújtott volna innovációs támogatást. Ugyanakkor semmilyen garancia nem volt arra, hogy a motor működőképes lesz. Erről Völnernek is szóltak, ám a vádirat szerint azt mondta, a pénz elnyerése után úgysem ellenőrzi ezt már senki.

Kovács Pál volt államtitkárt tanúként hallgatták meg. Ő azt állította, két alkalommal is látta működni a vízüzemű motort. Süli János volt miniszter (ugyancsak tanú) szerint 2018. augusztus 7-én nézte meg a motort Schadl Györggyel együtt, és Völnerrel beszéltek róla, hogy ezt a találmányt érdemes volna továbbfejleszteni. Steiner Attila jelenleg is államtitkár: ő is látta működni a vízüzemű motort.

A vízüzemű motor félrefordítás eredménye. Hidrogén üzemű motorról van szó, németül, ugyanis a Wasser a víz, a Wasserstoff pedig a hidrogén. Németországban bármilyen ötletet lehet szabadalmaztatni, nem kell, hogy az működjék. A motort nem vízüzeműként szabadalmaztatták, hanem „Mit Wasserstoff betriebener Verbennungsmotor”-ként. Létezik vízüzemű plazmavágó, ami bomlásig melegíti a vizet, így keletkezik a plazma. Viszont ez az eszköz nem termeli, hanem fogyasztja a hálózati energiát.[5] Az energiamegmaradás törvényét már középiskolában tanítják. Nem ez számít, hanem hogy legyen ürügy pénzszerzésre.

Jegyzetek

  1. Fordulat történt a velejéig korrupt Völner Pál ügyében. nyugatifeny.hu (2022. nov. 8.)
  2. PIRKADAT. M. Kende Péter interjúja Dr. Magyar Györggyel YouTube. Heti TV (2023. jan. 4.) (videó)
  3. Tuzson Bence lesz az új igazságügyi miniszter. 24.hu (2023. jún. 28.)
  4. Somogyi Zoltán: Varga Judit, a listázott miniszter. hvg.hu (2023. jún. 30.)
  5. Egy fordítási hibát használ ki a vízüzemű autó feltalálója? index.hu (2006. júl. 29.)

Forrás

További információk