Politika:Facebook cenzúra?

Innen: Politika
A kép forrása: Hír.ma

2020. február 6-án vagy 7-án az alábbi ellenzéki Facebook-csoportok szűntek meg. A második oszlopban az a dátum, amikor utoljára kérdeztem le a csoportot.

Csoport Utolsó dátum
2019. jelszava: STOP, ORBÁN! febr. 5. 23:40
Láttál egy érdekes hírt? Ide vele! febr. 6. 0:17
Orbán, takarodj. febr. 6. 0:00
Szégyellem, hogy Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke. febr. 6. 0:01

És véletlenül (?) február 7-én a Ezennel felmondok Orbán Viktornak! csoportból kizárt az egyik admin, Róbert Németh, mert tartalmi kérdésben ellen mertem neki mondani, majd amikor kizárásra célozgatott, az adminok etikai magatartására figyelmeztettem.

Szekálás

A Facebook jópár dologgal idegesíti az embert.

  • Olvasás közben időnként felbukkan egy ablak, hogy „Írj valamit!” Amíg be nem zárom, nem tudok semmit csinálni: elsötétül a háttér. Majd írok, ha lesz mondanivalóm. Minek szól bele?
  • Nem tudom hová tenni az egérkurzort, hogy ne bukkanjon fel valami ablak. Sokszor eltakarja a beviteli mezőt, amit épp írok. A kép magától odébbmegy időnként (pl. ha kapok egy értesítést, vagy kezdek egy új sort), és a kurzor megint olyan helyre kerülhet, ahol megint ablak takarja el, amit látni szeretnék. A Facebook mindent megtesz, hogy ne olvassam végig, amit elkezdtem.
  • A Kezdőlap tartalmát egyáltalán nem tudom befolyásolni, pedig állítólag az enyém. Mindenféle marhaságok vannak rajta: kéretlen hírek, kit ismerhetek (több, egymástól különböző példányban, bár vannak bennük közös emberek). Hiába rejtem el: legközelebb megint, és újra előjönnek ugyanazok, akiket már levettem a listáról. És a legrosszabb: kéretlen reklámok. Egyszer feliratkoztam egy vicc csoportba: utána elöntöttek a reklámok, és hiába íratkoztam le, utána is kaptam őket. A fél éves Facebook-kihagyás aztán segített, de a vicc csoportot megnézni is félve merem.
  • Van két oldalam: az egyik a Politikai vélemények. Ezek nyitó lapját sem tudom befolyásolni, és azt is telerakja minden marhasággal, több oldal hosszan: további kedvelések, automatizált hirdetések, közelgő események, fényképek. Ezeket letiltani sem lehet. Szerencsére reklám nincs benne, de félek, hogy a sok hülyeség elveszi az olvasók kedvét.
  • A Csoportok lapon csak a nyilvános csoportjaim vannak, a privátok nem. Ez azt jelenti, hogy saját nyilvántartást kell vezetnem róluk.
  • Állandóan értesítést kapok, hogy jóváírtak nekem 5 vagy 10$-t, amit bejegyzés kiemelésére használhatok. Persze, ha kiegészítem 20$-ra. A nénikéjüket. Meg hogy milyen jó lesz nekem, ha kiemelek egy bejegyzést. Ez nem értesítés, ez pofátlan reklám.