Politika:Közművek átírása

Innen: Politika
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Eladtuk az örökölt lakást. A vevő megpróbálta átíratni a közműveket az Ügyfélkapun keresztül, de a szolgáltatók újabb nyomtatványokat és igazolásokat kértek tőle. A víz- és csatornadíjon nem is tudta magát átvergődni, a számlát továbbra is nekem küldi a Díjbeszedő – de hiába: nem fizetek. Havi kb. 300 Ft-ról van szó, mert fogyasztás nincs.

Ezek után a Díjbeszedő weblapján az alábbi bejelentést tettem:

A szolgáltatást lemondom, mert a lakást eladtam, átadtam, a földhivatalban az új tulajdonos bejelentve.

Mellékeltem a tulajdoni lapot és a lakás átadás-átvételi jegyzőkönyvét, amin rajta volt a két vízóra állása is. Ezt válaszolták:

Az adatváltozás nyilvántartásunkban történő átvezetéséhez szükséges az adásvételi szerződés vagy a 60 napnál nem régebbi végleges bejegyzést tartalmazó tulajdoni lap másolata, valamint a kitöltött és az előd vagy az utód fogyasztó által aláírt a szolgáltató honlapjáról is letölthető (Változásbejelentő nyomtatvány).

Pedig én nem adatváltozást akartam bejelenteni, hanem a közöttünk fennálló szerződést felmondani, de ők csak az átírást ismerik (akarják ismerni).

Az adás-vételi szerződéshez a szolgáltatónak semmi köze, bár a szolgáltatók ragaszkodni szoktak hozzá – teljesen törvénytelenül. Az adás-vételi szerződés olyan személyes adatokat tartalmaz (pl. a lakás ára), amit a GDPR értelmében nem tudhat meg a szolgáltató, és nem is szükséges a szolgáltatáshoz. (A nem szükséges adatok kitakarhatók, de persze a szolgáltató dönti el, neki milyen adat szükséges.)