Politika:MVM óraátírási viszontagságok

Innen: Politika

Fizetni szeretnék az áramért. Nem hagyják.

E cikk egy konkrét eseten keresztül azt próbálja kideríteni, miért ragaszkodik az MVM – és a többi szolgáltató – saját ingatlan-nyilvántartáshoz, amikor van egy bárki által hozzáférhető, folyamatosan frissülő hivatalos.

A megduplázott ingatlannyilvántartás folyamatos adategyeztetést igényel(ne), ami miatt az MVM az ügyfeleit ugráltatja, és a saját dolgát is nehezíti a másolatok ellenőrzésével.

Megjegyzés: De ha már valamilyen okból ez szükséges, miért nem lehet megoldani a Földhivatal adatainak automatikus letöltését?

Egyáltalán mi szükség van rá, hogy személyes adatok ennyi helyen meglegyenek? Az MVM-nek a tulajdonviszonyokhoz nincs köze, csak a vele szerződöttek adataira. Ha jogszabály egyáltalán megengedi a nyilvántartást, miért teszi?

Válasz nincs. A gyanúm az, hogy ezúttal is a kézi nyilvántartási módot gépesítették. Ezzel el lehet érni, hogy a számítógép ne segítség, hanem akadály legyen, de legalább sok pénzért.

Jogi helyzet

Nem vagyok jogász, de ha jól értem, az MVM – és a többi szolgáltató – két szerződést köt. A tulajdonossal az „órára” (vagyis arra, hogy a tulajdonos beleegyezik az áramszolgáltatásba). A fogyasztóval arra, hogy fizet.

A tulajdonos beleegyezése nem kell akkor, ha a szolgáltatás nem állítható le – gondolom én. Pl. társasházban a távhő, vagy a víz- vagy gázszolgáltatás, ha nincs minden lakónak külön órája. Ennek ellenére a szolgáltatók kérik az igazolást. A Távhő is, a gázra az MVM is. A vizet nem tudom, mert az alábbi példabeli lakásban külön óra van.

A fizetőt a tulajdonos bármikor megváltoztathatja, és joga kell legyen a tartozás ellenőrzésére.

Több tulajdonos esetén a bekötéskor kell mindenki beleegyezése. Persze a szolgáltatónak kényelmes, ha tulajdonváltáskor is bekéri a beleegyezést, de pl. a vízszolgáltatást gondolom nem tilthatja le egy lakásban az egyik tulajdonos a többiek beleegyezése nélkül.

2020. január 9.

Apu 2020. január 9-én halt meg, nem sokkal a covid előtt. Az iratok között megtaláltam a különböző szolgáltatók számláit. Létrehoztam egy hagyatéki számlát, hogy innen fizessek minden lakással kapcsolatos költséget, hogy majd a lakás eladása után el tudjunk számolni a testvéreimmel.

Az áramot apu az ELMÜ-nek fizette. Az ügyfélszolgálatnál a halotti anyakönyvi kivonatot kérték. Nem volt. Sokan haltak meg akkoriban, és a boncolás elhúzódott. Akkor nyilatkozzam arról, hogy lehetséges örökös vagyok.

Megjegyzés: „Lehetséges” tulajdonos jogilag nem létezik. Ex lex helyzet van a hagyatéki végzésig: nincs, aki nyilatkozhatnék arról, akarja-e még a szolgáltatást. A hagyatéki tárgyalást pedig mindkét szülőm esetén egy évvel a haláluk után tartották, és a döntés ellen bírósághoz is lehetett volna fordulni.

Miután semmilyen papírt nem tudtam felmutatni, nem álltak velem szóba az ELMÜ ügyfélszolgálatánál. Viszont megfenyegettek, hogy kikapcsolják az áramot, mert 15 (vagy 30?) napon belül köteles vagyok bejelenteni a fogyasztóváltozást.

Megjegyzés: A kötelezettség a szerződésben van. Amit nem én kötöttem, és (még) az ingatlan sem az enyém, vagyis örökösként sem kötelezhetnek semmire. Milyen alapon kötelez engem egy más által kötött szerződés, amibe nem egyeztem bele?

Jött a covid és az „online ügyintézés” (így hívták, pedig telefonos volt), amikor nem tudták ellenőrizni a személyazonosságot. Tudtam apu adatait, így az ő nevében megváltoztattam a fizetési módot csoportos beszedésre, a hagyatéki számlámról. Béke, nyugalom, az MVM megkapja a pénzét, nekem meg nem kell csinálnom semmit.

2021. szeptember 1.

A nap fordulópont az MVM életében: a káosz napja. Az MVM a saját kezébe vette a számlázást, bár az ügyfelekkel továbbra is az ELMÜ meg a többi szolgáltató foglalkozott. Ezt jó előre bezengték, előtte-utána értesítettek. Ettől kezdve lehetett pingpongozni az ügyfelekkel: ezt az ügyet az MVM-nél intézd, amazt az ELMÜ-nél, ha szeptember 1. előtti az ügy, akkor így, ha utáni, akkor úgy.

Megjegyzés: Azóta sem értem, mi közöm van hozzá: ez az ELMÜ és MVM belügye. Miért kell ebbe engem bevonni, pláne, hogy az ügyfelekkel továbbra is az ELMÜ foglalkozik? Ha rendesen csinálták volna, észre sem veszem a különbséget, legfeljebb a számla fejléce változik meg.

Ettől kezdve nem jöttek a számlák, és nem emelték le a pénzt sem. Eltartott egy darabig, amíg észrevettem, hiszen nekem nem kellett csinálnom semmit: a bank intézte a kifizetést. Hiszen azért van.

Megjegyzés: A gázszámlák viszont továbbra is jöttek: ott sikerült az MVM-nek átvennie a számlázást.

Megpróbáltam bejelentkezni az MVM online felületére apu azonosítóival, de nem sikerült. Nyilván az MVM új azonosítót gyártott. Ráadásul kétféle azonosító van: az órának és a fizetőnek is külön azonosítója van a két szerződésnek megfelelően (lásd fenn).

Ezek után otthagytam az ügyet. A lakás üres: nincs áramfogyasztás. Minek foglalkozzam az MVM hülyeségeivel?

Ez így maradt kb. egy évig, amikor szóba került a lakás eladása. Hogy megelőzzük az átadáskori bonyodalmakat, újra nekiveselkedtünk az MVM-nek. Az öcsém felhívta őket telefonon, hogy megmondanák-e az új azonosítót. És meggondolatlanul elárulta nekik, hogy apu meghalt, sőt, az e-mail-címét is megadta nekik.

Telek

A telefon váratlan következménnyel járt. Az azonosítót természetesen nem mondták meg az öcsémnek, viszont kapott egy e-mailt az MVM-től, hogy „tudomásukra jutott” apu halála, ezért a biatorbágyi telek villanyórájára kössön új szerződést, hiszen örökös. (A lakás Budapesten van, a két ügy között semmi kapcsolat nincs azon kívül, hogy áram–áram.)

Az öcsém nem örökös azon egyszerű okból, hogy apu nem volt tulajdonos, ui. a telket az én nevemre vették a szüleim (meg a húgoméra, de az ő részét azóta megvettem). Apu intézte az ügyeket, de valahogy beakadt az MVM-nek, és képtelenek megérteni, hogy olyat követelnek, aminek semmi köze az ügyhöz, csak rossz a nyilvántartásuk.

Elküldtem nekik a telek tulajdoni lapját. Apu nincs rajta. Ennek ellenére a hagyatéki végzést továbbra is követelik tőlem.

Megjegyzés: És a legszebb a dologban: a lakás miatt a hagyatéki végzés megvan nekik (lásd alább). A telefonos bejelentés ezek szerint megbízható az MVM-nek, a közjegyző által készített dokumentum nem.

Nem emlékszem, hogy megkérdezték volna tőlem, de tegyük fel, hogy csak elfelejtettem – elvégre régen volt, még az MVM sem emlékszik rá. Ez esetben apu volt a fizető. A tulajdonos és a fizető pedig nem feltétlenül áll rokoni kapcsolatban (pl. bérbeadáskor). Nem lehet tőle igazolást kérni a haláláról, ellenben ahhoz joga van, hogy visszavonja a fizető személyére vonatkozó beleegyezését – függetlenül attól, hogy él-e, hal-e. Ehhez pedig semmi más nem kell, mint a tulajdoni lap.

Ha a fizető nem fizet, az MVM nyilván a tulajdonost keresi meg, hogy fizessen. Vagyis a tulajdonosnak tudnia kell, van-e tartozás. Viszont az MVM ezt nem árulja el – teljesen jogtalanul.

Megjegyzés: Az MVM összekeveri a saját maga által létrehozott két fogalmat: a tulajdonost és a fizetőt. Ez esetben a tulajdonos személyében nincs változás, csak az MVM a hibás nyilvántartása miatt hiszi ezt. Javítani viszont nem hajlandó, hiába a hivatalos igazolás: a saját nyilvántartását tekinti hitelesnek a hatóságival szemben.

Az ügyfélszolgálat ismételgeti a saját félreértett szabályzatát, érdemi választ nem ad. Az ügy 2023. január 31-ig lezáratlan.

2022. január

Telefonon sikerült elintéznem, hogy az MVM leemelte a hagyatéki számláról az addigi tartozást, és februárban a diktálás alapján visszatérítette a különbséget. Utána ismét se kép, se hang.

2022. október 25.

ELMÜ ügyfélszolgálat, 1116 Budapest, Mezőkövesd utca 5-7. A XXII. kerületben, ahol lakom, egyáltalán nincs ELMÜ-kirendeltség. Óriási tömeg, mindenki a rezsinövelt árra kíváncsi, ellenben az ügyfélszolgálat nem növeli a nyitvatartási időt, telefonon pedig elérhetetlen: nem veszik fel. Egy alkalommal egy órán keresztül csöngettem két telefonnal őket sikertelenül.

A sorszámkiadó automatát biztonsági őr vigyázza, és senkinek nem ad sorszámot, aki a számlájáról érdeklődik. Jöjjön másnap már nyitás előtt.

Megjegyzés: Vagyis sorszámért is sorba kell állni. Ez már a hülyeség netovábbja. A rezsinövelést július 12-én jelentették be, utána többször módosították, vagyis a jogi környezet is kaotikus. Lehetett tudni, fel lehetett volna rá készülni, hogy tömegek keresik majd az ügyfélszolgálatot.

Új szerződésre lehet sorszámot kapni, és pár perc alatt sorra is kerülök. Az ügyintéző nem hajlandó elfogadni a hagyatéki végzést, követeli a halotti anyakönyvi kivonatot.

Megjegyzés: A hagyatéki végzést közjegyző állítja ki az önkormányzat megbízása alapján. Az önkormányzat állítja ki a halotti anyakönyvi kivonatot is. Vagyis a hagyatéki végzés hivatalosan bizonyítja apu halálát.

Kérem a fiókvezetőt. Ő elfogadja a végzést, viszont az átírást ő sem intézi el: a tulajdonostársak írásbeli beleegyezése kell. A hagyatéki végzést viszont lemásolja.

Megjegyzés: A hagyatéki végzésen az MVM-re nem tartozó adatok is vannak, pl. az örökölt pénz. Az MVM elfogadja a végzés másolatát is, a rá nem tartozó részek kitakarásával.

2022. november 2.

ELMÜ ügyfélszolgálat, 1116 Budapest, Mezőkövesd utca 5-7. Viszem a testvéreim beleegyezését, de így sem tudom elintézni óraállás híján.

Megjegyzés: A Távhő és a Díjbeszedő (víz- és csatornadíj) ismeri a folyamatos számlázás fogalmát: tulajdonosváltáskor nem bontja szét a díjat a váltás napja előtti és utáni időpontra. Nem tudom, hogy az MVM-nél ismerik-e, vagy csak ki akartak velem tolni: ezért külön el kellett mennem az üres lakásba. Az árammérő ugyanazt az állást mutatta, mint a januári diktáláskor… merthogy a törtrészt nem kell diktálni.

A sorszámkiadót ugyanaz a biztonsági őr őrzi, mint előző alkalommal, és amikor ki kell mennie, a fiókvezető veszi át az őrzést. Nagyon értékes lehet ez a sorszámkiadó.

2022. november 7.

Elég ebből a szórakozásból. Keresek egy másik ELMÜ-ügyfélszolgálatot az interneten: VIII. ker. Fiumei út 9-11. Az MVM lapjain azt írják, ügyfelet kizárólag az internetről szerzett sorszámmal tudnak fogadni. November 2-án jött is egy hölgy internetes sorszámmal.

A probléma az, hogy a sorszámhoz regisztrálni kell az MVM-hez. A regisztrációhoz viszont szerződés kell.

Megjegyzés: Vagyis lehetetlen új szerződést kötni, legalábbis a szabályok szerint. De „szerencsére” (?) ezt sem tartják be.

Fenn már írtam, hogy az MVM a gázszerződést át bírta venni, és a gáz miatt már regisztráltam az MVM lapjára. Ez sem volt egyszerű. Az azonosítót nem vette át az MVM az előző szolgáltatótól, címmel és személyes adatokkal lehetett regisztrálni. Emiatt külön telefonszámot tartottak fenn a sikertelen regisztrációk kézi intézésére. Az enyém két okból volt sikertelen:

  • apu keresztneve Lászlò néven volt az adatbázisukban, én persze László-t adtam meg
  • apu születési helyében Murakeresztúrt Múrakeresztúr alakban írtam. (Ideje megtanulnom magyarul.)

Egy ismerősöm meg arról számolt be, hogy az MVM adatbázisába mindkét keresztneve belekerült, bár a másodikat nem használja, így nem is adta meg a bejelentkezéskor.

Megjegyzés: Ilyen az, amikor a kézi nyilvántartást akarjuk számítógépre átvinni. Beteg ötlet szervezés nélkül bevezetni a gépi nyilvántartást.

Szóval a gáz miatt tudtam sorszámot kérni – láss csodát – áram ügyintézésére is!

Megjegyzés: Az MVM teljesen hülye.

A Fiumei úton ugyanaz a biztonsági őr őrzi a sorszámkiadót, mint a Mezőkövesd úton, és felismer. Elég hangosan adtam hangot nemtetszésemnek. A feladata is ugyanaz: senkinek nem adni sorszámot. Jöjjön másnap már nyitás előtt. Nagy csalódás lehetett neki, hogy volt sorszámom.

Megjegyzés: Merthogy az MVM a saját előírását sem tartja be: mégiscsak be lehet jutni online sorszám nélkül.

A folyosón rengetegen vannak, egy felirat arra hívja fel a figyelmet, hogy egy ablakhoz egy ember menjen. Ehhez képest minden ablaknál két szék van. Egy ablaknál egy ügyet intéznek: ha valaki többet akar, kérjen annyi sorszámot. Ha tud, lehetőleg egymás utáni időpontokra.

Megjegyzés: Mégis hogy képzelik az átírást egy emberrel? Ezúttal is úgy, hogy nem tartják be a saját előírásukat?

Az ügyintézővel ezúttal simán mennek a dolgok. Azt ígéri, 2 hónapon belül meglesz az átírás.

Megjegyzés: Aha. Nekem meg 30 napon belül kell jeleznem a változást. Miért várnak tőlem olyat, amit ők nem tudnak teljesíteni?

De nem tart addig: november 19-én megjön a szerződés. Az elmaradást csekken kell befizetni, hiába kértem csoportos beszedést. Ja, az első számlát mindig így kell.

December 22-én a második számlához is jött csekk… Még gyűjtöm az erőt, hogy megnézzem, levonták-e az OTP-számláról…