Politika:MVM óraátírási viszontagságok

Innen: Politika
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Fizetni szeretnék az áramért. Nem hagyják.

E cikk három konkrét eseten keresztül azt próbálja kideríteni, miért ragaszkodik az MVM – és a többi szolgáltató – saját ingatlan-nyilvántartáshoz, amikor van egy bárki által hozzáférhető, folyamatosan frissülő hivatalos. Arról nem is szólva, hogy a saját ingatlannyilvántartáshoz szükséges igazolások (a hagyatéki végzés ill. az adás-vételi szerződés) olyan személyes adatokat tartalmaznak (az ingatlan értéke, személyi szám, adószám), amikhez a szolgáltatónak semmi köze.

A megduplázott ingatlannyilvántartás folyamatos adategyeztetést igényel(ne), ami miatt az MVM az ügyfeleit ugráltatja, és a saját dolgát is nehezíti a másolatok ellenőrzésével.

Megjegyzés: De ha már valamilyen okból ez szükséges, miért nem lehet megoldani a Földhivatal adatainak automatikus letöltését?

Válasz nincs. A gyanúm az, hogy ezúttal is a kézi nyilvántartási módot gépesítették. Ezzel el lehet érni, hogy a számítógép ne segítség, hanem akadály legyen, de legalább sok pénzért.

Jogi helyzet

Nem vagyok jogász, de ha jól értem, az MVM – és a többi szolgáltató – két szerződést köt. A tulajdonossal az „órára” (vagyis arra, hogy a tulajdonos beleegyezik az áramszolgáltatásba). A fogyasztóval arra, hogy fizet.

A tulajdonos beleegyezése nem kell akkor, ha a szolgáltatás nem állítható le – gondolom én. Pl. társasházban a távhő, vagy a víz- vagy gázszolgáltatás, ha nincs minden lakónak külön órája. Ennek ellenére a szolgáltatók kérik az igazolást. A Távhő is, a gázra az MVM is. A vizet nem tudom, mert az alábbi példabeli lakásban külön óra van.

A fizetőt a tulajdonos bármikor megváltoztathatja, és joga kell legyen a tartozás ellenőrzésére.

Több tulajdonos esetén a bekötéskor kell mindenki beleegyezése. Persze a szolgáltatónak kényelmes, ha tulajdonváltáskor is bekéri a beleegyezést, de pl. a vízszolgáltatást gondolom nem tilthatja le egy lakásban az egyik tulajdonos a többiek beleegyezése nélkül.

2020. január 9.

Apu 2020. január 9-én halt meg, nem sokkal a covid előtt. Az iratok között megtaláltam a különböző szolgáltatók számláit. Létrehoztam egy hagyatéki számlát, hogy innen fizessek minden lakással kapcsolatos költséget, hogy majd a lakás eladása után el tudjunk számolni a testvéreimmel.

Az áramot apu az ELMÜ-nek fizette. Az ügyfélszolgálatnál a halotti anyakönyvi kivonatot kérték. Nem volt. Sokan haltak meg akkoriban, és a boncolás elhúzódott. Akkor nyilatkozzam arról, hogy lehetséges örökös vagyok.

Megjegyzés: „Lehetséges” tulajdonos jogilag nem létezik. Ex lex helyzet van a jogerős hagyatéki végzésig: nincs, aki nyilatkozhatnék arról, akarja-e még a szolgáltatást.

Miután semmilyen papírt nem tudtam felmutatni, nem álltak velem szóba az ELMÜ ügyfélszolgálatánál. Viszont megfenyegettek, hogy kikapcsolják az áramot, mert 15 napon belül köteles vagyok bejelenteni a fogyasztóváltozást.

Megjegyzés: Az ügyfélszolgálat rendszeresen 15 napot mond, holott haláleset esetén fél év a határidő[1] – nyilván abból a meggondolásból, hogy ennyi idő alatt elkészül a hagyatéki végzés. De nem készül el. Anyu 2016-ban, apu 2020-ban halt meg, mindkét esetben kb. egy év múlva volt a hagyatéki tárgyalás, apu esetén csak azután, hogy telefonon reklamáltam a közjegyzőnél. A hagyatéki végzés ellen pedig még bírósághoz is lehet fordulni…
Megjegyzés: A szolgáltató nem tilthatja le a szolgáltatást a tulajdonos-váltás bejelentésének elmulasztásáért. Addig a régi tulajdonosnak kell fizetenie. Ez szolgáltatónként változó lehet, az ELMÜ üzletszabályzatának[2] 16.6.1 pontja szabályozza a kérdést.

Jött a covid és az „online ügyintézés” (így hívták, pedig telefonos volt), amikor nem tudták ellenőrizni a személyazonosságot. Tudtam apu adatait, így az ő nevében megváltoztattam a fizetési módot csoportos beszedésre, a hagyatéki számlámról. Béke, nyugalom, az MVM megkapja a pénzét, nekem meg nem kell csinálnom semmit.

2021. szeptember 1.

A nap fordulópont az MVM életében: a káosz napja. Az MVM a saját kezébe vette a számlázást, bár az ügyfelekkel továbbra is az ELMÜ meg a többi szolgáltató foglalkozott. Ezt jó előre bezengték, előtte-utána értesítettek. Ettől kezdve lehetett pingpongozni az ügyfelekkel: ezt az ügyet az MVM-nél intézd, amazt az ELMÜ-nél, ha szeptember 1. előtti az ügy, akkor így, ha utáni, akkor úgy.

Megjegyzés: Azóta sem értem, mi közöm van hozzá: ez az ELMÜ és MVM belügye. Miért kell ebbe engem bevonni, pláne, hogy az ügyfelekkel továbbra is az ELMÜ foglalkozik? Ha rendesen csinálták volna, észre sem veszem a különbséget, legfeljebb a számla fejléce változik meg.
Megjegyzés: Hová menjen, aki 2021. szeptember 1. után kötött szerződést?

Ettől kezdve nem jöttek az áramszámlák, és nem emelték le a pénzt sem. Eltartott egy darabig, amíg észrevettem, hiszen nekem nem kellett csinálnom semmit: a bank intézte a kifizetést. Hiszen azért van.

Megjegyzés: A gázszámlák viszont továbbra is jöttek: ott sikerült az MVM-nek átvennie a számlázást.

Megpróbáltam bejelentkezni az MVM online felületére apu azonosítóival, de nem sikerült. Nyilván az MVM új azonosítót gyártott. Ráadásul kétféle azonosító van: az órának és a fizetőnek is külön azonosítója van a két szerződésnek megfelelően (lásd fenn).

Ezek után otthagytam az ügyet. A lakás üres: nincs áramfogyasztás. Minek foglalkozzam az MVM hülyeségeivel?

Ez így maradt kb. egy évig, amikor szóba került a lakás eladása. Hogy megelőzzük az átadáskori bonyodalmakat, újra nekiveselkedtünk az MVM-nek. Az öcsém felhívta őket telefonon, hogy megmondanák-e az új azonosítót. És meggondolatlanul elárulta nekik, hogy apu meghalt, sőt, az e-mail-címét is megadta nekik.

Telek

A telefon váratlan következménnyel járt. Az azonosítót természetesen nem mondták meg az öcsémnek, viszont kapott egy e-mailt az MVM-től, hogy „tudomásukra jutott” apu halála, ezért a biatorbágyi telek villanyórájára kössön új szerződést, hiszen örökös. (A lakás Budapesten van, a két ügy között semmi kapcsolat nincs azon kívül, hogy áram–áram.)

Az öcsém nem örökös azon egyszerű okból, hogy apu nem volt tulajdonos, ui. a telket az én nevemre vették a szüleim (meg a húgoméra, de az ő részét azóta megvettem). Apu intézte az ügyeket, de valahogy beakadt az MVM-nek, és képtelenek megérteni, hogy olyat követelnek, aminek semmi köze az ügyhöz, csak rossz a nyilvántartásuk.

Elküldtem nekik a telek tulajdoni lapját. Apu nincs rajta. Ennek ellenére a hagyatéki végzést továbbra is követelik tőlem.

Megjegyzés: És a legszebb a dologban: a lakás miatt a hagyatéki végzés megvan nekik (lásd alább). A telefonos bejelentés ezek szerint megbízható az MVM-nek, a közjegyző által készített dokumentum nem.

Nem emlékszem, hogy megkérdezték volna tőlem, de tegyük fel, hogy csak elfelejtettem – elvégre régen volt, még az MVM sem emlékszik rá. Ez esetben apu volt a fizető. A tulajdonos és a fizető pedig nem feltétlenül áll rokoni kapcsolatban (pl. bérbeadáskor). Nem lehet tőle igazolást kérni a haláláról, ellenben ahhoz joga van, hogy visszavonja a fizető személyére vonatkozó beleegyezését – függetlenül attól, hogy él-e, hal-e. Ehhez pedig semmi más nem kell, mint a tulajdoni lap.

Ha a fizető nem fizet, az MVM nyilván a tulajdonost keresi meg, hogy fizessen. Vagyis a tulajdonosnak tudnia kell, van-e tartozás. Viszont az MVM ezt nem árulja el – teljesen jogtalanul.

Megjegyzés: Az MVM összekeveri a saját maga által létrehozott két fogalmat: a tulajdonost és a fizetőt. Ez esetben a tulajdonos személyében nincs változás, csak az MVM a hibás nyilvántartása miatt hiszi ezt. Javítani viszont nem hajlandó, hiába a hivatalos igazolás: a saját nyilvántartását tekinti hitelesnek a hatóságival szemben.

Az ügyfélszolgálat ismételgeti a saját félreértett szabályzatát, érdemi választ nem ad. Az ügy 2023. január 31-ig lezáratlan.

2023. augusztus 21.

Postai levél. A borítékon a feladónál az E.ON logója, alatta az „ELMÜ Hálózati Kft.” felirat.

A levél fejlécében a „Díjbeszedő Holding Zrt” neve és e-mail-címe. Aláírás: „ELMÜ Hálózati Kft.”. A szövegből derül ki, hogy az ELMÜ bízta meg a Díjbeszedőt a villanyóra leolvasásával. Miközben 2021. szeptember 1. óta az MVM számláz.

Megjegyzés: Ezek teljesen megzakkantak. Mi közöm hozzá, hogyan osztják meg egymás között a feladatokat? És mi közöm az E.ON-hoz? Egy céggel állok üzleti kapcsolatban – csak tudnám, melyikkel.

2022. január

Telefonon sikerült elintéznem, hogy az MVM leemelje a hagyatéki számláról az addigi áramtartozást, és februárban a diktálás alapján visszatérítette a különbséget. Utána ismét se kép, se hang.

2022. október 25.

ELMÜ ügyfélszolgálat, 1116 Budapest, Mezőkövesd utca 5-7. A XXII. kerületben, ahol lakom, egyáltalán nincs ELMÜ-kirendeltség. Óriási tömeg, mindenki a rezsinövelt árra kíváncsi, ellenben az ügyfélszolgálat nem növeli a nyitvatartási időt, telefonon pedig elérhetetlen: nem veszik fel. Egy alkalommal egy órán keresztül csöngettem két telefonnal őket sikertelenül.

A sorszámkiadó automatát biztonsági őr vigyázza, és senkinek nem ad sorszámot, aki a számlájáról érdeklődik. Jöjjön másnap már nyitás előtt.

Megjegyzés: Vagyis sorszámért is sorba kell állni. Ez már a hülyeség netovábbja. A rezsinövelést július 12-én jelentették be, utána többször módosították, vagyis a jogi környezet is kaotikus. Lehetett tudni, fel lehetett volna rá készülni, hogy tömegek keresik majd az ügyfélszolgálatot.

Új szerződésre lehet sorszámot kapni, és pár perc alatt sorra is kerülök. Az ügyintéző nem hajlandó elfogadni a hagyatéki végzést, követeli a halotti anyakönyvi kivonatot.

Megjegyzés: A hagyatéki végzést közjegyző állítja ki az önkormányzat megbízása alapján. Az önkormányzat állítja ki a halotti anyakönyvi kivonatot is. Vagyis a hagyatéki végzés hivatalosan bizonyítja apu halálát.

Kérem a fiókvezetőt. Ő elfogadja a végzést, viszont az átírást ő sem intézi el: a tulajdonostársak írásbeli beleegyezése kell. A hagyatéki végzést viszont lemásolja.

Megjegyzés: A hagyatéki végzésen az MVM-re nem tartozó adatok is vannak, pl. az örökölt pénz. Az MVM elfogadja a végzés másolatát is, a rá nem tartozó részek kitakarásával.

Az viszont továbbra is rejtély, miért nem bízza a Földhivatalra a tulajdonviszonyokat.

2022. november 2.

ELMÜ ügyfélszolgálat, 1116 Budapest, Mezőkövesd utca 5-7. Viszem a testvéreim beleegyezését, de így sem tudom elintézni óraállás híján.

Megjegyzés: A Távhő és a Díjbeszedő (víz- és csatornadíj) ismeri a folyamatos számlázás fogalmát: tulajdonosváltáskor nem bontja szét a díjat a váltás napja előtti és utáni időpontra. Nem tudom, hogy az MVM-nél ismerik-e, vagy csak ki akartak velem tolni: ezért külön el kellett mennem az üres lakásba. Az árammérő ugyanazt az állást mutatta, mint a januári diktáláskor… merthogy a törtrészt nem kell diktálni.

A sorszámkiadót ugyanaz a biztonsági őr őrzi, mint előző alkalommal, és amikor ki kell mennie, a fiókvezető veszi át az őrzést. Nagyon értékes lehet ez a sorszámkiadó.

2022. november 7.

Elég ebből a szórakozásból. Keresek egy másik ELMÜ-ügyfélszolgálatot az interneten: VIII. ker. Fiumei út 9-11. Az MVM lapjain azt írják, ügyfelet kizárólag az internetről szerzett sorszámmal tudnak fogadni. November 2-án jött is egy hölgy internetes sorszámmal.

A probléma az, hogy a sorszámhoz regisztrálni kell az MVM-hez. A regisztrációhoz viszont szerződés kell.

Megjegyzés: Vagyis lehetetlen új szerződést kötni, legalábbis a szabályok szerint. De „szerencsére” (?) ezt sem tartják be.

Fenn már írtam, hogy az MVM a gázszerződést át bírta venni, és a gáz miatt már regisztráltam az MVM lapjára. Ez sem volt egyszerű. Az azonosítót nem vette át az MVM az előző szolgáltatótól, címmel és személyes adatokkal lehetett regisztrálni. Emiatt külön telefonszámot tartottak fenn a sikertelen regisztrációk kézi intézésére. Az enyém két okból volt sikertelen:

  • apu keresztneve Lászlò néven volt az adatbázisukban, én persze László-t adtam meg
  • apu születési helyében Murakeresztúrt Múrakeresztúr alakban írtam. (Ideje megtanulnom magyarul.)

Egy ismerősöm meg arról számolt be, hogy az MVM adatbázisába mindkét keresztneve belekerült, bár a másodikat nem használja, így nem is adta meg a bejelentkezéskor.

Megjegyzés: Ilyen az, amikor a kézi nyilvántartást akarjuk számítógépre átvinni. Beteg ötlet szervezés nélkül bevezetni a gépi nyilvántartást.

Szóval a gáz miatt tudtam sorszámot kérni – láss csodát – áram ügyintézésére is!

Megjegyzés: Az MVM teljesen hülye.

A Fiumei úton ugyanaz a biztonsági őr őrzi a sorszámkiadót, mint a Mezőkövesd úton, és felismer. Elég hangosan adtam hangot nemtetszésemnek. A feladata is ugyanaz: senkinek nem adni sorszámot. Jöjjön másnap már nyitás előtt. Nagy csalódás lehetett neki, hogy volt sorszámom.

Megjegyzés: Merthogy az MVM a saját előírását sem tartja be: mégiscsak be lehet jutni online sorszám nélkül.

A folyosón rengetegen vannak, egy felirat arra hívja fel a figyelmet, hogy egy ablakhoz egy ember menjen. Ehhez képest minden ablaknál két szék van. Egy ablaknál egy ügyet intéznek: ha valaki többet akar, kérjen annyi sorszámot. Ha tud, lehetőleg egymás utáni időpontokra.

Megjegyzés: Mégis hogy képzelik az átírást egy emberrel? Ezúttal is úgy, hogy nem tartják be a saját előírásukat?

Az ügyintézővel ezúttal simán mennek a dolgok. Azt ígéri, 2 hónapon belül meglesz az átírás.

Megjegyzés: Aha. Nekem meg 15 napon belül kell jeleznem a változást. Miért várnak tőlem olyat, amit ők nem tudnak teljesíteni?

De nem tart addig: november 19-én megjön a szerződés. Az elmaradást csekken kell befizetni, hiába kértem csoportos beszedést. Ja, az első számlát mindig így kell.

December 22-én a második számlához is jött csekk… „Természetesen” nem vonták le az OTP-számláról, mert „természetesen” a csoportos beszedést csak az OTP-nél lehet elintézni. Az OTP el tudja küldeni az MVM-nek a megbízást, fordítva ez – rejtélyes okból – nem lehetséges. Az MVM hatóságot játszik.

Azóta ismét nem jön semmi, a telefonos ügyfélszolgálat szerint azért, mert a lakásban nincs fogyasztás, ezért egy évig nem számláznak.

Erzsébet tér

A fentiektől független eset.

Gréti 1996-ban eladta a lakását a lányunknak. Mivel mi fizettünk, Grétivel együtt haszonélvezők lettünk. A lányunk 2015-ben eladta a lakást (Gréti akkor már nem élt), de a tulajdonosváltást nem jelentettük be a fényes tekintetű MVM-nek.

2023 közepén az MVM megpróbált 700 ezer forintot leemelni a bankszámlánkról. Mint kiderült, volt egy csoportos beszedési megbízása, amit 2021. októberben kötöttünk a lakás villanyszámlájára. Ekkor már régen nem voltunk haszonélvezők: a megbízás keletkezése rejtély, a bank nem találta meg. 2021. szeptemberben vette át az MVM a számlázást az ELMÜ-től, ami sok kavarodást okozott. Nem derült ki, ezzel van-e összefüggésben a megbízás. Mindenesetre nyomban letiltottuk a megbízást. Két nap múlva újabb 70 eFt-t próbáltak leemelni a számláról – immár megbízás híján, sikertelenül.

Az MVM ügyfélszolgálata elmondta, hogy 2021–23 között nem tudták leolvasni a lakásban levő villanyórát, ezért nem tudtak számlázni. A felszólító leveleket Gréti nevére küldték, amit a vevő nyilván nem vett át vagy nem reagált rá. Amikor végre bejutottak a villanyórához, számlázták az elmaradást. Aztán két nappal később a következő havi átalányt.

Eddig az MVM oldaláról rendben is lenne a dolog.

Ezek után az MVM Gréti halotti anyakönyvi kivonatát kezdte követelni a vevőtől, a vevő pedig a lányomtól kérte. Nem tudni, honnan tudták, hogy Gréti meghalt, de mint a fenti dátumokból kiderül, Gréti szerződése nem a halála miatt szűnt meg az MVM-mel, hanem több évvel korábban, a lakás eladása miatt. Ez azért nem mindegy, mert előfordulhatott volna tartozás Gréti életében is, amit nem a vevőtől, hanem tőlünk kellene követelnie az MVM-nek.

Újabb példa arra, hogy az MVM át akarja venni a Földhivatal feladatát, és ellenőrizni a tulajdonosváltások jogosságát. Ráadásul a faék egyszerűségű módszer (ha valaki kimondja a „meghalt” bűvszót akár telefonban is, halotti anyakönyvi kivonat kell bárkitől) téves számlázáshoz vezet.

Ügyfélszolgálati skizofrénia

A telefonos ügyfélszolgálat telefonrobotja először azt kérdezi, gáz vagy áram. Áram esetén meg azt, hogy 2021. szeptember 1. előtt az ELMÜ-nél voltam-e vagy már az MVM-nél. És mi van, ha akkor még nem is voltam ügyfél?

Megjegyzés: Az már csak szépséghiba, hogy ha az ügyfélazonosítóm 2-vel kezdődik, nyomjak 1-est, ha 1-essel, nyomjak 2-est.

2023. augusztus 1-jén azért hívtam fel a telefonos ügyfélszolgálatot, hogy létezik-e a XI. Eszék u. 1. alatti ügyfélszolgálati iroda. Merthogy az MVM bizonyos weblapjain rajta van,[3] másokon nincs.[4]

Erre a látszólag egyszerű kérdésre nincs igen/nem válasz. Külön van igen/nem az áramra, külön a gázra. Ennek megfelelően kétszer kell telefonálni, hogy egyszer megtudja az ember, hogy lehet-e gáz- ill. áramügyeket intézni.

Az áramos ügyintéző úgy fejtette meg az okot, hogy Budapesten két szolgáltató van, az ELMÜ és a ÉMÁSZ, a XI. kerületben pedig mindkét cégnek van ügyfélszolgálata. Igen ám, de mindkét cég intézi a másik cég áramügyeit is. Akkor mi értelme a megkülönböztetésnek a vevő felé?

A telefonrobot azt is elmondja, hogy augusztus óta megnövekedett az ügyfélforgalom, ezért a várakozási idő is. Azt nem mondja, melyik év augusztusától. Arról nem is szólva, hogy a megnövekedett ügyfélforgalom nem menti fel az MVM-et a fogyasztóvédelmi törvény betartásától, hogy azután, hogy a robot felvette a telefont, 5 percen belül kezelőhöz kell jutni.[5] Ez már csak azért sem sikerülhet, mert a robot több mint 4 percig beszél érdektelen dolgokról.

Megjegyzés: Mivel áramot és gázt külön hívással kell intézni, legalább kétszer végig kell hallgatni ugyanazokat az érdektelen dolgokat.

És hát egy év alatt azért fel lehetett volna venni és kiképezni ügyintézőket. Már ha szempont lenne a törvények betartása és a fogyasztó kényelme.

Alig egy órai telefonálás után megtudtam, hogy igen, lehet gáz- és áramügyeket intézni az Eszék utcában. Elméletileg. A földhözragadt gyakorlat pár nap múlva kiderül. Utóbb kiderült, hogy Ügyfélkapun is befogadták az átírási kérelmet. Márpedig nem fogom lemondani az időpontot: nem vállalom még egyszer ezt a telefonos hercehurcát.

Lakás átadás

2023. július 19-én átadtam a lakást a vevőnek, miután mindhármunknak kifizette a vételárat. A vevő ügyfélkapun bejelentette, hogy átveszi a közművek tulajdonjogát és fizetését. Ehhez hozzá kellett járulnom. Rejtély, miért. Hogyan tud megkárosítani bárkit a vevő, ha vállalja, hogy fizet?

Aug. 9-én az MVM e-mailben értesített, hogy a gáz fizetését átírta a vevő nevére. „Az átírás során elkészítettük a(z) x Ft összegű végszámlát, továbbá az átírást követően késedelmikamat-számítást is végeztünk, aminek alapján a számlafizetőnek x Ft tartozása van.” A két x azonos. A mondatból a magyar nyelv szabályai szerint nem derül ki, hogy a második x Ft tartozás a késedelem, vagy ebben a végszámla is benne van. A késedelem furcsa lenne, hiszen csoportos beszedéssel fizetek: ha késedelem van, arról az MVM maga tehet.

Aug. 21-én postán kaptam egy szokásos gázszámlát a fenti x Ft-ról. Egy szó nem említi, hogy ez végszámla. Az elszámolt időszak 2023. július 1–31.[6] Szóval az aug. 9-i e-mailből kell tudnom, hogy az aug. 21-i postai levélben végszámlát kaptam? Amit az MVM nem tud a saját dolgairól, azt nekem kell tudnom? Reménykedjem, hogy szeptemberben már nem kapok számlát?

Jegyzetek