Politika:Miért akadt el Hadházy Ákos aláírásgyűjtése?

Innen: Politika
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Laura Codruța Kövesi, az Európai Ügyészség főügyészi székének várományosa. Forrás: Wikipédia

Ez a szócikk arról szól, hogyan lehetne hatékonyabbá tenni Budapesten az aláírásgyűjtést.

Érted haragszom, nem ellened[1]
– József Attila

Az a tapasztalat, hogy sokan szeretnék aláírni az ívet, de nem jutnak el gyűjtőig. Minden gyűjtésen találkozunk olyannal, hogy „jaj, de jó, régen szerettem volna aláírni, de nem találtam gyűjtőt”. Még a saját kezdeményezésre gyűjtőknek is probléma az aláírt ívek leadása, mert nem találják a szervezett gyűjtőket. Ez a szócikk ezekkel a szervezési problémákkal foglalkozik. A gyűjtés céljáról másik szócikk szól.

Nem foglalkozom pénzügyi kérdésekkel, mert arra egyáltalán nincs rálátásom, bár nyilván az is fontos.

A szócikket saját tapasztalataim alapján írtam. Gyűjtöttem egy ideig, aztán a problémákat látva felvettem a kapcsolatot a gyűjtés szervezőjével, Hadházy Ákos munkatársával. Elküldtem neki az itt leírtak lényegét, felajánlottam, hogy segítek, de érdemi választ nem kaptam. Erre megpróbáltam egyedül megoldani az egyik problémát: a gyűjtési helyek aktuális listáját, de nem sikerült, ui. én sem tudtam elérni a gyűjtőket.

Az aláírásgyűjtés elakadásának legfőbb oka az, hogy a gyűjtők között nincs kapcsolat. A „központban” megvannak az információk, de

  • feltételezésem szerint nincs energiájuk, hogy a gyűjtők egyedi problémáival foglalkozzanak
  • az adatvédelmi törvény pedig tiltja, hogy egy érdeklődőnek kiadják mások adatait.

Vagyis aki tenne valamit, annak nincs információja, akinek információja van, az meg nem tesz. Ez pedig sokakat elkedvetlenít. Engem is.

Bankszámlaszám a gyűjtés támogatására


Hogyan lehet elérni az aláírót?

Hadházy-1.png
Hadházy-2.png
Szórólap az Európai Ügyészséghez csatlakozásért

Háromféleképpen:

  • köztéri gyűjtéssel, azaz véletlenszerűen: az aláíró épp arra jár, ahol van gyűjtés
  • kopogtatással: a gyűjtő otthonában keresi fel az aláírót
  • az aláíróhelyek közhírré tételével: az aláíró tudatosan keresi fel a gyűjtőhelyet.

A kopogtatással az a probléma, hogy sokan zaklatásnak tekintik, ha becsöngetnek hozzájuk, ráadásul lakótelepen a bejutás is probléma. Még köztéri gyűjtéskor is sokan kellemetlennek érzik, ha megszólítják őket. Bár 2019 elején volt kezdeményezés a kopogtatásos gyűjtésre, amennyire tudom, abbamaradt. Ilyen módon inkább csak ismerősök között lehet gyűjteni. Ezzel nem is foglalkozom a továbbiakban.

A köztéri gyűjtés hatékonyságát úgy lehetne javítani, ha a gyűjtés helyét és idejét interneten el lehetne érni. Létezik egy térkép,[2] ami feltünteti a gyűjtőhelyeket, de

  • nem aktuális
  • nem lehet benne keresni

Budapesten nem a távolság, hanem a közlekedés a fontos, a térképről pedig még azt is nehéz megállapítani, hol a gyűjtőhely. Ehhez nagyítgatni/kicsinyítgetni kell, és végig kell kattintgatni a szóba jöhetőket. Ha pedig valaki időre szeretne keresni („kedden délután érek rá”), végképp nincs más lehetősége.

A térkép nem jó (legalábbis Budapesten). Lista (is) kellene. Némi bűvészkedéssel ki lehet nyerni, de még településre sem lehet szűrni. És legfőképp: nem aktuális a lista.

Annál pedig nem lehet rosszabbat tenni, mint elavult adatokkal félrevezetni az aláírót. Megnézi, odamegy: senki. Egyszer-kétszer így jár, többet nem fog próbálkozni, hiszen ez egy megbízhatatlan társaság.

Önkéntes gyűjtők

A problémáimra többször válaszolták azt, hogy megoldhatatlan, mert az önkénteseket nem lehet kötelezni, hogy gyűjtsenek.

Nem ez a probléma.

A magyar Wikipédia szerkesztője vagyok. Az is önkéntes munka. Abban különbözik a jelen aláírásgyűjtéstől, hogy a dolog természetéből adódóan mindenki ugyanazt a szoftvert használja, ami lehetővé teszi, hogy a szerkesztők kapcsolatba lépjenek egymással, ill. ha valaki nem elérhető, másvalaki beugorjon helyette. (És azt is, hogy megint mások figyelemmel kísérjék, mi történik.) És mindezt úgy teszi, hogy a szerkesztők személyes adataihoz senki nem fér hozzá (legfeljebb az adminisztrátorok az email-címükhöz, de azt sem kötelező megadni.) A megoldás teljesen hasonló a Facebook-ról ismerttel.

Ha valakinek a gyűjtéskor közbejön valami, nincs kihez forduljon. Egy-két gyűjtőt ismer: ha ők sem érnek rá, nem tud mit tenni, és a gyűjtés elmarad. Ez a helyzet pl. a Körtéren, ahol néhányszor voltam gyűjteni. Budapesten igazán nem volna probléma másik gyűjtőhelyről helyettesíteni valakit, hiszen nem nagyok a(z időbeli) távolságok, de nincs kapcsolat a többi gyűjtővel, a „központ”, akinek meg van, nem segít.

Nem tudom, hány gyűjtőnek ment el a kedve, és hányan lettek „facérak” emiatt. Én vagyok az egyik. Pedig 2–3 facér gyűjtő már lehetne gyűjtőhely…

Gyűjtőhelyek

A budapesti gyűjtőhelyek aktuális listája

Ha megnézzük a térképet[2], a gyűjtőhelyek listája meglehetősen érthetetlen. A térkép és egy gyűjtőknek szóló levél alapján összeállítottam a listát, ahol lehetne gyűjteni, mert van területfoglalási engedély.

Látható, hogy teljes kerületek hiányoznak a listából: I., III., VI., XVII–XX. Ezt még lehet a kevés gyűjtővel magyarázni. Azt már kevésbé, hogy nincs gyűjtőhely

  • a Deák téren, ahol 3 metró találkozik
  • a Kálvin téren, ahol 2 metró találkozik
  • a Keleti pályaudvarnál, ahol 2 metró találkozik

A XXII. kerületben lakom. Itt egyetlen gyűjtőhely van a listán: a Campona, ahol lehetetlen gyűjteni, mert a teljes terület a Camponáé, kivéve a Nagytétényi úti járdát. Nem is ott szoktak gyűjteni, hanem a Budafoki piacnál, ahol viszont nincs gyűjtőhely. Most is ott gyűjti a fidesz minden nap az aláírást a migráncsok ellen… pedig migráncsok már rég nincsenek.

Nem hiszem, hogy én lennék az egyetlen gyűjtő a XXII. kerületben, de én nem ismerek mást… így átjártam a XI. kerületbe. És ott is csak egy van: a Kelenföldi pályaudvar aluljárójában. A fidesz meg minden nap gyűjt az Allee előtt…

Aktuális lista a gyűjtőhelyekről és időpontokról

Ha kevés a gyűjtő, az aláírókat kell rávenni arra, hogy elmenjenek a gyűjtőhöz. Ehhez tudniuk kell, mikor hol van gyűjtés. Ha már Hadházyék nem csinálják meg, gondoltam, megcsinálom én.

Miután tőlük nem sikerült információhoz jutnom, végigjártam az általam ismert gyűjtőhelyek jó részét, hogy én gyűjtsem össze az információt. Az eredmény lesújtó: 24 meglátogatott gyűjtőhelyből 4 helyen találtam gyűjtést. Az Örs vezér téren kétszer is voltam, mert a „központ” szerint ott mindig van, de egyik esetben sem találtam senkit.

A gyűjtők sem tudtak a saját területükön kívüliekről. A Blaha Lujza téren és a Nyugati pályaudvarnál szépen megszervezték egymás helyettesítését. Kelenföldön két fix tag gyűjt. Több állandó gyűjtőhely tudtommal nincs is, csak a Láng Téka könyvesbolt.

A Nyugatinál azt mondták, nem nagyon érdemes ott állniuk, olyan kevesen írnak alá. Csak azért vannak ott, hogy át tudják venni a mások által hozott gyűjtőíveket. Ez is azt mutatja, hogy még a gyűjtőknek is probléma az ívek leadása. (Valamiért a postát nem szeretik, szkennere meg nem mindenkinek van.) Másrészt a Nyugati gyűjtőknek máshol kellene lenniük…

A Nyugatinál elmagyarázták, hogy nem is lehet számítógépen aktuális listát csinálni, hiszen mindig változnak a helyek és az időpontok. Mondták nekem, az informatikusnak, aki 43 évig ezt csináltam…

Éppen azért kell az aktuális lista, mert a helyek és időpontok változnak. Semmi más nem kell hozzá, mint hogy a gyűjtők jelezzék, hol és mikor gyűjtenek, vagy ők maguk tudják beírni az időpontokat az internetről lekérdezhető weblapra. A gyorsan változó adatok számára találták ki az adatbázist, ami ebben az esetben egyetlen weblap lehet.

Miután azt feltételeztem, hogy erre Hadházyéknak nincs energiájuk, felajánlottam, hogy megcsinálom. Adják meg az email-címemet,[3] és 12 órán belül kiteszem a gyűjtés helyét és idejét. Választ sem kaptam.

Felmerül a kérdés: akarnak egyáltalán aláírást gyűjteni? Most épp pénzt gyűjtenek a folytatásra, pedig a fentiek ingyen vannak.

Vidéki gyűjtőutak

A budapesti problémáimra az volt a „központ” válasza, hogy most a vidéki utakon van a sor.

Az utakat kör-emailben szervezik. Ez nem önmagában baj, hanem azért, mert az aláírók nem tudnak a saját településükön folyó gyűjtésről. Azoktól lehet így aláírást gyűjteni, akik véletlenül épp a gyűjtés helyszínén és idejében járnak. És mivel a gyűjtés munkaidőben van, ezek nem a dolgozók.

Az utak megtalálható Hadházy Ákos Facebook-oldalán, csak ott

  • más információ is van, nemcsak a gyűjtés
  • a gyűjtésre vonatkozó információk is eltérnek a körlevélbelitől
  • a Facebook általános problémáival kell szembenézni: nem lehet keresni, a Facebook eltüntet bejegyzéseket (pl. úgy, hogy becsukja őket, és csak akkor találja meg az ember, ha tudja, hová kell kattintani, pedig ha keres, akkor nem tudja), az adminok indok nélkül törölnek posztokat, a bejegyzések sorrendjét a Facebook dönti el, van egy csomó felesleges infó a lapon, stb.

Erre a célra sokkal jobb lenne a már meglevő weblap.

Az ilyen gyűjtőutaknak igen rossz a hatékonyságuk. Az egyik kör-emailben azt írták, az előző út igen jól sikerült: 888 aláírást sikerült összegyűjteni.

Számoljunk. Hetenként két vidéki út szokott lenni. Vegyük úgy, hogy 2000 aláírást lehet begyűjteni vidékről hetenként. Félmillió hiányzik. 500 000 / 2000 = 250 hét. 5 év. Ha 2500-at, akkor 200 hét: 4 év.

Ez így nem megy. Pedig azt feltételeztem, hogy az aláírók száma állandó. Ez pedig nem fog teljesülni: minél többen írták alá, annál nehezebb lesz friss aláírót találni. Talán még vidéken is.

A vidéki utaknak akkor van értelmük, ha sikerül aláírásgyűjtő helyeket létrehozni ott is.

Jegyzetek

  1. Érted haragszom, nem ellened. Arcanum (Hozzáférés: 2019. ápr. 18.)
  2. 2,0 2,1 Térkép, a felirattal ellentétben nem frissül.
  3. A gyűjtők email-címét nem adhatják meg, mert személyes adatnak minősül.

Források