Politika:Olimpikonok és a gyöngyösi polgármester

Innen: Politika
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Hiesz György. Forrás: Bielik István (24.hu)

Olvasom az újságban, hogy Hiesz György gyöngyösi polgármester beoltatta magát és a feleségét, miután az oltó orvos felhívta, hogy maradt oltás, ami megromlik, ha nem használja fel.[1] Hiesz György úgy nyilatkozott, hogy rajta kívül még 39-en kaptak így oltást, és hogy nincsen szabályozva, mi a teendő ilyenkor.[2]

Az Operatív Törzs vizsgálja a történteket. Szerintük Hiesz György jogtalanul jutott az oltáshoz. A gyöngyösi kórház főigazgatója belső vizsgálatot indított.[3]

Kérdések:

  1. Sértett-e jogszabályt a polgármester vagy a felesége? Nem tudok róla, az újságok sem írnak erről, ezért arra kell gondolnom, hogy nincs ilyen jogszabály. Ha nincs, nem a kormány sértette meg a jogbiztonságot, amikor nem szabályozta a kérdést? Ezt már a második hullám előtt előre lehetett látni: kapkodni sem kellett, ráért volna az oltási tervben szabályozni – persze ehhez jogszabályszintű, nyilvános oltási terv kellene.

    Kétségtelen, hogy a helyzettel vissza lehet élni. Ha a kormány akár titkosszolgálattal is üldözi a hálapénzt, erre a teljesen hasonló helyzetre még jogszabály sincs?

  2. Sértett-e jogszabályt vagy utasítást az oltó orvos? Ha igen, miért a polgármestert támadják? Nyilvános az utasítás? Ha nem, miért nem? Íme a példa: mindenkit érint.

Az Operatív Törzs szerint egy ampullában 6 adag oltás van,[4] ezt kell 6 órán belül felhasználni. A fel nem bontott, felolvasztott ampullák egy hétig tárolhatók normál hűtőszekrényben. Az oltásra várók közül „puffert kell képezni”, és ha valaki nem jön el, behívni a „pufferből”. Bármelyik oltásra jogosult személy szerepelhet a pufferben. Egyrészt itt is van visszaélési lehetőség. Másrészt: lehet tudni, kik a „jogosultak”? Harmadszor: van erre utasítás?

Az olimpikonok

Az újságban azt olvasom, hogy etikai vétség, hogy a polgármester előnyt szerzett az oltási tervhez képest. Az olimpikonok is kaptak ilyen előnyt, ráadásul ők 8–900-an vannak, és nem „maradék” oltást kapnak. Ők etikusan jártak el? Az ő oltásuk fontosabb, mint egy polgármesteré? Ezt ki döntötte el és milyen felhatalmazás alapján? Lehet, hogy azért nem nyilvános az oltási terv, hogy itt is lehessen mutyizni: a szívünkhöz közel állóknak kedvezni, ha más él ilyen kedvezménnyel, azt támadni?

Merkely Béla szerint a sportolók oltása a 65 éven felüliek előtt nem etikus.[5]

A baloldal és az oltási hajlandóság

Gulyás Gergely az egyik kormányinfón azt állította, hogy „a baloldal mindent megtesz, hogy a vakcinákkal szemben bizalmatlanságot keltsen”. Hiesz György, Falus Ferenc[6] és László Imre[7] esete ennek épp az ellenkezőjét mutatja: a „baloldal” mindent megtesz, hogy oltáshoz jusson.[8] Gulyás már arra sem veszi a fáradtságot, hogy következetesen hazudjon.

Érvek és ellenérvek

  • Egyetlen magyar állampolgárnak sem kell megkérdőjeleznie azt, ha az egészségügyi személyzet oltásra hívja – nyilatkozott egy gyöngyösi ellenzéki önkormányzati képviselő.
  • Egy 91 éves gyöngyösi lakos szerint „a kórház 100 méteres körzetében van a gyöngyösi idősek otthona, de a polgármester és felesége nem gondolt az ott lakók egyikére sem”. Erre a polgármesternek vagy a kórháznak kell gondolnia?

Az eset nem egyedülálló. Nyunyóka korábban már csodálkozott és felháborodott, hogy kiöntik a megmaradt, már nem hűthető adagokat.

Jegyzetek

  1. Nagy József: Hiesz György: Tudomásul veszem, ha a botrány miatt a kórház eláll a második oltástól. 24.hu (2021. jan. 29.)
  2. Hiesz György megszólalt a soron kívüli koronavírus-oltásról. infostart.hu (2021. jan. 28.)
  3. Operatív Törzs: a gyöngyösi kórház vizsgálja, miként kaphatott védőoltást Hiesz György. www.heol.hu (2021. jan. 27.)
  4. A Pfizer szerint öt, de a mennyiség általában elegendő hat oltásra. Ne csodálkozzunk, ha nálunk rosszabb lesz a Pfizer hatékonysága.
  5. Gulyás: A kormány nyitott arra, hogy az olimpikonok soron kívül kapjanak oltást. hvg.hu (2021. jan. 14.)
  6. M. Kovács Róbert: Érdekes: baloldali exorvosok valahogy az elsők között kapnak oltást. 888.hu (2021. jan. 26.)
  7. Reim Károly: Újbuda polgármestere: Rászolgáltam az oltásra, nem Dr. Bubótól kaptam a doktori címet. index.hu (2021. jan. 29.) Dr. Bubót a doktori címre mondta, nem az oltásra. Az index beállt a fidesz-kampányba.
  8. Kormányinfó: „Elfogadhatatlan Hiesz György gondolkodásmódja”. www.heol.hu (2021. jan. 28.)

Forrás