Politika:Svédország

Innen: Politika

Ez a cikk a svéd és magyar koronavírus-adatokat hasonlítja össze.

Svéd-magyar fertőzésszám.png Svéd-magyar halálozás.png Svéd-magyar pozitív tesztek aránya.png Svéd-magyar tesztelésszám.png

A svéd modell

Anders Tegnell, a fő járványfelelős. Forrás: Qubit

A svéd járványügyi modell lényege, hogy a kijárási korlátozások és a gazdaságba való beavatkozás helyett csak közegészségügyi ajánlásokat tesznek, a távolságtartás, a kézhigiénia és a távmunka fontosságát hangsúlyozva. Még kötelező maszkhasználat sincs a kórházak kivételével.

A svédek arra számítottak, hogy az első hullámban megszerzett immunitás után az őszi második hullámban már különösebb korlátozások nélkül is sokkal jobbak lesznek az adataik, mint a szomszédos Norvégiának és Finnországnak. A fenti grafikonokon látszik, hogy ez nagyon nem így alakult.

Október közepéig Svédországban közel 6000-en vesztették életüket az új vírus miatt, Norvégiában kevesebb, mint 300-an, Finnországban kevesebb, mint 350-en haltak bele a koronavírus-betegségbe.[1]

A lezárások elmaradása miatt a gazdaságot kevésbé érintette a járvány, mint a többi országét, de a 3,6% így is nagyobb a tervezettnél. Ráadásul a többi ország gazdaságának lelassulása a svédországit is megállította.

Végül a svédek hagyományos járványügyi intézkedésekkel szorították vissza a vírus terjedését.

Jegyzetek

  1. Komócsin Sándor: Feladták a svédek, de nem egészen. www.napi.hu (2020. okt. 19.)

Forrás