Török-szír konfliktus, 2019. ősz

Innen: Politika
Recep Tayyip Erdoğan.
Forrás: Wikipédia

Törökország háborút indított Észak-Szíriá ellen, hivatalosan azért, hogy egy biztonsági zónát hozzon létre déli határa mentén, ahová több millió szíriai menekültet telepítene le. Valójában azonban a kurdok elleni háború részeként megpróbálták szétzúzni Rojavát.[1]

Nem tudom, kik a kurdok, azt sem pontosan, hol élnek. A külpolitika sem érdekel. Mindössze feltűnt a hírekből, hogy évtizedek óta a kurdokat gyilkolják és üldözik el a lakóhelyükről. Legutóbb egy, előtte három éve ugyancsak Erdogan tette, még előbb Szaddam Husszein. A tények feketével, a véleményem barnával.

 1. Augusztusban a kormány meghosszabbította a migrációs válsághelyzetet. Az ok 10 évig titok.[2]
 2. Kormányzati nyilatkozatok a Trump-találkozó után, 2020-as költségvetés: Magyarország erős hadsereget akar.[3] Mire? Csak hogy ne kelljen az egészségügyre költenie? 2019 februárjában azt mondta, a védelmünket nem lehet a NATO-ra alapozni, meg tudjuk védeni magunkat.[4] Arra számít, hogy kizárnak minket a NATO-ból? Vagy ő akar kilépni, mert nem bír vele?
 3. Október 9-én reggel Magyarország megvétózta a Törökország elleni EU-nyilatkozatot.[5]
 4. Október 9-én délután Törökország megtámadta Szírának azt a területét, ahol a kurdok élnek.
 5. Magyarország határvédelmi egységeket kért a V4-es országoktól arra az esetre, ha tömegesen érkeznének migránsok a magyar határra.[6] Lehet, hogy már tud valamit?
 6. Nemzetközi migrációs válságkezelő gyakorlatot tartanak Magyarországon.[7]
 7. Orbán bejelentette, hogy ha a török támadás miatt tömegesen menekülnének a kurdok, Magyarország erővel is feltartóztatja őket, hogy megvédje Európát.[8] Ezért kell az erős hadsereg? Civilek, menekültek ellen?
 8. Orbán Azerbadzsánba ment a Türk Tanács ülésére (valahogy meg kellett magyarázni, mit keresett ott, ezért kellett bedobni a kipcsak vért[9]), hogy Erdogan megköszönhesse neki az EU elítélésének a megakadályozását (magyarul: fizessen).[10] A Türk Tanácsnak tagja Törökország, Azerbajdzsán, Kazahsztán és Kirgizisztán. Magyarországnak megfigyelői státusza van a szervezetben. A 150 éves török-magyar barátságot ápolják? A tanács résztvevői kivétel nélkül keresztényüldöző politikát folytatnak.[11]
 9. November 7-én magyar-török kormányzati csúcstalálkozó lesz Budapesten.[10]

Ebből egy dolog nyilvánvaló: Orbán aktívan vett részt a konfliktus kirobbantásában a migráció megindulása érdekében. Na persze Erdogant nem kell bíztatni: meg kell mutatnia, hogy erős, és elterelni a figyelmet az isztambuli polgármesteri szék elveszítésétől. És az EU-nak is vissza akart vágni a választások miatti támadásokért.

Ezért nem ért rá Orbán az önkormányzati választásokra.

Bár október 17-én Törökország beszüntette a támadásokat, ez alatt az egy hét alatt 300,000 ember vált menekültté. Orbán reméli, hogy Európába jönnek.

Mit akar ez az ember? Fidel Castro nicaraguai beavatkozását akarja utánozni? Kis országból nagyhatalmi politikát folytatni? Szüksége van a migrációra, és ha nincs, majd csinál?

Ezek után felmerül, hogy nem ő próbálkozott-e áprilisban a kurd menekültek zaklatásával, akik egy része el is indult Görögország felé.[12] Pedig akkorra már megkezdődött a menekültek hazaszivárgása Törökországból Szíriába.

Fenn a Várban a gyógyszer végleg elgurult.
– Bródy János

Két héttel a támadás után úgy tűnik, Erdogan nem Európa, hanem Szíria felé deportálja a menekülteket. Felmerülnek aggályok, mert Szíria jelenleg nem biztonságos ország.[13] Orbán azzal fog dicsekedni, hogy az ő kedvéért.

Vélemények a török-kurd konfliktusról

Ez a magyar érdek? Forrás: Facebook
A magyarok érdeke a török offenzíva[14]
– Szijjártó Péter

Orbán a Kossuth rádióban megerősítette Szijjártó nyilatkozatát.[15] Mi az az érdek, amiért nem kár 300,000 embert földönfutóvá tenni? Látta ez az ember a sebesültekről és halottakról készült képeket? Ez Magyarország érdeke?

Miközben Bulgária, Kína, Norvégia, Irán felszólította Erdogant az offenzíva leállítására, Merkel pedig a NATO-ban is megtárgyalná a konfliktust.

A következő hetekben Törökország dönteni fog arról, hogy mit kezd ezekkel az emberekkel, mondta szerda este a Hír TV-nek Orbán, hozzátéve, hogy két irányba küldheti őket Erdogan: vissza Szíriába, vagy Európába. Ha Törökország ez utóbbit választja, ezek az emberek megérkeznek Magyarország déli határaihoz, óriási tömegekben.
– Orbán Viktor
Az a magyar nemzeti érdek, hogy ne Európa felé indítsák meg a szíreket, hanem Szíriába
– Orbán Viktor

De az orbáni érdek épp ennek az ellenkezője: válsághelyzetet teremteni, amikor nem kell betartani a demokratikus szabályokat.[16] (Emlékezzünk a permanens forradalom lenini elvére, aminek ugyanez volt a célja.) Amikor erős ember lehet itthon, és védheti Európát. A jól ismert Orbán-fegyver: a külföldnek mást mond, mint a hazaiaknak.

Orbánnak az a baja, hogy nincsenek migránsok, akikkel ijesztgethet. És ha nincsenek, majd ő csinál.

Karácsony Gergely kitette dolgozószobája ablakába a kurd zászlót.[17]

Erdogan budapesti látogatása

Kurd zászlót visznek a tüntetők. Forrás: 444.hu

November 7-én érkezett Erdoğan Budapestre, tüntetést szerveztek ellene. Az Oktogontól indult volna a tömeg, de a rendőrség a területfoglalási engedély ellenére nem engedte ott gyülekezni az embereket, csak a Körút Nyugati felé eső felén. Később a másik felét, végül a villamost is le kellett állítani, pedig ez eredetileg nem volt tervben.

Este Erdoğan meglátogatta Gül baba sírját, emiatt a Margit híd budai oldalától a Szél Kálmán tér felé teljesen megbénult a közlekedés. A metró nem állt meg a Batthyány téren, az állomáson rekedteket nem engedték ki. Sokan hazamenni is csak igazoltatás után tudtak, másokat másfél–két órára nem engedtek ki az utcára vendéglőkből.[18][19] A II. kerületben a TEK még az utcai szemeteseket is leszerelte.[20] A rendőrség 271 szabályosan parkoló autót szállított el.[21]

A Kurd Női Harcosok felhívást intéztek Budapesthez, hogy szálljon szembe Erdoğannal.[22]

Azt lehet már tudni, hogy Kim Dzsong Un mikor látogat el Budapestre?[23]
– Kálmán Olga

Jegyzetek

 1. BLASKÓ ZSÓFIA: Több tüntetés is szerveződik a holnapi napra Erdoğan budapesti látogatása ellen. merce.hu (2019. nov. 6.)
 2. Farkas György: Tömeges bevándorlás nincs, válsághelyzet van: A Belügyminisztérium szerint ezért újabb hosszabbítás szükséges. 24.hu (2019. aug. 31.) Hisztériakeltés van. A válsághelyzet okát 10 évre titkosították.
 3. Mire fel ez a szédítő magyar fegyverkezés? hvg.hu (2019. júl. 12.)
 4. Molnár Richárd: Orbán: Nem lehet a NATO-ra alapozni Magyarország biztonságát, egyedül is meg tudjuk majd védeni magunkat. 168ora.hu (2019. feb. 14.) Az oroszokkal akar szövetkezni a NATO helyett?.
 5. D. Kovács Ildikó: Az EU figyelmeztetni akarta Erdogant a szíriai hadműveletek miatt, de Magyarország megvétózta. 24.hu (2019. okt. 9.) Orbán az egész EU-t meg akarja bénítani?.
 6. Czinkóczi Sándor: Orbán Viktor határvédelmi alakulatokat kért a V4-es országoktól. 444.hu (2019. okt. 17.)
 7. Nemzetközi migrációs válságkezelő gyakorlatot tartanak Magyarországon. www.origo.hu (2019. okt. 17.)
 8. Pálfi Rita: Orbán: Magyarország erőszakot is alkalmazhat, ha Törökország megnyitja a kapuit a menekültek előtt. hu.euronews.com (2019. okt. 17.) Már alig várja. Minél nagyobb a zavaros, annál több esélye van halászni..
 9. Bihari Dániel: Miért beszélhet Orbán Viktor kipcsak vérű magyarokról? 24.hu (2019. okt. 17.)
 10. ^ 10,0 10,1 Pálfi Rita: Erdogan megköszönte Orbánnak Magyarország kiállását az offenzívája mellett. hu.euronews.com (2019. okt. 17.)
 11. Hargitai Miklós: Feketeöves keresztényüldözők Orbán barátai a Türk Tanácsban, de ez őt láthatólag nem zavarja. nepszava.hu (2019. okt. 18.)
 12. Batka Zoltán: Nyakunkon a kampány, hisztériából építenek migránskaravánt. nepszava.hu (2019. ápr. 9.) Arab közösségi oldalakon hergelni kezdték a migránsokat. Pár százan elindultak nyugat felé, de a görög rendőrség feltartóztatta őket. Viszont elkezdődött a visszafelé vándorlás, sokan úton vannak hazafelé a szír-török határ térségében feltorlódott menekültek közül..
 13. Kálmán Attila: Illegálisan, megbilincselve deportálják a törökök a menekülteket Szíriába. 24.hu (2019. okt. 15.)
 14. Pálfi Rita: Szijjártó szerint a magyarok érdeke a török offenzíva. hu.euronews.com (2019. okt. 15.)
 15. Orbán selyemzsinórt küldött Borkainak. nepszava.hu (2019. okt. 25.)
 16. Nagy-Britanniában a II. világháború alatt végig ülésezett a parlament. Az USA-ban is maradt a demokrácia többé-kevésbé. A japán származású amerikai állampolgárokat pl. koncentrációs táborba zárták.
 17. Karácsony kitette a kurd zászlót dolgozószobája ablakába. 24.hu (2019. okt. 19.)
 18. Erdogan érkezik a Gül baba türbéjéhez. youtu.be (2019. nov. 7.) (videó)
 19. Boros Juli: Erdogan teljesen lebénította Buda közlekedését, a Széll Kálmán téren rendes tömegnyomor volt. 444.hu (2019. nov. 7.)
 20. A II. kerületben még az utcai szemeteseket is leszerelte a TEK az Erdogan-látogatás miatt, a polgármester visszaköveteli őket. 168ora.hu (2019. nov. 7.)
 21. Komócsin Sándor: Újabb kínos részlet az Erdogan-látogás körüli botrányról. www.napi.hu (2019. nov. 12.)
 22. A magyar néphez intéztek felhívást a Kurd Női Harcosok Erdogan miatt. nepszava.hu (2019. nov. 2.)
 23. Jabronka Richárd: Kálmán Olga megszólalt Erdogan látogatása kapcsán – eddig ez viszi a prímet. ellenszel.hu (2019. nov. 8.)

Források

Erdoğan látogatása