Vida Ildikó

Innen: Politika

A közvéleményben Vida Ildikó kitiltási ügyeként elhíresült eset egy korrupciós ügy csúcsa. Többeket érint, és kormányzati összefüggései is vannak. A NAV-on kívül az ORFK is érintett az ügyben. Az érintett állami cégek listáját 2019 augusztusában Horváth András hozta nyilvánosságra.[1]

A magyarországi üggyel nagyjából egy időben Romániában, Olaszországban és Kínában is felmerültek korrupciós ügyek a Microsoft-szoftverek eladása kapcsán. Romániában 9 minisztert is érintettnek találtak. Az eset kormányválságot okozott, többeket – köztük egykori minisztert is – börtönbüntetésre ítéltek.

A Microsoft – az igen magas várható bírságot csökkentendő – az ügy felderítésében mindenben együttműködik az amerikai hatóságokkal.

Végül a Microsoft Magyarországnak 8,8 millió dollár (2,6 milliárd forint) bírságot kellett fizetnie Amerikában.[2] Magyarországon még vizsgálat sem indult.

NAV

2014 májusában a NAV szoftvert vásárolt a Microsoft Hungary-tól, a Microsoft magyarországi leányvállalatától. A leányvállalat – más nagy informatikai cégekhez hasonlóan – csak viszonteladókon keresztül köt megállapodást, közvetlenül a végfelhasználóval nem. A megállapodást Vida Ildikó akkori NAV-elnök írta alá.

A szerződést egy, a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) által kiírt központi, nettó 46 milliárd forint értékű 2013-as keretmegállapodás terhére kötötték. A keretmegállapodásban több szállító cég szerepel, a beszerző (ez esetben a NAV) ezek közül választhatja ki azokat, amiket bevon a meghívásos eljárásba.

A meghívásos eljárásban az 1,82 milliárd forint összegű beszerzést a Racionet Zrt. nyerte el. A beszerzés tartalma többek között 8820 darab Office Standard 2013, 2275 darab Office Pro Plus 2013 csomag és még 15 250 darab WindowsPro SNGL szoftver volt.

A Microsoft belső vizsgálata szerint a megbízásban több százmillió forintos különbség mutatkozott a valós és a papírokon feltüntetett összegek között.

Bár a vizsgálatba az amerikai Igazságügyi Minisztériumot, az FBI-t és az amerikai Értékpapír- és Tőzsdebizottságot is bevonták, a jelek szerint a mai napig nem derült ki, hogy a pénz kinél landolt. A magyar ügyészség vizsgálatot indított, aminek keretében december végén jogsegélykérelemmel az amerikai igazságügyi tárcához. A válasz 2015 augusztusában érkezett meg, ezután az ügyészség úgy döntött, nem folytat vizsgálatot az ügyben.

ORFK

A szoftvervásárlási ügy másik érintettje az ORFK volt. Itt a szállító a Humansoft volt, és a NAV-nál tapasztalt 20–30%-os túlárazásnál még magasabb, 50–60%-os arányt találtak a Microsoft ellenőrei. A legenda szerint először nem hittek a szemüknek, és a magyarországi bruttó/nettó árképzés sajátosságaira gyanakodtak.[3]

Vida Ildikó

Vida Ildikó. Forrás: index.hu

2014 nyarán korrupciós okokra hivatkozva az Egyesült Államok Vida Ildikót és néhány másik személyt eltiltott az országba való beutazástól.[4] A NAV-ot ebben az időben Pankucsi Zoltán, az NGM helyettes államtitkára felügyelte.[5] Orbán Viktor végül 2015. július 20-i hatállyal mentette fel Vida Ildikót.[6]

Vida Ildikó részletes életrajza a magyar Wikipédián található meg.


Papp István

Papp István. Forrás: IT Business

Papp István 2011 októbere és 2015 júliusa között volt a Microsoft vezérigazgatója. Távozására a szakma felkapta a fejét, mivel a Microsoft igen jó 2014-es évet zárt. Távozását az üggyel kapcsolták össze.

A vállalatvezető az államigazgatásban találta meg a helyét: 2016 szeptemberében a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) üzletfejlesztési elnökhelyettesi székébe került, ahol egészen 2017 áprilisáig maradt.

A magyarországi informatikai vállalkozók között viszont már korábban ismert tény volt, hogy a Miniszterelnökségnek is dolgozik.

Papp István állítása szerint őt nem hallgatták meg az ügyet vizsgáló amerikai hatóságok.

Sagyibó Viktor

Sagyibó Viktor. Forrás: MTI

A Microsoft Hungary kormányzati üzletágának vezetője Sagyibó Viktor volt, akinek 2016 elején a Microsoft felmondott. Sagyibó Viktor a Microsofttól a Humánsoft Kft. tulajdonosánál, a 4IG Zrt-nél lett vezető, de mindössze két hétig volt ebben a pozícióban.[7]

A Humansoft a Microsoft egyik nagy viszonteladója volt, az ORFK-ügy érintettje.[3]

2017 novemberében Sagyibót a Miniszterelnökség miniszteri biztosának nevezték ki.

Microsoft

A Microsoft megfelelőségi előírásai szerint a vezetőknek meghatározott ideig tilos (lett volna) elhelyezkedniük a céggel kapcsolatban álló kormányzati szervnél vagy minisztériumnál.

A hírek szerint a Microsoft utánanyúlt Sagyibó Viktornak, és az ő nyomásukra kellett a 4IG Zrt-től távoznia.[7]

Miután a Microsoft két korábbi vezetője sem tartotta be a megfelelőségi előírást, a magyarországi képviselet 2017 őszén felbontotta szerződéseit több hazai viszonteladójával. A nagy ügyfeleket kiszolgáló terjesztési partnereik közül a négyből három céggel: a Humánsoft Kft.-vel, az Euro One Zrt-vel és a Racionet Zrt.-vel. Ennek ellenére a kormányzat töretlenül bízik e cégekben.[8]

Legfőbb Ügyészség

Polt Péter. Forrás: 444.hu

A Legfőbb Ügyészség 2018. április 24-én elutasította az ügyben benyújtott feljelentést.[9]

Jegyzetek

  1. HORN GABRIELLA: Horváth András közzétette a Microsoft-ügyben vevőként érintett állami szervezetek listáját. atlatszo.hu (2019. aug. 12.)
  2. Spirk József: Orbánra is hivatkoztak a Microsoftnál, és ez bekerült az amerikai korrupciós vizsgálatba. 24.hu (2019. júl. 26.)
  3. ^ 3,0 3,1 Az ORFK-ügy idején a Humansoft még nem volt Microsoft viszonteladó: a szoftvereket nem a Microsofttól, hanem egy másik viszonteladótól szerezte be. Talán ezért volt nagyobb az árrés a NAV-énál. Viszont az rejtély, hogyan lehetett akkor a keretszerződés tagja.
  4. Úgy tűnik, a többi személy kitiltása független az e szócikkbelitől, bár szintén korrupciós ügy.
  5. Újabb illetékesek szálltak be a maszatolásba. 444.hu (2014. nov. 5.)
  6. Pénteken végre megjelent a Magyar Közlönyben, hogy Vida otthagyja a NAV-ot. 444.hu (2015. aug. 10.)
  7. ^ 7,0 7,1 Felmondott a Microsoft a magyar állami szállítóknak, miután a Miniszterelnökség alkalmazott egy korábban különös körülmények közt távozó vezető microsoftost. 444.hu (2017. dec. 12.)
  8. Miniszterelnökségi milliárdokat kaptak a Microsofttól kirúgott cégek. zoom.hu (2018. jan. 16.)
  9. https://444.hu/2018/10/17/nem-indult-nyomozas-a-magyarorszagi-microsoft-korrupciogyanus-ugyei-miatt%7Ctit=Nem indult nyomozás a magyarországi Microsoft korrupciógyanús ügyei miatt|aut=Boros Juli|date=2018-10-17}}

Források

További információk