Vita:Koronavírus (gyógyítás)

Innen: Politika

Kért szócikkek: trombózis, tüdőhólyagocska, endothelium.

Orvosi kérdések

A covid az endotélium (érhártya) betegsége. Nem légúti betegség: a tüdő csak a vírus bejutásakor játszik fontos szerepet (cseppfertőzés; bár más nyálkahártyán, pl. a gyomor/bél traktuson keresztül is be tud jutni). Az endotélium betegségének következménye a vérrögképződés (főleg a kapillárisokban, a tüdőben), ezért a lélegeztető készülék túlnyomása többet árt, mint használ (mert roncsolja az endotéliumot).[1] Sokkal többet használ a tömény oxigén pl. az orron át befújva, mert a nagyobb oxigénkoncentrációból több jut át a még ép tüdőhólyagocskákba.

Akiknél az endotélium károsodása eleve fennáll, fokozottan veszélyeztetettek: a cukorbetegek, az infarktusosak, agyvérzésesek.[2]

Az érelzáródás ellen a szervezet elkerülő (kollaterális) erekkel és a vérsűrűség (hemoglobin-koncentráció) növelésével védekezik.

A szaporodást gátló gyógyszerek

Hidroxiklorokinen: nem bizonyult hatékonynak, de talán azért, mert nem jó stádiumú betegeknek adták. A Zn2+ sejtbe jutását segíti. A Zn katalizál a vírus szaporodását gátló folyamatokat. A korai státiumban kell adni. Régi, malária és immunbetegségek elleni gyógyszer.

Remdesivir. 2–3000$-ért adja a tulajdonos gyógyszergyár, nem bizonyult igazán hatékonynak. Infúzióban kell adni, amit kórházban lehet, ahová csak súlyos betegek kerülnek.

Az életfunkciók fenntartása, a veszélyeztető funkciók csökkentése

A von Willebrandt véralvadási faktor a trombózishajlamot növeli. A covid által okozott véralvadások kulcsa egy hipotézis szerint. Az oxidatív stressz okozta endotélium-diszfunkció következtében aktivizálódik, a kritikus állapotú betegekben akár ötszörösére, és a halálozás összefügg a faktor szintjével.

Az aszpirinnak nincs hatása a vWF okozta véralvadásra, de más gyógyszereknek lehetnek: dipiridamol, defibrotib. A videó az acetilciszteinről mint csodaszerről szól, ami nem vényköteles köptető. Van egy másik hatása: antioxidáns (=csökkenti az oxidatív stresszt), a vWF-t inaktivizálja, a vérlemezkéket összetartó szulfidhidakat lerombolja. Intravénásan, nagy dózisban kell adni. Mellékhatása szinte nincs.

Nem ide tartozik: a paracetamolnál jobbnak tartja az algopirint fájdalom- és lázcsillapítónak, mert az előbbinek közel van egymáshoz a terápiás és mérgező dózis.

Intravénásan

 • heparin
 • nagy dózisban C-vitamin (az oxidatív stressz ellen)
 • szteroid az extrém immunreakció (citokin vihar) kivédésére

Az immunrendszer

A szervezetbe jutott kórokozót az ACE-2 receptor ismeri fel és engedi be a sejtbe. A vírus a sejtben szaporodik, és a vírus örökítőanyagából gyártja az új fehérjéket, sőt ezután még ki is tud jutni a sejtből, hogy más sejteket is megfertőzzön. A sejt pusztulása után a benne elszaporodott vírus kiszabadul, és újabb sejteket tud támadni.

Az immunrendszer összetevői:

 • makrofágok: bekebelezik az idegen anyagot, részekre bontják, majd kihelyezik az antigéneket (amik az eredeti sejt felszínén voltak) a felszínükre.
 • T-sejtek (=T-helper = CD4+ sejtek): felismerik az antigéneket a makrofág által bekebelezett sejt felszínén. A sejt jeleket (interleukin-12, IL-12) küld vissza a T-sejtnek arról, mi a teendője. A T-sejt megkeresi a többi hasonló antigént, és odahívja a killer T-sejteket (CD8). Ezek aztán megölnek mindent, ami az antigénhez hasonló.
 • B-sejtek: a T-helpertől kapott értesítés alapján szaporodni kezdenek. Két fajtájuk van:
  • memóriasejtek: emlékeznek az idegen anyagra, ha később újabb támadás érkeznék
  • plazmasejtek: antitesteket (=ellenanyagot) termelnek, amelyek lekötik és semlegesítik az idegen anyagot

Az alvás felerősíti az IL-12 termelését. Az ébrenléti hormonok gátolják a CD8-sejtek hatékonyságát (a CD8 felszínén levő G-fehérjéken keresztül): epinefrin, norepinefrin, izoprotenerol. Vagyis az alvás a CD8 sejtek hatékonyságát is növeli.

Oltás

A kórokozó vírushoz vagy baktériumhoz hasonló vagy vele azonos fehérje, amit egészséges embernek adnak, hogy immunreakciót indítson el az adott kórokozó ellen, ezáltal védettséget adjon a leendő fertőzés ellen. Az oltás idegen fehérje, ami allergiás reakciós is beindíthat.

Moderna: vakcinakutatás, Bill Gates (is) finanszírozza.

A vakcina a kórokozó kritikus és specifikus fehérjéje. A bejuttatás egyik módja, hogy egy másik (ártalmatlan, pl. adenovírus) vírusba juttatják be a fehérjét.

A vakcinakészítés másik módja az NRMS-technológia.

Az mRNS (messenger RNS) viszi a fehérje kódját a DNS-ből a fehérjegyártás helyszínére. Ennek módosításával a szervezet saját maga gyártja le a kritikus fehérjét, és így alakítja ki a védelmet.

Az oltás bevizsgálása 5 fázisból áll. A 0. a preklinikai fázis: laboratóriumi és állatkísérletek. Az elsőben tizes nagyságrendű emberi résztvevő van, az adagot addig növelik, amíg mellékhatások nélkül hatásos dózist találnak. A 2. és 3. fázisban a kísérleti alanyok száma egy nagyságrenddel, a 4. fázisban 3 nagyságrenddel nő. A 4. fázisban a szer már forgalomban van.

Wikipédia, szerkesztői lap

A saját honlapomon

A WHO a korábbi járványok tapasztalatai alapján azt ajánlja, hogy annyi tesztet kell végezni, hogy a pozitív eredmények aránya 5% alatt maradjon. Ezt Magyarország régen nem tudja teljesíteni, sőt, az is egyértelművé vált, hogy a tesztelési kapacitásokat nem tudja már növelni. Így nem lehet tudni, hány pozitív koronavírus-eset van Magyarországon. Az összes intézkedés vaktában történik.

Ilyenkor be kell vetni az állatorvosi laboratóriumokat, és ha az is kevés, nemzetközi segítséget kell kérni.

A 12% feletti arány azt jelenti a WHO szerint, hogy a járvány megállíthatatlan. Ezt az arányt először október 5-én értük el, október 17-én pedig a heti csúszóátlag is elérte a 12%-ot.

A kormány képtelen kézben tartani a vírushelyzetet. Azonnal nemzetközi segítséget kell kérni!

Eközben Szlovákia a teljes lakosságát le akarja tesztelni.[3] Magyarországon október 17-ig a járvány kezdetétől számítva 884388 mintavételt végeztek. Szlovákia lakosainak száma 5,4 millió…

Jegyzetek

 1. A lélegeztetőgép az ARDSen kezelési módja: influenza okozta gyulladás okozta légzésfunkció-csökkenés.
 2. Az agyvérzés ritkán vérzés, azaz egy ér elpattanása, ami az egysejteket elpusztítja. Sokkal gyakoribb az érelzáródás, ami oxigénhiányt okoz. Ez ugyanaz, mint a szívinfarktus.
 3. Szurovecz Illés: Két hét múlva a teljes lakosságot letesztelik Szlovákiában. 444.hu (2020. okt. 17.)