Európai Tanács

Innen: Politika
A lap korábbi változatát látod, amilyen Laci (vitalap | szerkesztései) 2023. október 11., 09:50-kor történt szerkesztése után volt. (→‎Munkacsoportok, nagykövetek, tanácsok)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az Európai Unió intézménye, mely a tagországok elnökeiből ill. kormányfőiből és az Európai Bizottság elnökéből áll.

Két másik intézmény neve magyarul nagyon hasonló:

Az Európai Tanács ülése előtt a miniszterelnök törvény szerinti kötelessége egyeztetni az országgyűlésben („EU-s nagytanács”).

Munkacsoportok, nagykövetek, tanácsok

A legfelső szint a miniszterelnökök tanácsa. Évente kétszer ülnek össze. Jogalkotói jogköre szinte nincs. Feladata a stratégiai döntések meghozatala a Miniszterek Tanácsa és a Bizottság számára. Egyhangú szavazás van, de az is nagyon kevés.

A Miniszterek Tanácsa több tanács a szakterületeknek megfelelően. Szinte mindig minősített többséggel szavaznak, bár a Külügyi Tanácsban sok kérdésben egyhangú szavazás kell. (Itt szokott vétózni Szijjártó.)

Van egy Általános Ügyek Tanácsa: itt ülnek az EU-ügyi miniszterek (de gyakran a nagykövetek helyettesítik őket). A jogállami ügyek ide tartoznak. Bóka János előtt Varga Judit ült ott.

A harmadik a nagykövetek szintje, ami a munkacsoportok együttműködését fogja össze.

A munkacsoportokat EU-biztosok vezetik, minden ország egyet-egyet, és minden munkacsoportban minden ország képviselteti magát. A biztosokat az ország miniszterelnöke jelöli, az Európai Parlament meghallgatja. Az elnökkel együtt ők adják az Európai Bizottságot, amit a Parlament választ meg (a Bizottság elnökéről és a Bizottságról egy-egy szavazással dönt.)

Forrás