Európai Tanács

Innen: Politika
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A nyomtatható változat már nem támogatott, és hibásan jelenhet meg. Kérjük, frissítsd a böngésződ könyvjelzőit, és használd a böngésző alapértelmezett nyomtatás funkcióját.

Az Európai Unió intézménye, mely a tagországok elnökeiből ill. kormányfőiből és az Európai Bizottság elnökéből áll.

Két másik intézmény neve magyarul nagyon hasonló:

Az Európai Tanács ülése előtt a miniszterelnök törvény szerinti kötelessége egyeztetni az országgyűlésben („EU-s nagytanács”).

Munkacsoportok, nagykövetek, tanácsok

A legfelső szint a miniszterelnökök tanácsa. Évente kétszer ülnek össze. Jogalkotói jogköre szinte nincs. Feladata a stratégiai döntések meghozatala a Miniszterek Tanácsa és a Bizottság számára. Egyhangú szavazás van, de az is nagyon kevés.

A Miniszterek Tanácsa több tanács a szakterületeknek megfelelően. Szinte mindig minősített többséggel szavaznak, bár a Külügyi Tanácsban sok kérdésben egyhangú szavazás kell. (Itt szokott vétózni Szijjártó.)

Van egy Általános Ügyek Tanácsa: itt ülnek az EU-ügyi miniszterek (de gyakran a nagykövetek helyettesítik őket). A jogállami ügyek ide tartoznak. Bóka János előtt Varga Judit ült ott.

A harmadik a nagykövetek szintje, ami a munkacsoportok együttműködését fogja össze.

A munkacsoportokat EU-biztosok vezetik, minden ország egyet-egyet, és minden munkacsoportban minden ország képviselteti magát. A biztosokat az ország miniszterelnöke jelöli, az Európai Parlament meghallgatja. Az elnökkel együtt ők adják az Európai Bizottságot, amit a Parlament választ meg (a Bizottság elnökéről és a Bizottságról egy-egy szavazással dönt.)

Forrás