Politika:Előválasztás civil kontroll

Innen: Politika
A lap korábbi változatát látod, amilyen Laci (vitalap | szerkesztései) 2021. szeptember 22., 05:22-kor történt szerkesztése után volt.

2021. szeptember 21. ½ 12, Fehérvári úti előválasztás sátor (18. választókerület). Fél órával előbb érkeztem az aHangos segítőtársamat váltani. Épp rengeteg szavazó van, senkinek nincs ideje velem foglalkozni. Felkapok egy csomag előválasztási értéknyilatkozatot, hogy segítsek kitöltetni a szavazókkal, de rám szólnak, mert szavazónak néznek. Mutatom az aHangos jelvényemet a rajtam levő kiskabát alatt. Ebbe belenyugodnak.

Az aHangos segítők kaptak egy-egy jelvényt és 100 címkét. Az előbbin „Élni hívlak!” felirat van. Jelvényt nem kapott mindenki: sátranként kaptunk egyet, hogy adjuk át egymásnak. Én nem is hordtam 18-án, csak átadtam a váltótársamnak. 19-én nem volt választás, 20-án másik sátorba kerültem, és jelvényt már nem is láttam. Hogyan is adták volna át nekem? Beteg ötlet volt a sátrankénti egy jelvény.[1]

aHang jelvény (bal alsó)
Élni hívlak! jelvény

Az én jelvényem nem „Élni hívlak!”, hanem aHang. A Fudan-szavazás számlálásán kaptam. Ez később fontos lesz.

A címkéket a szavazóknak kell osztogatni. A 100 címke elég vicces: egy sátorban jóval több szavazó van naponta is.

Amint lement a roham, a sátorfelelős szólt, hogy töltsem ki az „Ingyenes megbízási szerződést”. Ez az Magyarhang Nonprofit Kft-vel kötött, ellenszolgáltatás nélküli szerződés. Állítólag azért kell, hogy senkit ne érhessen az a vád, hogy ingyen dolgoztat embereket. A szerződés érvénye szeptember 18-tól október 10-ig tart.

Mutatom neki a szerződést, hogy már megkötöttem. Az ő példányát is ugyanaz a megbízó írta alá. Azt válaszolja, hogy minden nap minden segítővel ki kell töltetnie a nyomtatványt. Hiába mutatom a 18-án kitöltött szerződés érvényességi dátumát, nem érdekli. „Neki azt mondták.”

Ettől kezdve semmi nem jó, amit csinálok. Pl. odajön egy szavazó, hogy ő Molnár Gyulára akar szavazni, Dobrev Klárára nem. Magyarázom neki, hogy két szavazólapot fog kapni, az egyiken Molnár Gyulára lehet szavazni, a másikon Dobrev Klárára: az utóbbit ne töltse ki, vagy szavazzon másra. Erre rám szólnak, hogy ne politizáljak. Miután a jelölt elmegy, azt mondják, nem mondhatom ki sem párt, sem jelölt nevét. Meg az sem jó, hogy az értéknyilatkozatot úgy foglalom össze, hogy egyetért a fidesz-hatalom leváltásával. Nem mondhatom azt, hogy fidesz, mert az politika. Mutatom az értéknyilatkozatot: összellenzéki értéknyilatkozat. Az „összellenzék” nem politika? Közben jönnek szavazók: meg-megszakad a beszélgetés.

Az külön pikáns, hogy a pártok figyelmeztetnek engem, a civilt, hogy ne politizáljak.

Arra hivatkozom, hogy az éles választáson, a választási törvény szerint is meg kell magyarázni a választónak, hogyan kell szavaznia. A sátorvezető viszont azt állítja, hogy ez sincs így: ő az Országos Választási Bizottság tagja, jobban tudja, mint én. (Utólag úgy gondolom, félreérthettem, és Országos Előválasztási Bizottságot mondhatott. Az sem sokkal jobb.) Akár így: akár úgy: nem úgy van, ahogy mondja.

Nyilvánvalóan kötözködni akarnak. A sátorfelelős rám szól, hogy tegyem ki a jelvényt a kiskabátra. Mondom neki, hogy ez nem előválasztási jelvény: a Fudan-szavazás számlálásán kaptam. Nem érdekli: tegyem ki, anélkül nem lehetek ott. Rajtuk sincs pártjelvény – mondom én. Azt válaszolják, az politika lenne, és nekem sem mondják meg, melyik párttól vannak. Vicces: a szavazólapon ott vannak a pártjelvények.

Nem teszem ki a jelvényt. Erre kitilt a sátorból, és azt mondja, erről jegyzőkönyvet vesz fel. Élénken helyeslek: vegyen fel jegyzőkönyvet. Erre meggondolja magát: majd ha nem lesz szavazó. Aztán mikor végül épp nincs, akkor sem: írjak én jegyzőkönyvet. Papírt kérek. Nem adnak. Pechükre nálam van: megírom a jegyzőkönyvet. Majd ha nem lesz szavazó, aláírják. Vagy negyed órát várok: folyamatosan jönnek. Végül kibökik, hogy nem fogják aláírni. Meg sem nézték, mit írtam.

Telefonálok az aHangos koordinátornak. Utánaérdeklődik, visszahív: a sátorfelelős azt tesz, amit csak akar. Ez az aHang hivatalos válasza. Az aHang annyit tesz, hogy módosítják a beosztást, hogy többet ne kelljen abba a sátorba mennem. Azon gondolkozom, hogy egyáltalán ne menjek többet sátorba segítőnek. Asszisztáljak a pártok önkényéhez? Még nem döntöttem el. A fidesz-hatalom leváltása nincs arányban azzal, hogy egy egységsugarú sátorvezető így viselkedik. Persze nem ez az egyetlen rossz jel.

Mi, segítők az aHangnál kiképzést kaptunk a szavazó tabletek kezelésére. Azt mondták, mi fogjuk kezelni, ezért úgy oldjuk meg a váltást, hogy nélkülünk szünetel a szavazás. Ehhez képest sohasem engedtek oda a tablethez: azt a pártok kezelték. Most meg az is kiderül, hogy ők tesznek szívességet, hogy egyáltalán odaengednek? Ez lenne a civil kontrol a pártok választása fölött?

Láttuk, mit csináltak az előválasztásra jelentkező civil jelöltekkel.[2] 7 civilt különböző ürüggyel nem engedtek indulni, és a többieket is jól megtáncoltatták, mire nagy kegyesen megengedték az indulásukat. Most már a segítőket egzecíroztatják? Ez lenne az előválasztás célja? A civilek egzecíroztatása, akik majd őket hatalomra segítik?

Előző nap is történt egy furcsaság a Bikás parkban: a sátorvezető megtiltotta, hogy az értéknyilatkozatot odaadjuk a szavazóknak. Megkérdeztem az Országos Előválasztási Bizottságtól e-mailben, nem volna-e célszerűbb kitenni a nyilatkozatot az internetre, hogy aki akarja, kinyomtathassa és otthon kitölthesse. Egy nap után egyelőre (?) nincs válasz. A Fehérvári útra többen úgy jöttek, hogy hozták magukkal az értéknyilatkozatot. Úgy látszik, a Bikás parki sátorvezető döntése nem volt egyeztetve senkivel.

2018-ban, a választás után kezdtem újra politizálni: a rendszerváltás után abbahagytam, valamikor az 1990-es években. 2022-ig áll szándékomban. Most ott tartok, hogy előbb abbahagyom. Január óta csinálom az előválasztás jelöltjeinek weblapját saját kezdeményezésre. A sátron kívül két dologban veszek részt az ellenzéki mozgalomban: a Nyomtass te is!-sel szórólapozok, és az előválasztás szavazatainak számolásában fogok részt venni a Számoljunk együtt szervezésében. Feltéve, hogy nem szórakoznak velem, és azt sem várják el, hogy gondolkodás nélkül fogadjam el, amit mondanak, csak azért, mert az ellenzék mondja.

Jegyzetek

  1. A jelvényt és címkéket az interneten is hirdették. Vettem volna, írtam e-mailt, hogy címke nélkül kellene nekem. A válaszoló az aHang címét adta meg. Másnap épp oda mentem egy aHangos tanfolyamra: senki nem ismerte őt. Így maradtam jelvény nélkül.
  2. Szabó Krisztián – Szopkó Zita: Nyílt és demokratikus küzdelem helyett halpiaci alku? Így szorult ki a civil jelöltek többsége az előválasztásról. atlatszo.hu (2021. szept. 2.)