Hajléktalan

Innen: Politika

A hajléktalanok vegzálását lehetővé tévő törvénymódosítást (2018. évi XLIV. törvény[1]) tavaly júliusban fogadta el fideszes kétharmad, október közepén lépett hatályba. A módosítási tervezet benyújtója a belügyminiszter volt.[2] A törvény megjárta az Alkotmánybíróságot, ami – öt különvéleménnyel – alkotmányosnak találta.[3]

A szlovák egyházak tiltakoztak a magyar hajléktalantörvény ellen.[4]

A pápa együtt ebédelt hajléktalanokkal és menekültekkel a hajléktalanság világnapján. 2018 karácsonya előtt ingyenes klinikát hozott létre a hajléktalanok számára.[5]

Erdő Péter egy kérdésre azt válaszolta, nem fogadna be hajléktalanokat, mert az törvénybe ütközik.

Székely János véleménye az alaptörvény hajléktalanság miatti módosításáról.[6]

Iványi Gábor sajnálatosnak tartja, hogy a nagy egyházak hallgatnak olyan ügyekben, mint a menekültek éheztetése a határon, vagy a Soros elleni kampány.[7]

Statisztikai adatok az elárverezett lakások számáról.[8]

Oltalom Karitatív Egyesület

Iványi Gábor
Forrás: Wikipédia

Iványi Gábor hajléktalanmentő alapítványával a saját törvényeit is megsértve bánik (el) a kormány.[9]

 • a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség 1981-ben (még a Brezsnyev-korszakban!) egyház lett. A fidesz-féle egyházi törvény[10] ezt megszüntette. 2011-ben az Alkotmánybíróság kimondta a törvény alkotmányellenességét. A törvényt módosították, de a Testvérközösség nem kapta vissza az egyházi státusát. Az Európai Bíróság jogsértőnek találta az egyházügyi törvényt, és csaknem egymilliárdos kártérítést ítélt meg a közösségnek, amit nem kapott meg.
 • Tarlós István 2010-ben fölmondta az egyesülettel kötött szerződést.
 • Bernard-Henri Lévy megkérdezte Orbánt, miért támadja Iványiékat. „Fasisztának nevezett. Ezt nem tudom neki megbocsájtani.” – válaszolta durcásan Orbán.[11]

Az alapítványnak 100 férőhelye van, télen-nyáron teltházzal. Senkit nem küldenek el, még túlzsúfoltság árán sem. Az eddigi rekord 380 fő a 100 férőhelyen.

Az alapítvány fertőtlenítő állomást működtet. Van egy Soros-pénzen vett ultrahang-berendezésük. Soros 500 vizsgálat működési költségét is állta, azóta viszont nem tudják működtetni állami támogatás híján.

Iványi Gábor Wallenberg-díjat kapott azért, mert sokat tett a hátrányos helyzetűekért és diszkriminációt elszenvedőkért.[12] Ő a magyar Teréz-anya.

Jegyzetek

 1. 708/8 - Egységes javaslat. www.parlament.hu (2018. júl. 20.) Hatályba lép: 2018. október 15–16..
 2. A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény módosításáról. www.parlament.hu (2018. jún. 26.)
 3. Juhász Dániel: AB: nem alaptörvény-ellenes a hajléktalanok büntetése. nepszava.hu (2019. jún. 6.)
 4. Egyházi civil szervezetek tiltakoznak a magyarországi hajléktalanok kriminalizálása miatt – Szlovákiában. atlatszo.hu (2018. okt. 19.)
 5. Ferenc pápa hajléktalanklinikát hozott létre a Szent Péter téren. magyarnarancs.hu (2018. dec. 22.) Hetenként háromszor fogad hajléktalanokat, a többi napon zarándokok és turisták számára nyújt elsősegélyt.
 6. „A megroppant nádszálat nem töri össze…” (Iz 42, 3) – Levél az Alaptörvény módosításáról. www.magyarkurir.hu (2018. jún. 18.) Székely János levele az Alaptörvény hajléktalanokkal kapcsolatos részének módosításáról.
 7. Szelestey Lajos: Iványi: Meg kellett kongatnunk a vészharangot. nepszava.hu (2019. dec. 30.)
 8. Sorra veszik el a lakásokat a bankok: ebben a 3 megyében a legsúlyosabb a helyzet. www.hellovidek.hu (2018. dec. 17.)
 9. Sombor Judit: A kormány ördögi viccei. www.vasarnapihirek.hu (2018. dec. 7.) „…az önmagát kereszténynek hirdető kormány a legelesettebbeken gázol át változatos eszközökkel.”
 10. 2011. évi CCVI. tv.
 11. Bándy Sándor: Orbán öröme és a Zeitgeist. nepszava.hu (2019. okt. 26.)
 12. Pándi Balázs: index.hu (2020. jan. 16.) nincs elsődleges cím,

Források

Fém pántot szereltek a villamosmegálló padjaira a Jászai Mari téren, nehogy a hajléktalanok rajtuk alhassanak. Forrás: 168 óra