Külföldi magyarok támogatása

Innen: Politika
Határon belül élő magyarok.jpg
Forrás: Facebook/Kalandvágyból Itthon Maradtak

Nem tudom, jól tesszük-e, hogy annyi belső baj mellett a környező államokban élő magyarokat támogatjuk. Talán igen, és ha nem ez a korrupt kormány tenné, talán a többi kérdés fel sem vetődnék.

Ellenőrzi-e valaki, hogy oda érkezett-e a pénz, ahová szánták, vagy egy részét útközben lenyúlták?

A Magyarországról pénzt kapó cégek a szomszédban vajon külföldről támogatott cégnek számítanak? Adózniuk kell a támogatás után, de legalábbis bejegyezniük magukat?

Magyarország 2010 óta legalább 115 m€-vel (40 MFt) támogatta az ukrajnai magyarokat.[1]

Magyarország évi 160 MFt-vel támogatja a határon túli magyarokat.[2]

A fidesz-kormány nemcsak pénzzel támogatja a külföldi magyarságot – miközben tüzed okád, ha magyar párt külföldről kap támogatást –, de beleszól az ottani választási kampányba is, azaz az ország belügyeibe avatkozik.[3] De ugye az EU és Soros nem szólhat bele a magyar választási kampányba.

A rossz magyar gazdasági helyzet következtében 2022 végén megszüntetik az erdélyi magyar nyelvű lapokat és a lapterjesztő hálózatot is Erdélyben.[4]

2023. januárban a fidesz ejtette Tőkés Lászlót pártjával, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanáccsal együtt, és visszapártolt az RMDSZ-hez.[5] Németh Zsolt szét akarta verni az erdélyi magyarságot: ezzel végleg visszacsinálták a kísérletet, hogy az RMDSZ-től elvigye a szavazókat.

Jegyzetek

  1. Jabronka Richárd: Orbán agya elborul: az ukrán elnök terve szétverheti a Fidesz határon túli szavazóbázisát. ellenszel.hu (2021. júl. 22.)
  2. Magyar gyászénekről ír a meghatározó francia lap. civilhetes.net (2019. dec. 25.)
  3. Kijev kemény válaszlépéseket ígér Magyarország ellen. hvg.hu (2020. okt. 25.)
  4. Bezárják a Fidesz erdélyi médiabirodalmát. 168.hu (2022. okt. 20.) Az összes nyomtatott sajtó a terjesztéssel együtt megszűnik az év végével.
  5. Babos Krisztina – Tőkés Hunor: Orbán nem tudta, hogy rúgjon ki minket diplomatikusan. transtelex.ro (2023. feb. 15.)

Források

Határon túli egyházaknak és focikluboknak adott állami támogatások

Kapcsolódó szócikkek