Sportra elherdált milliárdok

Innen: Politika

Azért elherdált, mert a stadionok építésénél sokkal fontosabb helyre kellene a pénz: egészségügy, oktatás. A sportra költött pénz összege 8 év alatt 522 MFt.[1]

A leginkább felháborító a magyar futballba öntött mérhetetlenül sok pénz. A profi magyar futballistáknak még a leggyengébb európai csapatokat (Izland, Málta) is probléma megverni, miközben ők szabadságot vesznek ki a mérkőzésre, mert munka mellett fociznak.

Legalább ilyen felháborító Orbán bejelentése, hogy minden másodosztályú csapatnak szüksége van fűthető fűre, hogy korán kezdhessék el a bajnokságot. Így aztán folytatódnak a stadion-felújítások. Nem inkább a hajléktalanoknak kellene fűthető szállás?

A magyar másodosztályt sehol nem jegyzik. Az elsőt sem. A válogatottat sem. A magyar futballnak negatív a propagandaértéke. Magyarul: mindenki rajtunk röhög. Puskás Öcsi legendás mondásának mai változata: „Nagy pénz, kis foci.” A fidesz Néppárti önfelfüggesztése és a szlovákok elleni 2:0-s vereség után meg ezt mondta a pesti humor: „Nem a szlovákok győztek, hanem mi döntöttünk úgy, hogy kikapunk.”

Orbán a közvélemény nyomására lemondott a méregdrága olimpiarendezésről, de azóta eldöntötte, hogy a tervezett, észbontóan sokba kerülő sportlétesítményeket egyéb rendezvények örvén amúgy is, mindenképpen megépítteti barátainak és védenceinek a cégeivel. Olimpia nincs, de a pénzt elköltik rá.[2]

A Transparency International kiperelte a tao-pénzek felhasználását a kormánytól, és az Atlatszo.hu kereshető adatbázist csinált belőle.[3]

Forrás: Facebook

Számok

 • A hazai futballba befektetni túl nagy kockázat, és nincs piaci megtérülés.
 • Ma a teljes magyar NB I állami pénzforrásainak 45 százaléka a tabella első két helyezettjéhez vándorol.
 • Infrastruktúrára nagyjából 35, utánpótlásra 40, profi futballra 25 százalék jutott. Például: megveszik az akadémiának a 200 millió forintos buszt, de a felnőtt csapat használja. Vagy a profi játékos papíron az utánpótlás négy tartalékedzője, fejenként havi 300 ezerért.
 • 2010 óta… összesen 1500-1600 milliárd ment el sportra. Ez több, mint amennyit az állam ez idő alatt a felsőoktatásra fordított.
 • Jelenleg évente 300 milliárdot fordít az állam a sportra, ennek 64 százaléka megy labdarúgásra, szűken 200 milliárd. Ebből 120 milliárd forint tao, amit a nyilvánosság teljes kizárásaval osztanak ki. A pénzek az utóbbi években a GDP 0,6 százalékáról 1,6 százalékra kúsztak fel.
 • Az utánpótlásnevelés ma klubonként 200-250 gyereket és akár száz egyéb foglalkoztatottat jelent,
 • Az elmúlt években 500-700 milliárd forintot költöttünk stadionokra, mindennek a fenntartása évente 50 milliárdba kerül. A régi MTK-stadion működtetése 60-80 millióba került, az újé 300 millió.
 • A mintegy 190 felnőtt, rendszeresen pályára lépő labdarúgó valószínűsíthető éves, jellemzően ekhós átlagkeresete 74 500 000 forint.
 • A labdarúgásba áramló rengeteg közpénz nem hozott nagyságrendi szakmai előrelépést a helyezésekben. A FIFA-sorrendben (40-50. hely) és klubrangsorban (36. hely) ma is ugyanott tartunk, ahol 20-30 éve jártunk.
 • 2010 óta az NBI összességében 12-13 milliárd forint veszteséget termelt.

Forrás: Ötszörösét költik a magyar fociklubok annak, ami ajánlott lenne. hvg.hu (2019. aug. 21.) Interjú Muszbek Mihállyal, tele rengeteg gazdasági adattal..

Stadionprogram

A stadionprogram 2014-ben kezdődött az Orbán telkén felhúzott felcsúti Pancho Arénával.

Részesei lehetünk egy álom megvalósulásának, Makovecz Imre álmának, aki szerint

nemcsak templom és iskola lehet szentély, hanem egy stadion is.

Schmitt Pál

Ezt mondta Schmitt Pál a stadiont megnyitó Egy stadion is lehet szentély címmel megjelent beszédében.[4] Vagyis a stadion az Orbán-vallás szentélye.

Azóta a fehérvári aréna költségeivel együtt már 90 milliárd forint felett van a stadionépítések összköltsége, és messze nincs még vége.[5] A 2018/2019-es évadban összesen 2,3 milliárd forintnyi tao-támogatást hagyott jóvá a Magyar Labdarúgó Szövetség a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnak.[6]

A 2020. évi Eucharisztikus Világkongresszus támogatásáról szóló 1619/2016. (XI. 10.) kormányhatározat

7. a) felhívja a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy munkacsoport alakításával - a nemzeti fejlesztési miniszter, a nemzetgazdasági miniszter, az emberi erőforrások minisztere, a turizmussal kapcsolatos állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, valamint az egyes kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos bevonásával - vizsgálja meg Csepelen egy multifunkcionális csarnok felépítésének lehetőségét, egyúttal tekintse át a multifunkcionális csarnok jövőbeli tulajdoni helyzete rendezésének és fenntartásának lehetőségét,

[7] A station valójában nem az Eucharisztikus Kongresszusra, hanem a 2024-es olimpiára épült volna, és az egyházi kézben levő stadion nem az olimpiára szánt állami költségvetést terhelte volna. (Az olimpia megrendezését utóbb lemondták.) Egyben újabb sportszentélyt avattak volna, újabb alkalmat találva az üres stadionok megtöltésére. Ebből a Magyar Katolikus Egyház nem kért.

Úszó világbajnokság

A világbajnokság összbevétele közel 55 milliárd forint, ebből az állami támogatás 49,5 milliárd forint. A szponzoroktól végül egy hajszállal több, mint 1 milliárd forintot kapott a Bp2017 Kft., a belépők értékesítéséből pedig ennél is kevesebb, mindössze 806,5 millió forint jött be.

A marketing és PR költségek több mint 10 milliárd forintra rúgtak úgy, hogy külföldön nem is reklámozták az eseményt.

A veszteség 93 millió forint lett (ekkora állami támogatás mellett).

Jegyzetek

 1. Székely Sarolta: Mutatjuk, hova folynak a TAO-pénzek. mfor.hu (2019. jan. 22.)
 2. Tamás Gáspár Miklós: TGM: Düh és értelem. merce.hu (2018. dec. 15.)
 3. Erdélyi Katalin: Kereshető adatbázist készítettünk a TI által kiperelt, 2011-2016 közötti TAO-támogatásokról. atlatszo.hu (2019. márc. 19.)
 4. Schmitt Pál: Egy stadion is lehet szentély. www.m4sport.hu (2014. ápr. 21.)
 5. Végre felavatnak egy új stadiont Magyarországon. 444.hu (2018. nov. 20.)
 6. Újabb milliárdok ömlenek a felcsúti fociba tao-támogatás címén. hvg.hu (2018. dec. 15.)
 7. 1619/2016. (XI. 10.) Korm. határozat. Wolters Kluwer (2016. nov. 10.)

Források

Vegyes sportágak

Stadionok, sportcsarnokok

Foci

Kézilabda

Tenisz

Atlétikai Világbajnokság

Lenke néni a Szomszédokban:
– Az atlétikai VB híressé teszi Budapestet, óriási presztízsünk lesz a világ előtt.
– Akkor mondd meg, hol volt az utolsó három!

Kisvárdai stadion

Úszás

Úszó világbajnokság

Külföldi sporttámogatások

További információk

Kapcsolódó szócikkek