Oktatás

Innen: Politika

Az „elmúltkilencév” legpusztítóbb területe épp az ország jövőjét, versenyképességét ásta alá: az oktatást. Gyerekek milliói szenvedték meg azt a dühöt, amire alapozva a Hoffmann Rózsa által fémjelzett – valójában Orbán Viktor és Parragh László által szított – oktatáspolitika felborította a gyerekek érdekeit szem előtt tartó, a valódi minőségi oktatást célzó, a nemzetközi trendekhez is alkalmazni próbáló, addig valamilyen szinten meglévő oktatási konszenzust.

Az Orbán-kormány gyorsan átalakította az egész rendszert. Csökkentette a területre szánt forrásokat. Új köznevelési, felsőoktatási, szakképzési törvényeket hozott. Utóbbit leválasztotta a közoktatásról és a gazdasági tárcához kötötte.

Államosították az iskolákat, kivéve persze az egyházi iskolákat, akik viszont jóval több pénzt, és jóval több szabadságot kaptak.

Sorra mutatják a hazai és nemzetközi vizsgálatok, hogy a magyar iskola teljesítménye egyre romlik, a magyar iskola esélykiegyenlítő szerepe a legrosszabb az unióban.

A 2019-es esztendő már most[1] a kormányzati pontok, tanulmányok, stratégiák évének látszik. Sokatmondó, hogy a reformtervek egyike sem az Emmiből érkezett.

A Corvinus (volt: Közgazdasági) Egyetemet magánkézbe adták.[2]

PDSZ

A PDSZ utoljára 2016 márciusában tüntetett. Vezetőjük, Szabó Zsuzsanna az ATV-nek adott riportjában[3] arról beszélt, milyen gondok vannak az oktatásban, de arról semmit, hogy a PDSZ mit tett ez ellen azon kívül, hogy eredménytelenül tárgyalt a kormánnyal.

Egy 2015-ös törvénymódosítás következtében rájuk nem vonatkozik a bérminimum, és a kormány általában a minimálbérnél kevesebbet ad. Pedagógusok elsősorban a hátrányos településeket hiányoznak.

2019. november 13-ra sztrájkot hirdettek, de a kormány nem tárgyalt velük a minimális szolgáltatásokról, ezért lefújták a sztrájkot. November 30-ra csak tüntetést hirdettek, és fogadkoznak, hogy januárban lesz sztrájk.

Jegyzetek

  1. 2019. március 7.
  2. Kovács Márta: Magyar egyetemen olyan bátor beszédet rég mondtak, mint ez az amerikai lány. 24.hu (2019. aug. 3.)
  3. 2019. november 25. reggeli műsor

Forrás

Kapcsolódó szócikkek