Politika:Önkormányzati mandátumok megszűnése

Innen: Politika
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Az Ecsédi Önkormányzat épülete

Ez a cikk az önkormányzati tagok listájának nyilvánosságáról szól a polgármester-választások és a megyei közgyűlések tagváltozásainak tapasztalatai alapján. Önkormányzati választás alulnézetből: a választó szemével.

Az önkormányzatok tagjairól nincs központi nyilvántartás: az a települések helyi választási bizottságának (a továbbiakban: HVB) feladata. Az 5 évenként tartott helyi választások eredményét a Nemzeti Választási Bizottság honlapja (a továbbiakban: valasztas.hu) is közli, bár hatáskörrel – a fellebbezést kivéve – a helyi választási bizottság rendelkezik.

A két választás közötti mandátum-megszűnéseknek a tapasztalatok szerint semmilyen nyomuk nincs azon kívül, hogy a helyi önkormányzat testületi ülésén bejelentik a megszűnés tényét. Az egyéni képviselők mandátumának megszűnéséről az időközi választás kiírásakor értesülhet a közvélemény a valasztas.hu-ról. A listás mandátumok megszűnéséről nem hoz határozatot a HVB, csak a megszűnt mandátum betöltéséről, amit a helyi választási bizottság határozataiból lehet tudni – már ha azt nyilvánosságra hozzák.[1]

Önkormányzati képviselők

Háromféle önkormányzati mandátum van:

  1. polgármester
  2. önkormányzati képviselő
  3. megyei képviselő

(A negyedik a főpolgármester és a Fővárosi Önkormányzat, amire speciális szabályok vonatkoznak.)

Az első kettő megválasztása a helyi (települési) választási bizottságok hatáskörébe tartozik. Budapesttel együtt 3178 település van Magyarországon, ugyanennyi önkormányzat (a polgármesterrel együtt legalább 3 taggal), ugyanennyi helyi választási bizottság, a kistelepüléseken legalább 5 taggal.[2] A 2022-es parlamenti választáson a legkisebb településnek, Debrétének 11 választópolgára volt…[3] közülük legalább 7 fő állami funkciót lát el,[4] nem szólva a helyi választási bizottság tartalék tagjairól és a kisebbségi önkormányzat(ok)ról. 22 településnek volt 30-nál kevesebb választópolgára 2022-ben.

Megjegyzés: Ebből is látszik az 1990-ben kialakított önkormányzati rendszer tarthatatlansága.

Tapasztalatok

A valasztas.hu-ról letöltöttem a megyei képviselők és a polgármesterek 2019. október 13-i választásának adatait. A változásoknál kíváncsi voltam a megszűnések dátumára is. Elfogadtam a sajtóban megjelent adatokat és a polgármesterek esetén a Wikipédia település-lapjain található adatokat is. Az utóbbiakat ki is kiegészítettem az általam megszerzett adatokkal.

Megyei listák

Minden megyei önkormányzatnak van weblapja, ahol megtalálható a közgyűlés aktuális listája, a tapasztalataim szerint napra készen.

A 2019 óta történt változásokhoz a 20 megyei listából 5 esetben kellett közérdekű adatigényléssel kikérni az adatokat, mert a területi választási bizottságok határozatai nem voltak megtalálhatók az interneten (a megyei közgyűlés weblapján). Mind a 6 megkeresett önkormányzat készségesen válaszolt (a 6. megírta a határozatok helyét, amit magamtól nem találtam meg).

A megyei önkormányzati képviselők változását innen kiindulva lehet megtalálni. A területi választási bizottság határozatai ill. a közérdekű adatigénylésre adott válaszok ebben a táblázatban találhatók.

Polgármester-változások

Polgármesteri megbízatás megszűnése
feloszlás 80
lemondás 68
haláleset 52
összeférhetetlenség 3
méltatlanság 2
választójogát elvesztette 1
Összesen 206

A jobb oldali táblázat mutatja a megszűnési okokat. A táblázat tartalmazza azt az 5 időközi választást, amit törvénymódosítás miatt nem lehetett megtartani (a kitűzött időpont a jövő évi önkormányzati választás időpontjához 1 éven belül van), valamint a sajtóból megismert Szekszárd esetét.[5]

Lehetséges ok még, hogy a jogerősen elítélt polgármestert a bíróság megfosztja a mandátumától, ha az ítélet után záros határidőn belül nem mond le. Erre nem volt példa: az érintettek „önként” lemondtak. A letöltendő szabadságvesztés alatt és a közügyektől való eltiltás idejére az elítélt elveszíti a választójogát, ami a polgármesteri cím elveszítésével is jár. Ilyenkor nem várják meg a lemondását.

A megszűnés után időközi választást írnak ki, ami megtalálható valasztas.hu-n. Innen értesültem a megbízatások megszűnéséről. Viszont 2023. júniustól nem lehet időközi önkormányzati választást kiírni. Ez azt jelenti, hogy sehogyan sem lehet értesülni a polgármesterek megbízásának megszűnéséről. Illetve véletlenül lehet, a sajtóból, mint például a már említett szekszárdi polgármester esetén. Nem küldhet az ember rendszeresen közérdekű adatigénylést 3177 településre, hogy nem szűnt-e meg véletlenül a polgármester mandátuma.

A 2019-es önkormányzati választás óta kereken 200 időközi polgármester-választást tartottak megszűnés miatt.[6] Ebből kb. 40 esetben nem találtam meg az előző polgármester megbízatása megszűnésének dátumát. Több önkormányzatnak nincs weblapja, még a közös önkormányzati hivatal lapján sem. Néhány önkormányzatnak csak telefonszáma volt a weben; őket felhívtam, és megadták az e-mail-címet, ahová az adatigénylést küldeni lehet. Egy önkormányzatról semmilyen adatot nem találtam, még azt sem, melyik körjegyzőséghez tartoznak;[7] a Facebookon kerestem meg őket a kérdéssel. Egy másik önkormányzat lapján egyetlen elérhetőség volt: egy nem kapcsolható telefonszám.[8]

A helyi választási bizottságnak általában nincs külön weblapja, az önkormányzat (közös önkormányzat) lapjára teszik ki a határozatokat. Ha egyáltalán van lapja az önkormányzatnak, ha egyáltalán kiteszik, és ha igen, akkor sem mindig az összeset. Vagy olyan formában teszik ki, hogy a tartalomjegyzékből nem derül ki, miről szól a határozat: valamennyit végig kell olvasni.[9]

A megkeresett önkormányzatoknak kb. 10 nem válaszolt határidőre. (A facebookos önkormányzattól megkaptam a választ.) Őket megkerestem telefonon. Ketten is jelezték, hogy a választ elküldték, nem pattant vissza, mégsem kaptam meg. A helyi levelezőrendszernek tulajdonították a problémát. Valószínűleg a gmail autentikáció-szigorítása lehet a háttérben. Vagy az apparátus megírta a választ, de a döntéshozó nem döntött a levél elküldéséről. 4 önkormányzat a telefon után sem válaszolt az e-mailben küldött adatigénylésre. Nekik ajánlott levelet küldtem. 2 erre sem válaszolt. Álljon itt a szégyenlista: Nyírpilis, Siklósnagyfalu, ebből Nyírpilisen az időközinél és a „rendes” választáson sincs meg az adat.

Az egyik település körjegyzője azzal tagadta meg a polgármester halála dátumának kiadását, hogy az személyes adat. Néhány levélváltás után végül elküldte a HVB időközi választást kitűző határozatát, ami tartalmazta a dátumot.

A települések legutóbbi választási eredményei innen kiindulva érhetők el.

Egyéni önkormányzati képviselők

Az eredeti tervem az volt, hogy a választási adatbázisomba felveszem a települések képviselőit is. A 2019. október 13-i állapot letöltése valasztas.hu-ról nem lenne probléma, de az adatok karbantartása a megyei és polgármesteri tapasztalat alapján teljesen reménytelennek tűnik. 3178 önkormányzat HVB-ainak határozatait elolvasni sem egyszerű (kép formájában teszik ki őket, ha egyáltalán, így Google-lal sem lehet megtalálni), azok helye minden település weblapján más, a weblap formátuma is mindenütt más – ha egyáltalán létezik.

Szomorú tapasztalat, hogy a választópolgárnak meg kell küzdenie azért, hogy megtudja, ki képviseli őt. Arról nem is szólva, ha másik település képviselőire kíváncsi pl. egy sajtóhír miatt.

A NAIH válasza

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság – mely az adatok nyilvánossága tekintetében hatóságnak minősül – szerint nincs itt semmi látnivaló. Teljesen rendben van, hogy bizonyos adatok csak egyéni lekérdezéssel tudhatók meg, nem írja elő jogszabály a korábbi adatok közzétételét.[10]

Jegyzetek

  1. Arról nem is beszélve, hogy a HVB döntéseinek többsége nem mandátum-változás, hanem a jelöltek nyilvántartásba vétele és a nemzetiségi önkormányzatokkal kapcsolatos döntések.
  2. Ha a településen egy szavazókör van (azaz legfeljebb 1500 választópolgár), nincsenek külön számlálóbizottságok. Ilyenkor a helyi választási bizottság legalább 5 tagú.
  3. A 2019-es önkormányzati választáson még 21 választópolgára volt Debrétének.
  4. A polgármester egyúttal lehet egyéni képviselő is. Ilyenkor is csak egy szavazata van a testületben.
  5. Már nem Ács Rezső Szekszárd polgármestere. www.szabadeuropa.hu (2023. jún. 21.)
  6. A 219 időközi polgármester-választásból 17-et szavazategyenlőség miatt, kettőt pedig azért kellett megtartani, mert a 2019. októberi választáson nem volt jelölt. → Önkormányzati választás 2019.#Polgármester-választás
  7. Azóta tudom, hogy a KSH lapján megtalálható az információ.
  8. Merenye. A Facebookon elért polgármester szerint a településnek nincs köze a weblaphoz, önálló weblapja nincs.
  9. Például Cirák weblapján a listában csak fájlnevek vannak, a közgyűlés és a HVB határozatai keverednek a kitett dokumentumokban.
  10. Tájékoztatás konzultációs beadványra 2029. dec. 21.