Választás 2022
A 2022-es választás listás szavazólapja

Választások

Ez a lap a legutóbbi választások eredményeiről tartalmaz összesítéseket.

Minden lap tartalmaz ellenzék–fidesz szerinti összesítést. Ezekben ellenzéknek tekintjük a 2021-es ellenzéki előválasztás egyéni jelöltjeit ill. pártjait. A be nem sorolt indulókat ill. szervezeteiket civilnek vesszük. A jelöltek megtalálhatók mind a választókerület, mind a település lapján, a besorolásukkal és az ott elért szavazataikkal együtt.

A 2024-es polgármesterválasztás eddig ismert jelöltjei.
A legfontosabb összesítések
Összesítés2022. ogy 2019. önkormányzati 2019. EP 2018. ogy 2014. ogy
Országos link eredmények,
töredékszavazatok
link link
Listás mandátumok, indulók
töredékszavazatok
eredmények
töredékszavazatok számítása
mandátumkiosztás
eredmények
Választókerületi** eredménylista
indulók, statisztikák
billegő körzetek
összehasonlítás 2018-cal
link link
Megyei megyék választókerületei megyei listák
Fővárosi Önkormányzat
link link link
Település, szavazókör* a települések lapján
településméret szerinti statisztika
polgármesterválasztás*
főpolgármester-választás
időközi polgármester-választások
a települések lapján a települések lapján
*Minden településnek külön lapja van, ami a település szavazóköreinek adatait is tartalmazza.
A településlista ezen a lapon vagy az alábbi településkeresőben érhető el.
Az előbbi megadja az utóbbi választások települési eredményeit is.
** A választókerület lapja a nagyvárosnak csak a választókerületbe eső részét tartalmazza. A város településlapja választókerületenként sorolja fel a szavazóköröket.

A választások jelöltjeit közös keresőlapon lehet megtalálni. A keresés eredménye megadja a választást és az indulás helyét is.

A legutóbbi választások eredményeinek összehasonlítása összesítve és településenként is megtalálható.

Kiegészítések a fenti táblázathoz:   2022. ogy2019. önkorm.   2019. EP   2018. ogy

Települések

A települések lapján a 2018-as egyéni és listás, valamint a 2019-es európai parlamenti választás adatai találhatók meg szavazóköri szintig. A lapok a településnév kezdőbetűjéből kiindulva érhetők el. Innen megtudható az is, hogy egy település melyik választókerületben van az országgyűlési választáson:

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P R S T U Ü V Z

Az összes település utolsó választásokon elért eredménye megtalálható egy összefoglaló lapon is.

Országgyűlési választás 2022

Az ellenzék 2021 őszén előválasztást tartott, ahol kiválasztotta az egyéni jelöltjeit és miniszterelnök-jelöltjét a 2022-es választásra. A választás összes egyéni indulója megtalálható ezen a lapon.

A 2021-es előválasztás jelöltjei

Önkormányzati választás 2019

Az oldalakon a 2019-es polgármester-választás található meg az egyes települések lapján, és a megyei listás választás.

A polgármesterjelöltek nevére a már említett jelöltkereső lap segítségével lehet keresni.

Központi adatbázis híján nagy nehézséget okoz a változások nyilvántartása. Az időközi polgármester-választások megtalálhatók valasztas.hu-n, de a megszűnt megbízatások csak a helyi választási bizottságok lapján – ahol egyáltalán van ilyen lap. Többnyire nincs, és ahol van, ott is csak az időközi választások kitűzésével kapcsolatos határozatokat tartalmazza. Ennek indoklásából lehet megtudni – utólag –, hogy megszűnt a polgármester megbízatása.

A közadatkereső – aminek célja a közérdekű adatok központi nyilvántartása – a "helyi választási bizottság" kifejezésre 40 találatot ad, amik között határozatok és bizottsági taglisták egyaránt vannak, miközben 3178 önkormányzat van Magyarországon.

A kb. 200 időközi polgármester-választás közül kb. 40 esetben nem lehetett kideríteni sem a helyi választási bizottság döntéseiből, sem sajtóból, sem a magyar Wikipédia település-lapjáról utólag sem, mikor szűnt meg az előző polgármester mandátuma ill. mikor oszlott fel az önkormányzat.

Nem jobb a helyzet a területi (megyei) listákon, ahol a megszűnt mandátumokat csendben kicserélik a megfelelő pártlistáról, és gyakran még a határozatokat sem hozzák nyilvánosságra. Emiatt a 20 megyéből 6-ban kellett közérdekű adatigénylést indítani a területi választási bizottságnál. (A válaszra a törvény szerint rendelkezésre álló 15 napos határidő még nem telt el.)

Mind a helyi, mind a területi választási bizottságnál rengeteg döntésből kellett kiszűrni azt a néhányat, ami a közgyűlés tagjainak változására vonatkozik. És ugye ez volt a jobbik eset, amikor egyáltalán elérhetőek voltak a döntések.

Tervezzük az egyéni eredmények feldolgozását is, ugyancsak település szinten, de a listáról bekerült önkormányzati képviselők aktualizálása megoldhatatlannak tűnik az időközi polgármester-választások tapasztalatai alapján.

Szavazókörök szerinti kimutatást nem is tervezünk.

Országgyűlési választás 2018

Külön lap foglalkozik az egyéni választási eredmények és a pártok által delegált szavazatszámlálók összefüggéseivel.

Azokban a szavazókörökben, amikben az átjelentkezetteket fogadták, az ellenzék a választóköri átlagnál sokkal jobb eredményt ért el – Budapest, és részben Pest megye kivételével.

Mi lett volna, ha… az ellenzék már 2018-ban egységesen indul, ahogy ezt akkor az ellenzéki szavazók 70%-a akarta?

Források

A választási adatok forrása a valasztas.hu: A településadatok forrása a KSH. Néhány település nevét megváltoztattuk, hogy azonos legyen a valasztas.hu-n találhatóval. Ez a budapesti kerületek nevét érinti, és három település nevében a hosszú/rövid magánhangzó változtatását.

A település–választókerület összerendelést az országgyűlési képviselők választásáról szóló 2011. évi CCIII. törvény 2. melléklete tartalmazza.

Egyéb törvények:

Technológia

Operációs rendszer: debian 11 a webszerveren és a fejlesztő gépen. A programok (a CGI szkripteket is beleértve) shell szkriptben (bash) készültek, egy-két lua kiegészítéssel. Az adatbáziskezelő mysql, a webszerver apache.

A lapokon nincs süti, nincs javascript és egyelőre külső stíluslap sem.

Kapcsolat

A kér(d)éseket és észrevételeket a gyimesilaszlo9 kukac gmail pont com e-mail-címre várom.