Politika:Bridzs

Innen: Politika
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Bridzs.jpg

2024. április 18-án a klubvezető politikai okból kizárt a Budafoki Bridzs Klubból.

Amikor először megjelentem, és meglátta a kabátomon a kék-sárga szalagos ukrán zászlót és a Noár-jelvényt, közölte, hogy a klubban tilos politizálni, de a jelvényt tőle hordhatom. Megnyugtató, hogy öltözködési előírások nincsenek.

Mint kiderült, politizálni nemcsak a teremben tilos (ez még elfogadható lenne), de az egész épületben is. Sőt, a klubvezető szerint a klubból hazafelé menet az utcán is!

A klubvezető a német kisebbségi önkormányzat megválasztott képviselője – azaz politikus, bár erről ő nem tud. Ez jól mutatja a fejében levő politikai sötétséget. Vagyis politikusként tiltja a politizálást.

Április 13-án a klubvezetővel a budafoki piac bejáratánál találkoztam. Ez a kerületi politikai kampányok helye. A fidesz kampánypultjánál állt. Megkérdeztem, hogy akkor ez hogyan van, hogy ő nem politizál. Ő „természetesen” a fidesszel szimpatizál.

Elmesélte, hogy a klub közelében van egy ház, ami Soros György tulajdonában áll, jelenleg üresen, mert Soros György kormányváltásra vár, hogy betelepíthesse a házat migránsokkal. Megkértem, hogy küldje el a címet, mert utána akarok nézni, ki a ház tulajdonosa. Persze nem küldte el, hiszen hazugság az egész.[1]

Ismét figyelmeztetett, hogy a klubban tilos a politizálás, amire felvetettem, hogy az alaptörvény garantálja a szólásszabadságot, és az egész ország területén érvényes. Vita alakult ki közöttünk, ami némi szó- és levélváltás után oda vezetett, hogy a következő alkalommal kitiltott a bridzsklubból.

A piaci vita miatt a klubból tiltott ki, mert a piacról nem tudott. A magánéleti sérelméért a „hivatali” hatalmát használta fel bosszúállásra.

Fontos részletek

Verseny közben nem politizáltam. A verseny után és a folyosón tettem.

Nem kampányoltam párt mellett – már csak azért sem, mert ellenzéki létemre nincsen pártom. Magánbeszélgetésekben került szóba a politika, és ezeket hallotta meg a klubvezető.

Tanulságok

A klubvezető a tilalmat azzal indokolta, hogy csak így biztosítható, hogy a különböző pártállású emberek között ne alakuljon ki vita.

Tudtommal egyetlen más bridzsklubban sem tilos a politizálás. És tudtommal nem tiltanak ki senkit politikai okból. Vagyis nem a politikai nézetkülönbségek, hanem a tiltás okozza a problémát. A tiltás oka pedig nem a politikai viták lehetősége, hanem a klubvezető paranoiája, hogy képtelen elviselni a fidesszel szemben álló véleményeket. Fideszes bridzsklubhoz nincs elég játékos (egyébként is nevetséges lenne). Így is kevesen vannak, és a tagok többsége ellenzéki.

A politika a közös ügyek összessége. Ha nem tudjuk megbeszélni a közös ügyeinket, akkor egyetértésre sem tudunk jutni. A közös ügyekben való egyetértés alkotja a nemzetet. A fidesz azért beszél állandóan nemzetről, hogy elfedje annak hiányát, amit éppen ő maga okozott a gyűlöletkeltéssel, az emberek megosztásával és a nemzeti ügyek kisajátításával.

A másik tanulság: senki nem állt ki mellettem. Mindenki elfogadta, hogy a klubvezető azt tesz, amit akar, még a folyosón is. Elvégre a termet a klubvezető szerezte, és másik klubig sokat kell utazni. A kényelem fontosabb, mint kiállni azért, akit igazságtalanság ért. És ez nemcsak ilyen pici ügyekben van így, hanem országosakban is: a szakmák egymástól függetlenül tiltakoznak az alacsony bérek ellen, a települések egymástól függetlenül az akkumulátorgyárak ellen (mind a 12 érintett település tiltakozott ellene, mindegyik egymagában). Az összefogás megszervezése lenne az ellenzéki pártok dolga, de ők semmit nem csinálnak azon kívül, hogy felveszik a fizetésüket. Ezt viszont nagyon fontosnak tartják.

A diktátor attól marad hatalmon, hogy ki tudja játszani egymás ellen az emberek csoportjait.

Jegyzetek

  1. A migráció egyáltalán nem érinti Magyarországot, hiszen senki nem akar itt maradni a migránsok közül. A migrációs hajcihő csak azért kell Orbánnak, hogy beleszólhasson más országok ügyeibe, és ezzel fontosnak mutassa magát. Azt, hogy a migráció kamu, jól mutatja a jogerősen elítélt embercsempészek szabadon engedése.