Politika:Diktatúra

Innen: Politika
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Forrás: Europosters

Hogyan szűnik meg a diktatúra?

  1. a diktátor halálával
  2. külső vagy belső erőszakkal (háború, forradalom)
  3. választások, népszavazás útján
  4. civil ellenállással
  5. gazdasági összeomlással.

A gazdaság rossz helyzete kiválthatja a belső erőszakot.

A Szovjetunió – tágabban: a szocializmus – is a gazdasági összeomlás miatt szűnt meg. Mert a diktatúrákban mindig szegénység van. Kivétel nélkül. A diktátor ui. egy idő után nem tud megújulni és követni a világ új kihívásait. A saját rendszere rabjává válik. Ezért jobb a demokrácia, a politikai körhinta.

Nálunk a diktatúra megszűnésére csak gazdasági összeomlással van esély. (Háborúra inkább ne is gondoljunk, a többi lehetőségnek pedig nyoma sincs.) Arra viszont egyre nagyobb. Az Orbán-rezsim elérte a saját korlátait, belemerevedett, és nem tud tovább alkalmazkodni pont most, amikor valós kihívásokkal szembesült. Felpörgött az infláció, amire az MNB kamatemeléssel válaszolt. Ez csökkenti az inflációt, de a GDP-t is. Vagyis recessziót okoz. (Az infláció növeli a GDP-t.)

Az átgondolt válságkezelés helyett rögtönzés és a válság tagadása folyik. (Az Orbán-rezsim eddig sem kormányzott, hanem folyamatosan rögtönzött, viszont a covidig nem volt válság. Már a covidba beletört a bicskája.)

Nagy baj akkor van, ha recesszióban van infláció, mert akkor a kamatemelés már nem használ, sőt. A recesszió áruhiányhoz vezet, az áruhiány növeli az inflációt. Az infláció miatt leszakadók között sokan lesznek, akiknek a megélhetése kerül veszélybe, az elégedetlenségük pedig erőszakba csaphat át.

A recessziós infláció ördögi köréből kitörni nagyon nehéz. Az áruhiányt csökkentő beruházásokra van szükség, amihez pénz kell, és a hitel növeli a keresletet, következésképp az áruhiányt és az inflációt is.

Úgy tűnik, az Európai Unió sem segít már, sőt, mintha egyre inkább az Orbán-rendszer bukása lenne az érdeke. (Orbán a 2020. decemberi vétóval kezdődően túl sokszor tett keresztbe.) A bukást pedig a pénzek visszatartásával tudja elősegíteni, bár az EU-pénzek újabb inflációs hullámot indítanának el.