Róna Péter

Innen: Politika
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Róna Péter.
Forrás: Magyar Narancs

2022. március 24.

  • Magyarország nem találja a helyét a világban nagyon régóta. (Már a Trianoni szerződés megkötésekor sem volt egyetlen szövetségese. Az akkor még gyarmat Ausztrália tiltakozott egyedül Magyarország érdekében.) Orbánnak most egyetlen szövetségese Szerbia. Szövetségesek nélkül nem kapunk senkitől segítséget, ha bajba kerülünk.
  • Az utóbbi két évben az adósság megkétszereződött, a lakosság adóssága 24%-kal, a cégeké 16%-kal nőtt. A lakosság 74%-a van az EU szegénységi küszöbe alatt. 16%-uk napi 1750 Ft-ből kell éljen.
  • A GDP 52%-át a multinacionális cégeknél dolgozó 380 ezer fő állítja elő, de ennek 75%-át kiviszik az országból (ettől még beleszámít a GDP-be).
  • A gáz 86%-a az oroszoktól jön, az EU-ban utánunk 60% jön. És ehhez jön Paks 2. Ez nem energiapolitika, hanem hazaárulás. (Ma az atommeghajtású tengeralattjárókból kifejlesztett mini atomerőművek a korszerűek.)
  • A gazdaság tőkehiányos már a múlt század óta. Erre jött a külföldi tőke, ami kiviszi a hasznot. Emiatt a gazdaság fejlődése folyamatosan zátonyra fut. A magyarok a multiknak hasznos infrastruktúrát fejlesztik már a rendszerváltás óta, pedig a saját gazdaságot kellene fejleszteni. Egy csomó cég évekkel előre megkapja a dolgozóik fizetését, ezzel a legjobbakat elviszik a munkaerőpiacról. A multik 4,5% adót fizetnek, a magyar cégek ennek háromszorosát.
  • A nyugatiak szeretnék fenntartani a kapcsolatot Magyarországgal, de Orbán nélkül. A V4-ek Orbán nélküli szövetséget szerveznek. Az alkudozás Paks 2-ről és a kémbank felmondásáról szól majd, ha Orbán nyer.[1]
  • Ha a mostani oroszellenes koalíció kitart, Oroszország csődbe megy. A nagy kérdés, hová áll Kína. Kína egy nagyságrenddel nagyobb összegben kereskedik a nyugattal, mint Oroszországgal.
  • Az MNB-alapítványokba került pénzt vissza lehet hozni, a többit Róna Péter nem tudja. Az MNB-alapítvány viszont a Quaestor-károsultak pénzéből van. (Róna az MNB felügyelő bizottságának a tagja volt akkor, amikor a bank tudatosan gyengítette a forintot.) Az MNB 2022-es jelentős veszteségét pótolni kell majd, ezért így vagy úgy visszakerül a pénz akkor is, ha MZP szerint közpénz.
  • Ukrajna felosztása korábbi terv Lengyelország, Magyarország, Románia és Szlovákia között. A lengyelek és a szlovákok nem kértek belőle, a románok nem tudtak válaszolni kormányválságok miatt.
  • Alaptörvény: bucharinista alkotmányozás. A hatalom írja az alkotmányt, minden hatalom a politikáé, az embereknek ebbe nincs beleszólásuk.
  • A legszegényebb rétegek identitásának megszűnése és hatalom általi kihasználhatósága nem új jelenség, már Franko és Hitler idejében is így volt.
  • Az olasz és orosz GDP azonos. Az orosz egy főre jutó jövedelem a magyarnak a fele.

2022. március 11.

Forrás: Novák Katalint választotta a parlament államfőnek Róna Péterrel szemben. Rónai Egon interjúja Róna Péterrel YouTube (2022. márc. 11.) (videó)

2022. március 9.

Forrás: Magyarország a rossz oldalán áll. Benyó Rita interjúja Róna Péterrel YouTube (2022. márc. 9.) (videó)

Orbán kínai nyitásából nem lett semmi. Paks 2 nem fog megépülni (mert a NATO és az EU nem hagyja), mert a Roszatom elavult technológiával építi az erőműveket. Kis atomerőműveket kell építeni az alternatív energiával összehangolva. Magyarország megint a rossz oldalon áll.

Magyarország nem tudja megoldani a szuverenitásának védelmét, ezért nem dönthet egyedül az ügyeiről.

2022. március 3.

Magyarország egy nagyon-nagyon nehéz helyzetbe került, egy barátunk sincs. YouTube (2022. márc. 3.) (videó)

Az EU-ban Magyarországnak egyetlen barátja sincs, és könnyen úgy járhat, hogy két szék között a pad alá kerül.

A köztársasági elnöknek, mint a hadsereg főparancsnokának most az a dolga, hogy meggyőződjék, mire képes a hadsereg.

A magyar gazdaság nem képes az ország függetlenségét megalapozni.

A legfontosabb feladat az ország megbékélése. A második a külpolitikai irány eldöntése.

2021. december 13.

Az EU-jog elsőbbsége miatt érvényteleníteni lehet az alaptörvénynek a Velencei Bizottság által kifogásolt passzusait.

Az alkotmányt nem az Országgyűlés hozza létre, hanem az alkotmány hozza létre az Országgyűlést. Az Országgyűlésnek nem lehet joga alkotmányozni. Az alaptörvény érvényes törvény, de nem alkotmány. Az alaptörvény semmilyen korlátozást nem tartalmaz a hatalomra vonatkozóan. Míg népszavazással nem lehet módosítani, addig a parlament ⅔-dal bármikor módosíthatja.

A franciák a háború után már 3 alkotmányt írtak.

Egyik parlament sem mondhatja, hogy az ő felhatalmazása nagyobb, mint az őt követő parlamenteké. Akkor sem, ha ⅔-a van, a következőnek meg nincs, mert a népakarat erősebb a ⅔-nál.

A társadalmi igazságosság nem érvényesült a rendszerváltás után (ellentétben a balti országokkal). Az egész nemzetgazdaságot a tőke szolgálatába állították. Ez a baloldal történelmi bűne. A devizahitelezés ennek egy pregnáns példája.

Az euró bevezetése akkor lehetséges egy országban, ha az az eurózóna fejlettségének kb. a 90%-án áll.

A magyar nemzeti burzsoázia nem versenyképes. Csak az EU-pénzekből és az alsó rétegekből elvont jövedelmekből él.

A magyar kormánytól a multik 1,6-szor annyi támogatást kaptak, mint a V4-es országokból. A multiknak nem szabad nagyobb támogatást adni, mint a magyar vállalatoknak (évekre előre a bérek kifizetése). A GDP-növekedés harmada kimegy az országból. A magyar Tesco pl. az összes többi országbelinél többet jövedelmez.

2021. november 21.

https://www.youtube.com/watch?v=o7Bj4G9EC-0&ab_channel=nemzeti1tv

Kettős eladósodási spirál: 1 Ft gazdasági növekedéshez 1,18 Ft hitelnövekedés kell. Ennek egy része a covid miatt van, de az adósság növekedése e nélkül is meghaladja a GDP-ét. Az utolsó 3 év nagyon hasonlít a Gyurcsány-kormány gazdaságpolitikájához. A szociális mutatók egyre rosszabbak, Románia meghaladott minket az egy főre eső GDP-ben. Már csak Bulgária van utánunk.

A covid gazdasági kezelését átcsoportosításokkal oldották meg, ami elégtelennek bizonyult. Az átcsoportosított pénzek kapacitásokat növeltek azok kihasználása helyett. Emiatt a kapacitások egy része megszűnt (vendéglátás, turizmus), amit csökkentette a keresletet. Viszont kihasználatlan kapacitásokat hoztak létre. Ez a foglalkoztatottságot növelte ugyan, de ez ideiglenes, mert nem hozza be az árát.

A magyar import inflációja meghaladja az exportét.

Matolcsy csinált egy nagyon erős gazdaságelemzői csapatot. Szakemberekkel vette magát körül, ellentétben Orbánnal. Próbálta a kormány pénzszórását visszafogni, teljesen sikertelenül. Belátta, hogy a gazdaság túlfűtése hiba (laza gazdaságpolitika) volt. A világpiac deflációs állapotában értelmetlen volt antiinflációs politikát folytatni. Az MNB 2021. tavaszi irányváltása covid nélkül is véget ért volna.

A lakosság 17%-a mélyszegénységben él (napi 5€ alatt).

A nemzetgazdaságban „nincs kakaó”.

2021. szeptember 23.

Orbán Viktor: a gyermekes családok visszakapják a 2021-ben befizetett szja-t. Rónai Egon interjúja Róna Péterrel YouTube (2021. szept. 23.) (videó)

A klímaváltozás gazdasági változások elé állítja a világot. A covid okozta válság idején az Orbán-kormány meg sem próbálta újragondolni az egyes ágazatok életképességét, csak öntötte a pénzt a gazdaságba. Surányi György, de még Matolcsy is ezt mondja.

Infláció várható az egész világon, ehhez kamatemelés kell, ami az eladósított gazdaságnak és háztartásoknak óriási többletteher lesz.

A multikon kívül nincs a gazdaságban teljesítőképesség.

Idézetek

A repülőtér megvétele azért kell, hogy az állam tudja, ki, mikor, hová megy.[2]

Jegyzetek

  1. 2023. április közepén az USA szankciólistára tette a bankot, mire Magyarország kilépett a bankból. Rugli Tamás: Visszaköltözik Oroszországba a Nemzetközi Beruházási Bank. 24.hu (2023. ápr. 19.)
  2. Róna Péter: 16,4 százalék volt az infláció augusztusban a KSH adatai szerint. Riporter: Rónai Egon YouTube (2023. szept. 10.) (videó)

Kapcsolódó lapok