Paks 2

Innen: Politika

2014. január 14-én Orbán Moszkvában jelentette be teljesen váratlanul a Paks 2-es szerződés megkötését, amihez 10 M€-s, 30 éves lejáratú hitelt veszünk fel Oroszországtól.[1] A bejelentés az energetikai szakmát is meglepte. Az új atomerőmű előkészítése során a szakemberek gondosan egyenlő távolságot tartottak a leendő jelentkezőktől.

Az erőműnek két blokkja lesz, az 5. 2025-ben, a 6. 2026-ban áll üzembe az eredeti tervek szerint, bár 2023 elején világos, hogy a tervek nem tarthatók.

Mivel energiafaló üzletágak (autóösszeszerelés, akkumulátorgyár) kerülnek Magyarországra (logikus, ha energiaszegény ország vagyunk, nem?), szükség lesz Paks 3-ra, csak nem Pakson.

Paks 2 és a háború

Oroszország az orosz-ukrán háború második hetében az alapvető nemzetközi egyezményeket sem tartja be, így kétségessé vált, hogy lehet-e vele egyáltalán szerződésben lenni.[2]

A 24.hu 2022. március 28-i értesülése szerint az oroszok visszalépnek a szerződéstől. A Roszatom magyar képviselete ezt cáfolja.[3] A finnek az orosz-ukrán háború miatt visszamondták a Roszatommal kötött szerződést.[4]

Az Európai Parlament egy határozatában Paks 2 leállítását és nyugati cégekkel való felépítését javasolja az Európai Tanácsnak. A javaslatot a jelen levő 6 fideszes képviselő is megszavazta.[5]

A háború miatti EU-szankciók miatt az oroszok valószínűleg nem is tudnák leszállítani az erőművet. Már arra játszanak, hogy a magyarok mondják vissza a szerződést, és az emiatt járó pénz által ne szenvedjenek veszteséget. Ráadásul a Duna már Paks 1-et sem hűti rendesen. Ehhez már hűtőtornyot kell építeni, ami 15%-kal növeli a beruházás árát.[6]

Az oroszok 8 éve nem tudnak a nemzetközi atomenergia biztonsági szabályoknak megfelelő dokumentációt produkálni. Előbb-utóbb talán eljut oda a kormány, hogy a politikai (magyarul: korrupciós) szempontjait felülírja a racionalitás. Arról nem is szólva, hogy az oroszok beszállítói kieshetnek a szankciók vagy a beszállítók önkéntes visszalépése miatt.

A Roszatom emberei megjelentek a megtámadott csernobili és zaporizzsjai erőműnél. Ki fog ezek után együttműködni a Roszatommal, amelyik részt vesz egy az ENSZ alapokmánya által tiltott támadásban?
Aszódi Attila
Minél többször mondja a kormány, hogy nincs politikai motiváció valami mögött, annál nyilvánvalóbb, hogy csak politikai motiváció van.
– Holoda Attila

Paks 1 és Paks 2

Az áramfogyasztás 28–30%-a az import, ezért van helye Paks 2-nek, de más hűtési mód kell a Duna helyett. A víz hűtését meg kell oldani már Paks 1-nél, mielőtt Paks 2 üzembe lép. A kőolajiparban vannak ilyen eljárások.

Az Európai Bizottság Paks 2-t azért engedélyezte, mert „a paksi atomerőmű 1-4. blokkjainak fokozatos, 2032, 2034, 2036 és 2037 végéig tartó leállítása nyomán jelentkező kapacitásveszteséget hivatottak kompenzálni Paks II. 5. és 6. blokkjai, mert a régi blokkok további üzemidő-hosszabbítására nincs kilátás.” Ausztria beperelte Magyarországot az Európai Bíróságnál, mert szerinte a magyarok együtt akarják üzemeltetni Paks 1-et és Paks 2. A Bíróság elutasította a keresetet azzal, hogy erre semmi jel nem mutat.

Egy héttel a Bíróság ítélete után, 2022. december 8-án a magyar parlament elfogadott egy határozatot, hogy a kormány vizsgáltassa ki Paks 1 meghosszabbításának a lehetőségét 2057-ig. Ez pedig ellentmond a Bizottság engedélyének: újra kell kezdeni Paks 2 engedélyeztetését.

Jegyzetek

  1. Orosz befolyás Magyarországon. YouTube (2018. dec. 28.) (videó)
  2. Haszán Zoltán: Oroszország hogyan akar bármely országban atomerőműveket építeni, ha jelenleg alapvető nemzetközi egyezményeket nem tart tiszteletben? Interjú Aszódi Attilával, a paksi bővítés korábbi államtitkárával 444.hu (2022. márc. 5.)
  3. Vitéz F. Ibolya: Mi van, ha az oroszok már nem is akarják megépíteni a Paksi Atomerőmű új blokkjait? 24.hu (2022. márc. 28.)
  4. Magyari Péter: Finnország visszalépett, Paks 2 északi párját nem építheti meg a Roszatom. 444.hu (2022. márc. 23.)
  5. Magyari Péter: Megszavazták a fideszesek a gázembargót és Paks 2 leállítását. 444.hu (2022. ápr. 8.) És az Ukrajnába irányuló fegyverszállítást, 513:22:19 arányban. → Orosz-ukrán háború
  6. Mártha Imre a Vodafone-vásárlásról: Ez így használhatatlan, az tuti. 24.hu (2022. szept. 16.) 42:00.

Forrás