Schadl György

Innen: Politika
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Schadl György

A Bírósági Végrehajtói Kar elnöke, aki más bűnügyekbe is belekeveredett, pl. pénzért egyetemi vizsgákat intézett el, egy iskola 150 milliós tartozását ígérte elintézni. Schadl 2021. december 7. óta előzetes letartóztatásban van, de a 2023. április 27-i lemondásáig a végrehajtói kar elnöke volt.

Schadl az általa kívánt végrehajtók kinevezéséért pénzzel vesztegette meg Völner Pált, az igazságügy-minisztérium államtitkárát. Az ügyészség 8 év börtönt kért rá. Az ügy első tárgyalása 2023. május 4-én volt.

2024. március 26-án Magyar Péter – Varga Judit volt igazságügy-miniszter volt férje – közzétett egy titokban készült két perces hangfelvételt, amiben Varga beismeri, hogy a kormány miniszterei manipulálták az ügyészségi nyomozás iratait, mert egyes tanúk ellenük vallottak.[1]

Rácz András egy Facebook-posztban azt írta, hogy „egészen elképesztő felelőtlenség (és ostobaság) ilyen jellegű információkról otthon beszélni. Aki nem tudja tartani a száját, az ne vállaljon olyan munkát, ahol titkot kell tartani.”

A gyanú korábban is felmerült, hogy a nyomozati anyagok eltérnek a vádiratban szereplőktől. Az iratokban felmerült Ádám, Tóni és Barbara neve, de az ügyészség nem tudta (akarta) kideríteni a kilétüket. A Tóni név mögött Rogán Antal áll, akinek Barbara a felesége, és Nagy Ádám a kabinetfőnöke.[2] Utóbb kiderült, hogy az ügyet elkülönítették az eredetitől, és a nyomozás 2024. április elején még folyik.[3] Más szóval: fektetik.

Jegyzetek

Forrás

Kapcsolódó lapok