Népszavazás

Innen: Politika
A lap korábbi változatát látod, amilyen Laci (vitalap | szerkesztései) 2022. május 27., 21:16-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Népszavazást a választások után legkorábban 40 nappal lehet kezdeményezni (azaz aláírást gyűjteni).

Fudan, 9 havi munkanélküli segély

December 16-án Karácsony Gergely megkapta az aláírásgyűjtő íveket.[1] Úgy tűnik, nincs elég ív, mert nem rendelt eleget.[2] Egy íven 15 aláírás lehet. A második adag ívet december 23-án kapják meg.

Aláírásgyűjtő helyek

Tapasztalatok:

  • 5–6 lakásonként lehet 1 aláírást összegyűjteni
  • kellékek táska nélkül: elemlámpa, tollak, ív, maszk, szemüveg

Atlétikai stadion

Puskás Stadion.
Forrás: Facebook

A stadionépítések elleni népszavazást Hadházy Ákos munkatársa, Kassai Dániel kezdeményezte még 2019 májusában. A Kúria októberben hitelesítette.[3] Utóbb a kezdeményezéshez csatlakozott a Momentum is.

A népszavazási kérdés ez volt:

Egyetért-e Ön azzal, hogy 2023. január 1-ig a 38086/78 helyrajzi számú Kvassay Jenő út, Ráckevei-Soroksári Dunaág, Duna folyam, MÁV Kelenföld-Keleti pályaudvar vasútvonal által határolt területre atlétikai stadion ne épüljön?

Hadházy Ákos úgy döntött, hogy ha a kormány elfogadja a főváros összes feltételét, akkor nem kezdik el az aláírásgyűjtést. Az íveket március 21-ig kell leadni. A 200,000 aláírás összegyűjtése januárban kezdődik a kormány döntésétől függően.[4]

A Momentum elnöke, Fekete-Győr úgy igyekszik beállítani az ügyet, mintha azt a Momentum kezdeményezte volna. Attól tart, hogy a kormány nem fogja betartani az ígéretét.[5]

A ferencvárosiak elégedetlenek voltak a megállapodással, és a megállapodás ellenére népszavazást kezdeményeztek. Fellebbezések után a Kúria engedélyezte a népszavazás megtartását.[6]

A kormány LMBTQ népszavazása

Az Amnesty International és a Háttér Társaság szervezte a kampányt (nem a pártok). 1,6 millió ember szavazott érvénytelenül, így a népszavazás is érvénytelen lett, mivel a választópolgárok 50%-ánál kevesebben szavaztak. Pedig a 2022-es választás miatt ott voltak a szavazóhelyiségben.[7] Érdekes, ezt nem kommunikálja a fidesz győzelemnek, mint a korábbi kettős állampolgárságról szólót.

A vagyonnyilatkozatok szigorúbb ellenőrzése

Hadházy Ákos (munkatársának, Kassai Dánielnek) másik népszavazási kezdeményezése.[3] A népszavazási kérdés szövege:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés írja elő a törvény alapján vagyonnyilatkozat-tételre kötelezett személyek vagyonnyilatkozataiban foglaltak helytállóságának rendszeres, kötelező, a hatósági nyilvántartásokban foglalt adatokkal való összevetéssel történő vizsgálatát?

Jegyzetek

Források

Kapcsolódó szócikkek