Kultúra

Innen: Politika
Forrás: aHang[Gothár 1]

A színházakkal egyidőben a kormány a könyvkiadást is a saját hatáskörébe szeretné vonni.[1]

A Kádár-korszakban 5 tabutéma volt; ma van vagy 120 Verebes István szerint.[2]

Gothár-ügy

2019. december elején a kormány a Gothár-féle zaklatási ügy ürügyén megpróbálta közvetlen irányítása alá vonni a színházakat. Gothár Péter a Katona József színház színésze és a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára így nyilatkozott a sajtóban: „erkölcsileg elfogadhatatlan módon közeledtem színházunkban egy munkatársnőmhöz.” Mindkét helyről elbocsátották.[Gothár 2][Gothár 3]

A támadást Kocsis Máté, a fidesz frakcióvezetője kezdte: „A Gothár-féle zaklatószínházak követelik a pénzt a kormánytól, miközben nem engednek betekintést az ügyeikbe, és akár évekig is eltussolnak bűncselekményeket”.

Ezen az alapon a katolikus egyházat is támadhatta volna pedofília miatt.

Az aHang tiltakozó kérvényt kezdett,[Gothár 1] Karácsony Gergely főpolgármester levélben tiltakozott Gulyás Gergelynél az Orbán–Tarlós megállapodás megszegése miatt,[Gothár 4] és nemsokára tüntetés is szerveződött, ahol Karácsony is felszólalt.[Gothár 5] A tervezet nyilvánosságra kerülése és a tüntetés közötti kb. egy hét alatt 50 ezren írták alá az aHang petícióját.

Az óriási tiltakozást látva a fidesz/kormány meghátrált,[Gothár 6] és a három legfontosabb megszorítás nem került bele a benyújtott törvényjavaslatba:[Gothár 7]

  • a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása
  • az emberi erőforrás miniszter egyetértési joga a színházigazgatók kinevezéséhez
  • a független színházak támogatásának tilalma.

Jegyzetek

A kultúra megszállása

Gothár-ügy, színháztörvény:

  1. ^ 1,0 1,1 Petíció a kulturális élet szétverése ellen. terjed.ahang.hu (Hozzáférés: 2019. dec. 9.)
  2. Jankovics Márton: Gothár Péter a Katona József Színház zaklatási botrányának főszereplője. 24.hu (2019. nov. 20.)
  3. Kirúgták Gothár Pétert a Színművészeti Egyetemről. 24.hu (2019. dec. 9.)
  4. Kálmán Attila: Karácsony a kormány-Budapest megállapodás felrúgásával vádolja Orbánt. 24.hu (2019. dec. 6.) A színházigazgatók kinevezésébe akar beleszólni a kormányt, szokás szerint az utolsó pillanatban akarják benyújtani a parlamentnek.
  5. Tízezrek tiltakoznak és tüntetés is szerveződik a kormány színházi tervei miatt. index.hu (2019. dec. 7.) A kormány a Gothár-ügyet használja fel, hogy a színházak életébe közvetlenül avatkozzék bele.
  6. Alig több mint egy héttel korábban a pedagógusok tüntettek, a Néppárt pedig nemsokára eldönti, kizárja-e a fideszt.
  7. Jankovics Márton – Bita Dániel: „Mégsem vagytok a kultúra gyilkosai?” – a szabad színházakért tüntettek. 24.hu (2019. dec. 9.) A rendőrség a kezdés előtt megpróbálta tömöríteni a résztvevőket, hogy az úttestet ne kelljen lezárni, de az eredetileg 1000 fő közben 3000-re nőtt, úgyhogy végül kénytelen volt. A fidesz/kormány visszavonta (be sem terjesztette) a három legfontosabb megszorítást. „Tíz évvel ezelőtt a kormány még két évig készítette elő az előadóművészeti törvényt; ami akkor két év volt, az ma két nap.”

Források

Kádár-rendszer