Márki-Zay Péter

Innen: Politika
Márki-Zay Péter
Márki-Zayt magára hagyta a 6 párt az eredményvárón: a gyerekei álltak mögötte.

Hódmezővásárhely polgármestere, az előválasztás egyéni és miniszterelnök-jelöltje.

Nem könnyű leírt szöveget találni tőle, mert mindig videóban nyilatkozik. Azt viszont csőstül: lehetetlen végighallgatni.

Úgy kommunikál, mint egy elszabadult hajóágyú.[1]

Az eredményvárón annyira egyedül hagyták a pártok, hogy a gyerekeit állította maga mögé biodíszletnek.[2] És egy ordas hazugsággal indokolta, miért nem ül be a parlamentbe a listán elnyert helyén: „Meg kell védjem a hódmezővásárhelyi gyerekeket attól, hogy elvigye a Fidesz őket Ukrajnába katonának.”[3]

A választásról pedig azt mondta, hogy mind az országos, mind a hódmezővásárhelyi megnyerése kisebb csoda lett volna. És az RTL-Klubos interjúban is gyurcsányozott.[4]

A vesztett választás után pártot akart alapítani, de az MMM elnöksége sem akar ebben részt venni,[5][6] sőt, a korábban szövetséges Gémesi György és Pálinkás József sem. Utóbbi közben megszüntette az Új Világ Néppártot, amire Márki-Zay építeni akart. Valószínűleg azt csinálta, amit szokott, ha ellenkezésre talál: bejelentette a sajtóban. Magyar György szerint ha Márki-Zay pártot alapít, nem irányíthatja sem az MMM-et, sem a Kossuth-köröket.

A hatpárti közös kassza az MMM bankszámlája volt, amivel Márki-Zay ódzkodik elszámolni. Emiatt Kész Zoltán, az MMM elnökségi tagja nyilvánosan felszólította, hogy ha ezt a tisztújításig nem teszi meg, lemond a tisztségről.[7] Márki-Zay nem hajlandó visszaadni a pénzt.[8]

Konfliktusok a 6 párttal

Kampány

Márki-Zay jobboldaliként beleszólt a baloldali pártok kampányába.[9]

 • az antiorbánizmus nem program
 • nem (csak) az a baj, hogy a Jobbikosok otthon maradtak, hanem hogy évek óta birtokolt választókerületeket vesztett el az ellenzék, mert a háborúval foglalkoztak, nem a megélhetési és szociális kérdésekkel
 • nem csak MZP a felelős, de ő is, pl. mikor privatizálni akarta volna az egészségügyet, vagy nem akarta, hogy az idősgondozási díj emelése bekerüljön a programba, mert ő jobboldali.

DK

Egy videóban[10] nyíltan hadat üzen Gyurcsánynak, holott az előválasztás etikai kódexe tiltja ellenzéki jelölt lejáratását:

…jelölt társaimmal szemben lejáratókampányt nem folytatok.

A videóban ezt mondja:

Összefogunk azokkal, akik Gyurcsányt akarják leváltani, azokkal, akik Gyurcsányt akarják hatalomra juttatni, mert mind a két út egy szakaszon közös: a ′22-es választáson előbb le kell váltani a fideszt. Amíg fidesz van, addig Gyurcsány soha nem lesz elszámoltatva, soha nem lesz leváltva, mert ezt bebizonyította a fidesz 11 év alatt. Úgyhogy mostantól kezdve nem jobbra megyünk meg nem balra megyünk, hanem fölfele.

Mária mennybemenetele?

 • Honnan kell leváltani Gyurcsányt? A DK elnöke, parlamenti képviselő, Dobrev Klára férje. Más pozíciója nincs.
 • Miből következik, hogy Gyurcsányt el kell számoltatni? Nem kellene ehhez valami vád?
 • Szóval a fidesz leváltása csak közbenső lépés Gyurcsány leváltásához? Az utóbbi a cél, nem Orbán?

2021. december 11-én Gyurcsány Ferenc a Facebookon egy rövid bejegyzést írt:

Azt kérte a kapitány, hogy ne kampányoljak. Így fogok tenni. Akkor így.[11]
– Gyurcsány Ferenc

Márki-Zay így reagált az ATV-ben: „Ne a pártok vigyék ezt a kampányt, így Gyurcsány Ferencnek a személyes közreműködése ebben a kampányban is erre vonatkoztik. Én azt szeretném kérni a pártoktól, hogy ne pártos kampányt folytassunk, hanem a miniszterelnök-jelölt és a 106 jelöltnek a kampányát.”[12]

Ezzel szemben december 28-án azt látjuk, hogy a Párbeszéd elkezdett kampányolni, Márki-Zay meg sehol.

2021 karácsonya körül az ellenzék támogatottsága csökkenni kezdett, miközben az ellenzék háttérmunkának nevezett semmittevéssel tölti az időt. Márki-Zay pedig az előválasztás szabályainak meghekkelésével, hogy saját frakciója legyen. Egyre inkább úgy tűnik, ő az ellenzéki összefogás legfőbb akadálya.[13]

Nem szeretné, ha Gyurcsány szerepelne a DK listáján. Mert ő feljogosítva érzi magát, hogy beleszóljon a legerősebb ellenzéki párt belügyeibe is. Erre még az LMP-s Ungár Péter is visszaszólt neki.[14]

Miután megingott a bizalom iránta, elkezdett vagdalkozni, hogy áruló, aki őt le akarja váltani.[15]

 • megint áruló lettem
 • Márki-Zay egyetlen érve az áruló, arról szó sem lehet, hogy ő felelős lenne az ellenzék népszerűség-csökkenéséért
 • egyre erősebb a meggyőződésem, hogy Márki-Zayt a fideszesek segítették győzelemre az előválasztáson, hiszen az ellenzék támogatottsága nem nőtt, a bizonytalanok száma nem csökkent a második fordulóban.

A DK válasza

Dobrev elutasítottsága.png

A DK végül nem állta meg, és összeszedte Márki-Zay előválasztási hazugságait:[16][17]

 • Márki-Zay Péter azt hazudta, hogy minden egyes kutatás azt mutatja: Dobrev Klárával nem lehet nyerni. Ezzel szemben a valóság az, hogy a friss Závecz-kutatás szerint Dobrev Klárának nagyobb esélye van legyőzni Orbán Viktort, mint Márki-Zay Péternek.
 • Márki-Zay Péter azt hazudta, hogy a DK zsarolással kényszeríti az ellenzéki politikusokat Dobrev Klára támogatására. Ezzel szemben a valóság, hogy Márki-Zay Péter egyetlen példát sem tud erre mondani, Trump módra csak a hazugsága változik, azaz először kettő ilyen esetről beszélt, aztán már négyről, de egyet sem nevezett meg.
 • Márki-Zay Péter azt hazudta, hogy már DK-s alapszervezet is támogatja őt. Ezzel szemben a valóság, hogy nincs ilyen szervezet, Márki-Zay Péter sem tudott ilyet mondani, sőt az ATV-ben bele is keveredett a saját hazugságába.
 • Márki-Zay Péter azt hazudta, hogy ő nem hazaárulózott. Ezzel szemben a valóság az, hogy azt mondta, azok, akik először Karácsony Gergelyt, majd most Dobrev Klárát támogatják, azok “elárulják a hazát”. Ami ugye pontosan ugyanaz. Senki nem veheti komolyan, hogy aki elárulja a hazát, az nem hazaárulót jelent.
 • Márki-Zay Péter azt hazudta, hogy a Fidesz Dobrev Klárára való szavazásra mozgósít. Ezzel szemben a valóság, hogy egyetlen ilyen példát sem tudott mondani Márki-Zay Péter, egyetlen ilyen ügy nem merült fel az elmúlt hetekben.
 • Márki-Zay Péter azt hazudta, hogy Gyurcsány Ferenc vétózta meg, hogy részt vehessen Márki-Zay Péter az ellenzéki hatpárti szövetségben. Ezzel szemben a valóság az, hogy Gyurcsány Ferenc nyilvánosan, jegyzőkönyvvel bizonyította, hogy ebből egy szó sem igaz.

Vágó István Facebook-posztban válaszolt a Gyurcsány Ferencet ért vádakra:

MZP téved. Elszámoltatta. Az Orbán-kormánynak volt elszámoltatási kormánybiztosa, Budai Gyula személyében. A közel kétéves, azaz 22 hónapos kutatómunka során 1442 esetet vizsgáltak, 110 nyilvános jelentést készítettek, 61 esetben tettek büntetőfeljelentést, amelyből 7 ügyben történt meg vádemelés. Ez a kétéves nyomozás eredménye. Nem a szándék hiányzott, hanem az ok, a bűncselekmény.[18]
– Vágó István

7. frakció

Az előválasztáson MZP aláírta, hogy az Új Világ Néppártba, ha az nem tud frakciót alakítani, a Párbeszédbe ül. Miután megnyerte az előválasztást, önálló frakciót akar, felrúgva az előválasztási megállapodást.[19] Ettől kezdve a 6 párt ígérete sem érvényes, hogy ő az egységes miniszterelnök-jelölt.

A Momentum – attól félve, hogy Márki-Zay az ő tagjait is el akarja szippantani – kötelezővé tette a tagjainak, hogy engedélyt kérjenek a pártvezetéstől, ha Márki-Zay-val együttműködnek.[20]

Jobbik

A Jobbikot azért kritizálta, hogy nem vállalt elég költséget az előválasztáson. Jakab Péter szerint pedig kétszer annyit fizettek, mint a többi párt. Jakab szerint a „mindig felfelé” Márki-Zay nagyravágyását fejezi ki.[21] A Jobbik nem felfelé néz, hanem előre.

Kutyapárt

Április 12-én a Kutyapárttól is bocsánatot kért, amiért be akarta őket csatornázni az összefogásba, bár a Kutyák szavazói sohasem szavaztak volna oda.[22]

Elképzelhető, hogy lecserélik

Márki-Zay maga is úgy nyilatkozott, hogy elképzelhető, hogy lecserélik.[23] Nem csoda:

 • „felháborítónak tartom, ha valakinek van egy egyéniben nyerésre esélyes körzete, mégis befutó helyre rakják a listán”
 • a hetedik frakció fidesz-szavazók megnyerésére kell. Ha valamit nem tud indokolni, ez a jolly joker
 • ha látható helyen szerepelne Gyurcsány neve, akkor a választást elveszítettük. Megint belerúg Gyurcsányba.
 • a Jobbik „egyelőre százmilliót sem tud beletenni a kampányba, vagy nem akar.” A Jobbikba is belerúg.
 • „Személyes visszajelzésekből nagyon sokakat látok a Fidesztől el és ide, hozzánk jönni.” Závecz szerint nem a fidesz-árvák mentek el az előválasztás 2. fordulójában rá szavazni. De ő jobban hisz a személyes tapasztalatainak, és azt meri állítani, konyít a statisztikához. Tiszta dilettantizmus.
 • „ a választások után én magam is frakciót kell hogy válasszak, és nekem sem mindegy, hogy létezik-e olyan frakció, amibe szívesen beülnék.” Nem, a frakciót már kiválasztotta az előválasztáson induláskor, csak nem akar rá emlékezni. Ez a Párbeszéd. Oda nem ül be szívesen? Megint össze-vissza beszél.
 • Szeptemberben MZP vezetett a Google-keresések listáján. Az előválasztás lezárulta után Orbán visszavette az első helyet. MZP nem tudja, miért. Miért nem tudja? Elég fontos, és elég sok idő eltelt.
 • A pártok nem kampányolnak. Miért nincs központi kampány is? Talán nem csoda, hogy a DK és a Jobbik nem lelkes a történtek után. „ha a pártok kampányolnak, elbátortalanítják a saját táborukat, akkor azzal Orbán Viktornak lehet kétharmada. Megint a jolly joker: ijesztgetés a fidesszel. A ⅔-ra Orbánnak esélye sincs. MZP-nek fogalma sincs a választási matematikáról. Vagy „csak” hazudik.
 • „Hát a Péter nem hozza a számokat, és a kormányváltás mindennél, még az előválasztásnál, annak eredményénél is fontosabb, ezért miniszterelnök-jelöltet kéne cserélni.” (Donáth Anna) Bizony.

Egyéb hazugságok

Márki-Zay szerint az ellenzék nyert volna 2018-ban, ha összefog.[24]. Pedig nem.

Márki-Zay a Madách téri beszédében azt állította, hogy a Jobbik őt támogatja „Keszthelytől Kisvárdáig”. A valóság viszont az volt, hogy a kisváradi Jobbikosok nem is voltak ott a rendezvényen.[25]

Márki-Zay a Karácsony visszalépését bejelentő sajtótájékoztatón azt állította, hogy Karácsony Gergelyt a DK-ból is megkeresték, hogy Dobrev Klára javára lépjen vissza, Karácsony ezt azonban elutasította. A DK cáfolta az állítást.[26]

Ismeretlenek Márki-Zayra szavazásra buzdítottak azzal, hogy a fidesz Dobrevre szavazásra mozgósít.[27]

Egy újságírói vélemény:

Márki-Zay Péter … nagyon is hajlamos hibázni. Hiányzik az arányérzék, a tapasztalat és taktikai képesség, mintha a szavak helyiértékét sem fogná még fel. Ezek mind életveszélyesek egy éles kampányban. Facebook-kommenteket böngészget személyesen, mint egy kezdő nárcisztikus influencer, és lélegzetvétel nélkül csapkod, ha idegállapotba jön vagy fáradt. Kelleni fog mellé, mögé a csapat és a segítség, a hideg borogatás.[28]
– Tóta W. Árpád

Márki-Zay szerint az ellenzéki sajtó nem számolt be a Szájer-ügyről. Pedig de. Össze-vissza beszél.[29]


Mitől lett volna több szavazója a Fidesznek most, mint volt 2018-ban? A Covid miatt is megtizedelt időskorú magyar lakosság nagyobb része szavazott a Fideszre, de a fiatalok… messze nagy többségben kormánykritikusak".[30][31]
– Márki-Zay Péter

Erre Jakab Péter ezt válaszolta (forrás ugyanott): „A halál nem válogat pártszimpátia alapján, és úgy tűnik, hogy a hülyeség sem.”

Fidesz-árva

Márki-Zay még 2010-ben is a fideszre szavazott.[32] 2002-ben a baráti körében egyenesen az ő győzelmükért kampányolt a barátai körében. „Nekem Orbán Viktor valaha úgymond a hősöm volt” – nyilatkozta erről az időszakról.[33]

A közvélemény-kutatók szerint fidesz-árvák nem léteznek. Márki-Zay árnyékkal boxolt.

Vélemény

MZP nem egy ravasz politikus, hanem egy marketinges, aki eladja az elitellenességét és közben megpróbálja a saját világképét az ellenzékre erőltetni.
Facebook/Értelmiségi Proletár

A frissen Momentum-elnöknek választott Donáth Anna is beszólt Márki-Zaynak a gyűlöletkampány miatt.[34]

Jegyzetek

 1. Jabronka Richárd: Ceglédi Zoltán egy befogadóbb és higgadtabb kommunikációval rendelkező nőt javasolna Márki-Zay Péter helyettesének. ellenszel.hu (2022. jan. 7.)
 2. Utóbb Karácsony Gergely és Donáth Anna felment hozzá a színpadra.
 3. Nagy Attila Károly: Márki-Zay Péter: Úgy döntöttem, hogy nem ülök be a parlamentbe. rtl.hu (2022. ápr. 6.)
 4. Nagy Attila Károly: Márki-Zay Péter a vereségről. rtl.hu (2022. ápr. 6.)
 5. Fehér János: A Mindenki Magyarországa Mozgalom sem támogatja Márki-Zay pártalapítási terveit. telex.hu (2022. máj. 18.) Nem támogatják: Magyar György, Kész Zoltán, Lukácsi Katalin, Hadházy Ákos, Üveges Gábor. Így nehéz lesz.
 6. Facebook/Lukácsi Katalin 2022. május 19.
 7. Szalma Baksi Ferenc: Egyik legrégebbi szövetségese nekiment Márki-Zay Péternek, nyílt levélben kéri számon a kampánypénzzel való elszámolást. telex.hu (2022. máj. 20.)
 8. Márki-Zay bejelentette, hogy nem fogja visszaadni a nála maradt pénzt. nyugatifeny.hu (2022. máj. 20.)
 9. Rosszul volt felépítve az ellenzéki kampány? Rónai Egon riportja Ungár Péterrel www.atv.hu (2022. ápr. 4.)
 10. Itt a videó Márki-Zay legelborultabb gyurcsányozásáról: Leszámolni készül Gyurcsánnyal. nyugatifeny.hu (2021. okt. 9.) Itt a videó linkje.
 11. Facebook/Gyurcsány Ferenc
 12. Gyurcsány: azt kérte a kapitány, hogy ne kampányoljak. Így fogok tenni! – Forrnak a komment-indulatok, célkeresztjükben: Márki-Zay. varosikurir.hu (2021. dec. 11.)
 13. Márki-Zay halad a kijelölt útján: már megtalálta a vereség okát, hogy ne ő legyen a hibás. nepszava.us (2021. dec. 19.)
 14. Facebook 2021. dec. 15.
 15. Haász János: Márki-Zay: Ha bárki vezércserét szeretne az ellenzék élén, az a Fidesz beépített árulója. telex.hu (2021. dec. 22.)
 16. Spirk József: A DK bekeményített, „hazugsággyűjteményt” szedett össze Márki-Zay Pétertől. 24.hu (2021. okt. 13.)
 17. A Demokratikus Koalíció közleménye (2. rész). os.mti.hu (2021. okt. 13.)
 18. Facebook/Vágó István 2022. február 2.
 19. Harkai Péter: Önálló frakciót tervez az Új Világ Néppárt Márki-Zay Péterrel és Gémesi Györggyel összefogva. Interjú Pálinkás Józseffel hirklikk.hu (2021. dec. 14.)
 20. Jabronka Richárd: A Momentum vezetősége aggódik Márki-Zay Péter szervezkedése miatt. ellenszel.hu (2022. jan. 6.)
 21. Márki-Zay-nak ilyen keményen még nem szóltak be. olkt.net (2021. dec. 20.)
 22. MZP bocsánatkérése a Kutya Párttól április 12.
 23. Kerényi György: „Vannak eszközök ahhoz, ha valaki meg akarja buktatni belülről az ellenzéket” – Márki-Zay Péter. www.szabadeuropa.hu (2021. dec. 17.)
 24. Horváth Bence: Jakab Péter gyakorlatilag lehülyézte Márki-Zay Pétert, majd pénzt kért tőle a kampányra. 444.hu (2022. jan. 4.)
 25. Petróczi Rafael: A kisvárdai jobbikos jelölt szerint hiába állítja Márki-Zay, ők nem voltak ott a budapesti kampányrendezvényén. azonnali.hu (2021. okt. 12.)
 26. Petróczi Rafael: A DK tagadja, hogy megkeresték volna Karácsony Gergelyt azért, hogy Dobrev javára lépjen vissza. azonnali.hu (2021. okt. 8.)
 27. Jabronka Richárd: Mutatjuk, melyik telefonszámról mozgósítanak Márki-Zay Péterre, becsapós szöveggel. ellenszel.hu (2021. okt. 14.)
 28. Jabronka Richárd: Tóta W: Márki-Zay Péter mintha a szavak helyiértékét sem fogná még fel. ellenszel.hu (2021. okt. 14.)
 29. Márki-Zay Péter elnézést kért azért, amit Szájer-ügyben mondott a sajtóról. 444.hu (2021. okt. 15.)
 30. Lényegében lehülyézte Márki-Zayt Jakab Péter, majd azzal a lendülettel pénzt is kért tőle. www.szeretlekmagyarorszag.hu (2022. jan. 4.)
 31. Márki-Zay újévi köszöntője (videó)
 32. Hollós János: Márki-Zay Péter: Orbán Viktor szerint én vagyok az esélyes. mfor.hu (2021. dec. 15.)
 33. Presinszky Judit: Veszített az ellenzék reménysége: nem lesz miniszterelnök Márki-Zay Péterből. telex.hu (2022. ápr. 3.)
 34. Donáth Anna beszólt Márki-Zaynak, hogy a közös kampány nem lehet fideszes, uszító, populista és gyűlöletkeltő. nepszava.us (2021. nov. 23.)

Forrás

Események, vélemények

7. frakció

Második forduló (október 4–10.)

További információk

Kapcsolódó lapok